Dezvoltarea sistemului imunitar la copii se poate face cu destul de multă ușurință, ținând în primul rând de stilul de viață al părinților, de alegerile alimentare sănătoase ale acestora, dat fiind faptul că părinții sunt cei care asigură ”mâncarea cea de toate zilele”.
Pediatrul Ilinca Tranulis a explicat câteva din lucrurile pe care le pot face părinții pentru ca micuții să aibă un sistem imunitar și mai bun decât cel cu care vin pe lume.
”În principiu, fiecare copil are un sistem imun care funcționează, dar da, sunt mici lucruri pe care le putem face, stilul de viață contează foarte mult, astfel încât să îi susținem sistemul imunitar.
Dacă este să vorbim de la începutul începuturilor, ar trebui să naștem natural cât mai multe dintre noi, pentru că nașterea naturală asigură un microbiom, o floră a corpului nostru mult mai sănătoasă și asta are implicații nu doar în imunitate, ci și pe întreg parcursul vieții, în foarte multe afecțiuni. O floră dezechilibrată poate să intervină.
Alăptatul protejează mult copilul, îi dă un start bun, un organism puternic și sănătos încă de la început. Apoi, diversificarea, o alimentație cât mai variată, alimente cât mai sănătoase, multe legume, multe fructe. Ar trebui să îi oferim o cât mai mare varietate din tot, nuci, alune, semințe, lactate cu grăsimi integrale, carne variată, astfel încât corpului să își poată lua din toate.
Amânăm dulciurile pentru cât mai târziu, pentru când nu mai avem încotro, că ajungem cu copilul la o petrecere și toți mănâncă, probabil că acolo e mult mai greu să îl ferim, dar baza trebuie să o setăm în primii ani de viață, să nu știe ce sunt acele dulciuri. Fructele sunt suficiente”, a declarat dr. Ilinca Tranulis, medic pediatrul, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Imunitatea copiilor și fumatul pasiv
De asemenea, a mai spus pediatrul, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită și fumatului, căci fumatul pasiv și expunerea copilului la fum poate fi periculoasă.
”Este de preferat, atât pentru sănătatea noastră să ne oprim din fumat. Dacă nu putem, fumatul nu se face în casă, ci afară. Dacă avem bebeluș, înainte de a intra la el, după ce am fumat o țigară, spălăm fața, spălăm mâinile, schimbăm hainele, în mod ideal, pentru că toxinele rămân pe haine și copilul le inhalează”, a precizat medicul.
Bebelușul poate fi scos la plimbare oricând, oricât de repede, ”nu există vreme prea urâtă, există haine insuficiente”, a afirmat pediatrul, adăugând în acest sens că nu trebuie exagerat cu numărul de haine. ”Noi care stăm pe bancă s-ar putea să simțim ceva mai rece, dar copilul care aleargă întruna se încălzește. Când transpiră înseamnă că îi este cald și mai scoatem haine de pe el, nu mai punem încă ceva, pentru că asta se practică adesea”.
Imunitatea copiilor și odihna
După plimbare și mâncarea sănătoasă, un al element important pentru imunitatea copilului este odihna.
”Somnul este extrem de important, trebuie să facem o rutină astfel încât să se culce la ore cât mai puțin înaintate, 8-9 seara, pentru un copil de grădiniță și școală este de preferat. Este adevărat, cu cât înaintează în vârstă și ora de culcare se duce mai târziu, dar primele ore de somn sunt extrem de importante, dar și durata totală a somnului”, a adăugat medicul.
Vezi și: De ce le este părinților frică de vaccinul ROR. Dr. Boantă: Copilul trebuie urmărit mai mult timp
Imunitatea copiilor și vaccinarea. Schema națională, dar și vaccinurile opționale
În ceea ce privește creșterea imunității copiilor, medicul pediatru a făcut referire și la imunizarea prin vaccinare, atât prin schema națională, cât și cu vaccinurile opționale, cum sunt cele din această perioadă, vaccinurile antigripale.
”Dacă vrem imunitate puternică putem ajuta copiii cu vaccinări, vaccinările din schema națională a Ministerului Sănătății, dar există și vaccinuri opționale, cele pe care părinții pot opta să le efectueze la pediatrul saula medicul de familie.
De exemplu, acum în prag de sezon gripal, vaccinarea antigripală, care nu este în schemă, dar care totuși o putem face, în fiecare an. De la 6 luni există vaccinuri care se pot administra. Avem un copil care nu este în colectivitate, riscurile să se îmbolnăvească de gripă sunt mici dacă părinții se protejează de gripă, vaccinându-se ei.
Copiii în colectivitate obligatoriu să fie vaccinați ca să scăpăm de această viroză, dar care îi afectează pe toți membri familiei, mai ales vârstele extreme, copii foarte mici, vârstnici sau persoane cu boli cronice”, a concluzionat pediatrul.
Vezi și: Vaccinul antigripal, distribuit medicilor de familie. Cine trebuie să se imunizeze cu prioritate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.