Implementarea unui buget multianual dedicat exclusiv sănătății în România se loveste de obstacole majore, din cauza complexității structurii financiare a bugetului național, a explicat dr. Adrian Pană, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate: politica sanitară a principalelor forțe politice".
Specialistul susține că o astfel de reformă ar necesita nu doar modificări legislative, ci și un acord politic larg, care să implice întreaga țară, pentru a putea aplica o abordare multianuală și pentru alte sectoare ale economiei.
Bugetul multianual pentru sănătate, deziderat greu de atins
Bugetul pentru sănătate nu reprezintă o entitate separată, ci face parte din bugetul general al statului, precum și din fondul național unic de asigurări de sănătate. Acesta din urmă este gestionat de Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Această complexitate face ca implementarea unui buget multianual exclusiv pentru sănătate să fie extrem de dificilă.
"Este un deziderat care a circulat în mass-media de sănătate și în discuțiile decidenților de sănătate de minimum 10 ani. Nu s-a întâmplat nici până în momentul de față. E foarte greu de crezut pentru că bugetul sănătății nu este un alt buget.
Este o parte a bugetului de stat și o parte din fondul care constituie fondul național unic de asigurări de sănătate, contribuțiile noastre, dar ea e colectată tot de cel care face bugetul de stat, adică nu este o contribuție pe care noi o plătim direct la Casa de Asigurări.
E o contribuție pe care, prin ANAF, noi o ducem tot la Ministerul de Finanțe", a spus dr. Adrian Pană, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate: politica sanitară a principalelor forțe politice".
Implementarea unui buget multianual pentru sănătate, dependent de un acord politic larg - FOTO: Freepik@alexkich
Buget multianual pentru toate sectoarele
Dr. Pană subliniază că pentru a implementa un buget multianual pentru sănătate, ar trebui să existe o abordare similară și pentru celelalte sectoare ale economiei. Acest lucru ar presupune o reformă semnificativă a modului în care sunt structurate bugetele naționale, care ar necesita un acord politic, nu doar o modificare legislativă.
"Nu poți face buget multianual doar pentru sănătate. Ar trebui să faci buget multianual pentru întreaga Românie, pentru toate sectoarele, pentru că ar fi imposibil să ai un buget pentru un sector care să lucreze pe mai mulți ani. Asta nu înseamnă că nu poți face planificări și oricine vine la guvernare, cumva, să rămână într-o oarecare limită, dar asta ține mai mult de un agreement (n.r. acord)politic decât de o precizare legală clară.
Eu nu cred că în momentul de față noi suntem pregătiți să schimbăm modalitatea în care construim bugetul de stat, inclusiv utilizarea fondului, într-o bugetare multianuală", a spus dr. Adrian Pană, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate: politica sanitară a principalelor forțe politice".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.