Testare pentru coronavirus se face de fapt ca să vedem dacă există bucăți de virus într-o anumită zonă din organism, spune imunologul Radu Ciornei. În plus, mult discutata reinfectare e, de fapt, cu totul altceva.
„Știți că la un om care este testat pozitiv nu este testată infecțiozitatea sa, ci măsurăm dacă are bucăți de virus în gât, viu sau mort. Oamenii pot elimina bucăți de virus din plămâni și ceea ce pare o reinfectare. De exemplu un om este bolnav și s-a vindecat. Două zile la rând face teste negative. După 10 zile s-ar putea să elimine virus mort din plămâni și testul său este pozitiv. Dar el nu mai poate infecta pe nimeni. Răzvan Dumitrescu a prezentat în emisiunea Subiectiv o declarație a imunologului Radu Ciornei, care explică ce înseamnă de fapt testarea pentru coronavirus. Modul clar de a ști dacă omul este contagios este să îi iei virusul din gât, din exsudat faringian și să îl pui la cultură. Și după aceea dacă virusul se cultivă și e viu, înseamnă că omul, în momentul acela, avea virus viu și îi poate contamina pe alții. Acesta este un secret pe care nu îl spune absolut nimeni la televiziunile mari. Din punct de vedere al cercetătorului vă spun că nu este deontologic și nu este ok să nu spunem oamenilor că un test pozitiv nu înseamnă neapărat că virusul mai e viu în tine. Ci poți să ai numai bucăți de virus mort!”, a explicat Radu Ciornei, la Antena3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.