Impactul postului intermitent asupra inflamației cronice. Omiterea meselor poate promova arderea grăsimilor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
post intermitent Foto: Frepik @KamranAydinov
post intermitent Foto: Frepik @KamranAydinov

Postul intermitent poate oferi beneficii metabolice, cum ar fi îmbunătățirea sensibilității la insulină.

În ultimii ani, postul a apărut nu numai ca un instrument pentru pierderea în greutate, ci și ca un potențial remediu pentru inflamație, o afecțiune omniprezentă legată de diverse boli cronice. Odată cu apariția sindromului metabolic și a riscurilor asociate acestuia, cercetătorii cercetează impactul postului asupra inflamației, prezentând potențialele sale beneficii dincolo de restricția calorică.

Un nou studiu publicat în Cell Reports sugerează că postul, cel puțin o parte din zi, poate fi benefic pentru organism. Studiul sugerează că postul intermitent poate ajuta la inhibarea inflamației, care poate contribui la boli cronice precum sindromul metabolic, diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea.

Potrivit Medical News Today, inflamația poate apărea atunci când organismul trimite celule pentru a se apăra împotriva virușilor, bacteriilor și a altor organisme care provoacă infecții, sau atunci când își percepe în mod eronat propriile celule sau țesuturi ca fiind dăunătoare, ceea ce duce la boli autoimune precum diabetul de tip 1 și boala inflamatorie intestinală. Studiul sugerează că postul poate fi o alternativă mai sănătoasă la dieta occidentală tradițională, bogată în calorii.

O dietă bogată în calorii în culturile occidentale este legată de un sindrom inflamator metabolic cronic numit metainflamare, care este un semn distinctiv al multor boli netransmisibile. Cercetătorii au raportat că sindromul inflamatoriu metabolic cronic este caracterizat de niveluri ridicate ale proteinelor de răspuns imunitar interleukina (IL)-1β, de activitatea inflammasomului NLRP3 și de inflamația sistemică.

La studiu au participat 21 de voluntari care au consumat o masă de bază de 500 de kilocalorii, au ținut post timp de 24 de ore și apoi o altă masă de 500 de kilocalorii. Nivelurile plasmatice de acid arahidonic au fost mai mari la subiecții care au ținut post, comparativ cu cei care au avut un regim alimentar normal. Acidul arahidonic inhibă fosfolipaza C și reduce stimularea JNK și activitatea NLRP3.

Vezi și: Ce rol are carnea în controlul greutății. Cum alegi carnea potrivită pentru slăbit

Despre metainflamare

Metainflamarea este un proces complex care implică răspunsurile imune și reglarea metabolică. Postul ajută la suprimarea acestui proces prin reducerea citokinelor proinflamatorii, în special a interleukinei, care este legată de reglarea insulinei și de nivelul glicemiei. Inflammasomii, platforme de semnalizare multiproteică, sunt regulatori emergenți ai metainflamării.

În studiile pe șoareci, postul a ajutat la reglarea activității NLRP3, chiar și atunci când cristalele de LDL oxidate și de colesterol declanșează activarea NLRP3 în macrofage. Cu toate acestea, dacă celula poate procesa în continuare colesterolul, sunt induse răspunsuri antiinflamatorii. Dietele bogate în acizi grași saturați declanșează, de asemenea, activitatea inflamatorie NLRP3.

Foto: Freepik @solovievyuriy

Legătura dintre dietă și inflamație

Un studiu realizat de Simple, o companie de wellness, a constatat că postul poate reduce inflamația prin creșterea nivelului de acid arahidonic din sânge. Acidul arahidonic, un acid gras polinesaturat care se găsește în carne, carne de pasăre și ouă, este stocat ca o componentă a fosfolipidelor din cadrul membranelor celulare.

Studiul a constatat o legătură între post și niveluri mai ridicate de acid arahidonic în sânge, care, la rândul său, a redus activitatea inflammasomului NLRP3, un complex multiproteic legat de inflamație. Studiul oferă un mecanism potențial care explică modul în care postul reduce inflamația.

Cu toate acestea, mecanismul prin care postul poate reduce inflamația rămâne neclar. Studiul actual a constatat că acidul arahidonic a inhibat activitatea inflammasomului NLRP3, o constatare care a fost legată anterior de creșterea nivelului de inflamație.

Citește și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Inflamația și riscul de cancer

Inflamația cronică, o afecțiune legată de obezitate și de anumite tipuri de cancer, a devenit mai gravă în ultimii ani, potrivit doctorului Luke Chen, medic oncolog și hematolog la City of Hope. Persoanele cu inflamație cronică, colită ulcerativă, boala Crohn și cancer colorectal prezintă un risc mai mare.

Dr. Chen sugerează că postul a devenit mai mult un instrument de pierdere în greutate, dar efectele sale se extind dincolo de slăbire. Menținerea unei greutăți sănătoase este crucială pentru reducerea riscului de cancer, deoarece obezitatea a fost legată de 13 tipuri de cancer.

Medicul oncolog subliniază importanța încorporării alimentelor care combat inflamația și a limitării cărnii roșii, a alimentelor procesate și a alcoolului pentru a reduce riscul de cancer sau de recidivă. O dietă bogată în legume, proteine slabe și cereale integrale poate reduce inflamația, poate oferi energie și poate gestiona efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului.

Pe măsură ce se aprofundează înțelegerea rolului inflamației în bolile cronice, explorarea postului ca intervenție terapeutică capătă amploare. Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a lămuri mecanismele complicate care stau la baza efectelor postului asupra inflamației, constatările subliniază potențialul acestuia ca abordare holistică a menținerii sănătății.

Integrarea postului în practicile stilului de viață, alături de modificările alimentare și de activitatea fizică regulată, poate oferi o strategie cu multiple fațete în combaterea inflamației și reducerea riscului de boli asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel