În fiecare an, în SUA, sunt efectuate 300.000 și 500.000 de intervenții chirurgicale de implant mamar, a exlicat Dr Jay Agarwal, șeful Departamentului de Chirurgie Plastică de la Institutul de Cancer Huntsman, într-un interviu acordat University of Utah Health. Dintre aceste s-a constatat că un anume tip de implant de sân este legat un un risc mai mare de apariție a unei formă foarte rare de cancer.
Deși nu este o formă de cancer în sensul tradițional, ALCL (limfomul cu celule mari anaplazice) a fost asociat cu un tip specific de implant mamar. De altfel, FDA a emis în februarie o avertizare legată de această formă de cancer legată de un tip de impanturi mamare.
„În ultimii 15 ani, FDA, societățile medicale și medicii, în general, au acordat o atenție deosebită analizelor pacienților care au implanturi mamare. Astfel, în ultimii ani, am descoperit că există o incidență foarte mică, dar semnificativă, a unui limfom rar și se pare că este asociată cu un anumit tip de implant mamar, indiferent dacă implanturile sunt făcute în scopuri de reconstrucție sau cosmetice. Și asta e ALCL, un limfom cu celule mari anaplazice", a arătat dr. Jay Agarwal
Această formă nu este un cancer de sân, așa cum ne gândim de obicei la cancerele de sân. „Este un limfom. Se găsește de obicei în capsulă, în țesutul cicatrizat care înconjoară un implant mamar. Dar din nou, vreau să subliniez că este o formă extrem de rară", a continuat specialistul.
Ce incidență are această formă de cancer
Vorbim despre un risc foarte scăzut la un număr mic de persoane, a subliniat dr. Jay Agarwal. „Se pare că pacienții cu implanturi mamare au un risc între 1 la 3.800 și 1 la 30.000 de a dezvolta acest tip de limfom. Pentru a pune acest lucru într-un context mai larg, să ne gândim că în SUA, în medie, una din opt femei va dezvolta cancer de sân la un moment dat în viață".
Chiar și luând în considerare faptul că dintre femeile care fac cancer la sân o foarte mică parte fac forma extrem de rară asociată cu implantul mamare, existența riscului în sine este înspăimântătoare. În cei 15 ani de care vorbește medicul, în SUA au fost diagnosticate între 400 și 500 de cazuri de limfom cu celule mari anaplazice. Dar cu ce tip de implant mamar este corelat limfomul cu celule mari anaplazice?
Ce tip de implant e periculos
Pentru că implanturile mamare vin într-o varietate de stiluri. Sunt implanturi cu soluție salină sau cu silicon. O altă caracteristică poate fi dată de tipul de suprafață exterioară al implantului: poate fi netedă (alunecoasă) sau poate fi texturată.
„Analizând datele despre pacienți și tipurile de implanturi pe care le-au avut, se pare că cea mai mare asociere (a riscului de limfom cu celule mari anaplazice, n.r.) este cu implanturile mamare texturate. (...) Am început să folosim astfel de implanturi pentru că s-a crezut că poate vor scădea cantitatea de țesut cicatrizat care se formează în jurul implantului sau ceea ce numim contracție capsulară. Uneori folosim implanturi care sunt ușor modelate, iar texturarea ajută la prevenirea întoarcerii implantului (în sân, n.r.). Dar asocierea cu limfom cu celule mari anaplazice este cea mai mare la implanturile texturate pe suprafața exterioară", a explicat dr. Jay Agarwal.
Specialistul american crede că sunt mai multe explicații pentru aceasta, deși dovedită nu e, deocamdată, niciuna. „Este posibil ca texturarea să creeze o inflamație mai mare sau o zonă unde bacteriile să se acumuleze și să provoace un răspuns inflamator".
Care sunt simptomele
Dar, atunci când ne gândim la limfom, automat ne gândim și la noduli limfatici, la subraț, la gât. Puțini s-ar gândi să se uite la sâni. La ce semne și simptome ar trebui să fim atenți?
„Pacienții care au implanturi mamare pot prezenta medicului lor de familie, la ginecolog/ostetrician sau chirurgului lor plastic, o varietate de „plângeri". Că sânul este umflat, că devine mai dureros sau că simt o masă. Cel mai obișnuit semn este apariția unui fluid în jurul implantului. Și aproximativ 86% până la 90% dintre pacienții care au prezentat această formă de cancer au prezentat și ceea ce numim o efuziune sau un serom (acumulare de lichid, n.r.) în jurul implantului, a explicat medicul american.
Dar această formă rară de cancer nu apare peste noapte, ci se dezvoltă după ani de zile. „Deci, timpul mediu de apariție a acestei forme rare de cancer la cei 400 până la 500 de pacienți a fost de 8 până la 10 ani după ce implantul mamar a fost fixat. (...) Pentru a pune problema într-un context mai larg (...), se fac aproximativ 300.000 - 500.000 de implanturi de sân anual în Statele Unite. Se crede că în întreaga lume există aproximativ 35 de milioane de femei care au implanturi texturate și se crede că în lume aproximativ 1,5 milioane de implanturi sunt plasate anual. Deci, din nou, incidența acestei forme rare de cancer este foarte mică, dar orice ostetrician/ginecolog, medic de familie, chirurg plastic ar trebui să fie conștient de acest lucru, pentru că pe măsură ce învățăm mai multe despre limfomul cu celule mari anaplazice și pe măsură ce observăm mai îndeaproape pacienții noștri după ce au avut implanturi plasate, identificăm mai multe cazuri în acest sens. Și în timp ce numărul este mic, nu știm de unde se va ajunge", a spus Dr. Agarwal.
Vestea bună...
Ca la orice formă de cancer, diagnosticul timpuriu este extrem de important. Particular, însă, specialistul spune că există și o „veste bună” în cazul limfomului cu celule mari anaplazice legat de implanturile mamare texturate.
„De cele mai multe ori, în cazurile de ALCL asociat cu implanturile mamare, cancerul este localizat în țesuturile din jurul implantului. Și în majoritatea cazurilor, îndepărtarea implantului și îndepărtarea capsulei, a țesutului cicatricial din jurul implantului, poate vindeca limfomul pacientul. În cazuri rare, limfomul se poate răspândi în ganglioni limfatici sau în altă parte, dar cea mai comună prezentare este cea locală", a conchis Dr. Agarwal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.