Șansele ca pacienții să se confrunte cu complicații după ce au suferit implantarea unui dispozitiv cardiac variază în funcție de locul în care au avut procedura.
Un studiu efectuat pe 174 de spitale din Australia și Noua Zeelandă publicat în Analele de Medicină Internă scrie despre cât de importantă este calitatea asistenței pe care o primesc după implantarea dispozitivului electronic (CIED).
Studiul a inclus 81.304 pacienți care au primit un nou implant cardiac, cu 65.711 stimulatoare cardiace permanente și 15.593 cardioverter-defibrilatoare implantabile, spune autorul principal al studiului, dr. Isuru Ranasinghe, de la Universitatea din Adelaide, Cardiolog.
„Stimulatoarele cardiace permanente și defibrilatoarele cardioverter implantabile sunt printre cele mai comune și mai costisitoare dispozitive implantate în spitale. Complicațiile implantului de dispozitve electronice sunt frecvente la 8,2% dintre pacienții implantați cu dispozitive noi care au o complicație principală legată de dispozitiv în 90 de zile de la începerea folosirii lor.
Complicațiile experimentate de pacienți variază între spitale, ceea ce sugerează că există o variație a calității îngrijirii după impant."
Aproximativ 60% dintre complicații apar după spitalizare
Aproape 19.000 de stimulatoare cardiace și peste 4.000 de defibrilatoare au fost implantate doar în Australia, anul trecut. Pacemaker-urile sunt adesea adaptate persoanelor în vârstă, care suferă de bradicardie, afecțiune în care inima le bate prea lent. Acestea folosesc impulsuri electrice pentru a determina inima să bată în ritm normal. Cardioverter-defibrilatoarele urmărește ritmul cardiac al unei persoane și, dacă este detectat un ritm cardiac anormal, dispozitivul produce un șoc electric pentru a readuce ritmul cardiac la normal.
„Complicațiile grave pot cauza vătămări considerabile la pacienți și se adaugă la costurile de îngrijire a sănătății, care pot fi evitate. Aproximativ 60% din aceste complicații apar după ieșirea din spital; atât de mulți medici și spitale pot să nu fie pe deplin conștienți de complicațiile pe care le întâmpină pacienții”, spune dr. Ranasinghe.
Profesorul asociat Anand Ganesan, co-cercetător al studiului și un electrofizician cardiac la Centrul Medical Flinders spune: „Ceea ce arată acest studiu cu adevărat este că ar trebui să raportăm în mod regulat ratele de complicații spitalicești, pentru a le face pe deplin vizibile clinicienilor, spitalelor și comunității în general. De asemenea, ar trebui să investim în strategii dovedite pentru a le reduce, cum ar fi optimizarea tehnicii procedurale, adoptarea unor măsuri mai bune de control al infecțiilor și gestionarea peri-procedurii medicamentelor subțire a sângelui."
Dr. Ranasinghe spune: „Încurajarea spitalelor să ia parte la activități de îmbunătățire a calității, cum ar fi auditul complicațiilor și implicarea în registrele clinice de calitate, de asemenea, reduce complicațiile în timp"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.