Impactul pe care îl are somnul asupra migrenelor. Care este legătura dintre ritmul circadian și apariția durerilor de cap

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
migrene Foto: Freepik
migrene Foto: Freepik

Află mai multe despre factorii declanșatori ai migrenelor și cum poți să scazi riscul prin îmbunătățirea calității somnului.

Migrenele afectează mai mult de un miliard de persoane în fiecare an, iar anumiți factori declanșatori pot contribui la natura lor debilitantă. Un nou studiu care a examinat potențialii factori declanșatori ai migrenei a constatat că participanții care au avut o calitate redusă a somnului în noaptea precedentă au avut șanse cu 22% mai mari de a se confrunta cu o migrenă în dimineața următoare. Acest studiu diferă de cercetările anterioare, deoarece a solicitat participanților să urmărească zilnic mai multe măsurători.

Caracterizate prin dureri puternice pe o parte a capului, greață și sensibilitate la lumină, migrenele pot dura până la trei zile. Deși medicamentele pentru migrene pot ajuta la prevenirea sau diminuarea simptomelor, acestea nu sunt 100% eficiente.

Cercetătorii au urmărit să prevadă și, eventual, să prevină aceste atacuri folosind aplicații de telefonie mobilă și jurnale electronice. Un studiu la care au participat 477 de persoane, cu vârste cuprinse între 7 și 84 de ani, a inclus 291 de femei și 186 de bărbați, ceea ce îl diferențiază de studiile anterioare care, de obicei, au în majoritate participanți de sex feminin.

Vezi și: De ce somnul îți afectează starea de spirit. 6 pași care îmbunătățesc calitatea somnului tău

Participanții au fost rugați să își înregistreze într-un jurnal electronic stările emoționale pe parcursul zilei. Printre stările emoționale se numărau:

- Anxietate

- Starea de spirit

- Energie

- Stres

Participanții la un studiu și-au raportat calitatea și durata somnului cu ajutorul aplicațiilor mobile și al monitoarelor de actigrafie. Cercetătorii au comparat durata și calitatea reală a somnului cu somnul perceput. Participanții au raportat, de asemenea, atacurile de migrenă și momentul în care acestea au avut loc.

Datele au fost înregistrate timp de două săptămâni și analizate în scopuri statistice. Studiul a urmărit să înțeleagă relația dintre calitatea somnului și somnul perceput. Constatările ar putea contribui la îmbunătățirea gestionării somnului și a sănătății generale.

Vezi și: 5 motive pentru care te doare spatele dimineața. Cum poți trata disconfortul acasă și cum identifici cauzele

Foto: Freepik @stockking

Calitatea somnului influențează riscul de migrenă

Un studiu realizat de cercetătorii de la National Institutes of Health a descoperit o legătură între calitatea percepută a somnului și schimbările de energie și un risc crescut de crize de migrenă. Persoanele care au simțit că calitatea somnului lor a fost mai slabă au înregistrat o creștere cu 22% a șanselor de a avea o migrenă în dimineața următoare. Cu toate acestea, acest lucru nu a afectat șansele de dureri de cap după-amiaza/seara. 

Studiul a constatat, de asemenea, o discrepanță între calitatea percepută a somnului și calitatea reală a somnului. Nivelurile mai scăzute de energie din ziua precedentă au crescut cu 16% șansele de a avea o migrenă matinală. În schimb, la persoanele cu un nivel de energie mai ridicat și cu un nivel de stres mai ridicat s-a constatat o creștere cu 17% a șanselor de migrenă în ziua următoare.

De asemenea, studiul nu a găsit nicio legătură între problemele legate de starea de spirit, cum ar fi depresia sau nivelul de anxietate, și un risc crescut de migrenă. Acesta oferă mai multe informații despre modul în care modelele de somn și de energie pot fi folosite pentru a prezice migrenele și a contribui la prevenire.

Legătura dintre rritmul circadian și migrene

Un studiu realizat de Kathleen Merikangas, autor și investigator la National Institutes of Health, evidențiază rolul ritmurilor circadiene în durerile de cap, care sunt influențate de ciclul de 24 de ore de veghe și somn. Perturbarea acestor ritmuri poate afecta starea de spirit generală a unei persoane și poate contribui chiar la probleme de memorie, potrivit Medical News Today.

Dr. Mark Burish, director la Will Erwin Headache Research Center de la UTHealth Houston, consideră că înțelegerea modului în care somnul influențează migrenele poate ajuta la prevenire. El crede că ritmurile circadiene ar putea fi importante în prevenirea migrenelor, deoarece o moleculă legată de circadianism, numită melatonină, este uneori utilizată ca tratament preventiv pentru migrene, pe baza datelor pozitive din studiile clinice.

"Cercetările sugerează că aproximativ jumătate dintre pacienții cu migrenă au un tipar circadian al durerilor de cap, durerile de cap apărând cam la aceeași oră în fiecare zi. O variantă genetică specifică la pacienți provoacă atât migrena, cât și o tulburare a ritmului circadian numită tulburare avansată a fazei de somn, în care pacienții se culcă și se trezesc mult mai devreme decât majoritatea celorlalți oameni" a precizat Dr. Burish.

Dr. Joey Gee, neurolog de la Providence Mission Hospital, a subliniat importanța igienei somnului pentru pacienții cu migrene, afirmând că menținerea unui program de somn adecvat și obținerea unui număr suficient de ore pentru a se simți odihniți este crucială pentru toți pacienții cu dureri de cap cronice, în special pentru cei cu migrene și cefalee în lanț.

"Este adesea foarte important să menținem un program de somn adecvat. A merge la culcare atunci când suntem obosiți și a avea orele necesare pentru a ne simții odihnit este foarte important la toți pacienții cu dureri de cap cronice, în special la cei cu migrene și cefalee în lanț" a explicat Dr. Joey Gee.

Rezultatele studiului oferă o perspectivă asupra interacțiunii complexe dintre nivelurile de energie, episoadele de migrenă și calitatea somnului. Persoanele care suferă de migrene ar putea să își controleze mai bine boala dacă sunt proactive și recunosc aceste tendințe. Investigațiile ulterioare privind ritmurile circadiene și influența lor asupra migrenelor ar putea duce la noi măsuri profilactice și terapii personalizate, îmbunătățind în cele din urmă calitatea vieții migrenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel