Cercetătorii au explorat relația dintre schimbările climatice și sănătatea mintală într-o revizuire majoră a literaturii. Autorii au descoperit o cantitate semnificativă de cercetări care demonstrează modul în care schimbările climatice prezintă riscuri pentru sănătatea mintală. Cu toate acestea, ei ajung la concluzia că este nevoie de mai multe cercetări pentru a explora modul de atenuare a acestor riscuri. O analiză majoră a literaturii evidențiază conexiunile pe care cercetătorii le-au găsit între schimbările climatice și sănătatea mintală.
O revizuire, publicată în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, demonstrează că schimbările climatice reprezintă un risc major pentru sănătatea mintală a oamenilor. Autorii revizuirii susțin că e nevoie de cercetări suplimentare în acest sens.
Ei consideră că schimbările climatice influențate de om reprezintă o amenințare existențială pentru civilizație, cu multe riscuri ecologice, sociale, politice, economice și de sănătate asociate. În ceea ce privește sănătatea umană, există o mulțime de cercetări care explorează efectele negative asupra sănătății fizice ale schimbărilor climatice.
”La nivel global, există foarte puține cercetări care acordă atenție impactului schimbărilor climatice asupra sănătății mintale, în special în cele mai sărace națiuni. (...) Lipsa datelor calitative privind realitățile de pe teren și experiențele trăite, în special din cele mai sărace țări din lume, face ca aceasta să fie una dintre cele mai prolifice și mai puțin înțelese domenii de studiu”, a spus profesorul Tahseen Jafry, directorul Centrului pentru Justiție Climatică de la Universitatea Glasgow Caledonian, Scoția.
În revizuirea lor, autorii au analizat 120 de articole publicate între 2001 și 2020 care se refereau la schimbările climatice și sănătatea mintală. Dr. Fiona Charlson și coautorii ei spun că ”literatura de specialitate indică în mod constant asocierile negative pe care le au evenimentele legate de schimbările climatice cu „sănătatea mintală” a indivizilor și comunităților:
”Evenimentele legate de schimbările climatice s-au dovedit a fi asociate cu suferință psihologică, înrăutățirea sănătății mintale (în special în rândul persoanelor cu afecțiuni mintale preexistente), spitalizări psihiatrice crescute, mortalitate mai mare în rândul persoanelor cu boli mintale și rate crescute de sinucidere.
(...) Sunt multe lucruri pe care încă nu le știm despre impactul schimbărilor climatice asupra sănătății mintale. Cercetarea trebuie să se accelereze și să se extindă pentru a descoperi abordări centrate pe soluții pentru a ne proteja sănătatea mintală în fața schimbărilor climatice”, potrivit Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.