Impactul jocurilor video asupra somnului: de la relaxare la perturbarea somnului. Când devin un obstacol pentru odihnă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
jocuri video somn Foto: Freepik @DC Studio
jocuri video somn Foto: Freepik @DC Studio

Anumite jocuri video pot contribui la îmbunătățirea calității somnului, în timp ce altele pot face mai dificilă adormirea.

Vezi și: Rolul dietei mediteraneene în prevenirea insuficienței cardiace la femei. Reducerea riscului de insuficiență cardiacă prin aportul de grăsimi sănătoase

O nouă analiză sistematică sugerează că anumite jocuri care nu provoacă agitație și care stimulează cognitiv pot îmbunătăți calitatea somnului.

Un mic studiu a constatat că un joc de fitness cu curse sportive timp de 30 de minute, de trei ori pe săptămână, a contribuit la îmbunătățirea somnului studenților universitari. Jocurile video pot fi o sursă utilă de recreere și refacere a rutinei zilnice, aducând numeroase beneficii sănătății psihologice, funcționării cognitive și somnului atunci când sunt utilizate în mod corespunzător.

Cu toate acestea, nu toate jocurile video favorizează somnul. Redarea jocurilor de groază și a jocurilor cu împușcături înainte de culcare poate face dificilă adormirea și menținerea somnului. Jocurile de rol online cu mulți jucători (MMORPG), precum World of Warcraft, tind să țină jucătorii foarte ocupați, ceea ce duce adesea la prelungirea timpului de joc și la un somn mai slab.

Jocurile ocazionale, de până la șapte ore pe săptămână, nu par să afecteze somnul adulților, dar jocurile excesive pot întârzia momentul somnului și pot perturba arhitectura somnului. Aproximativ unul din trei adulți nu respectă recomandările pentru un somn neîntrerupt.

Ce fel de jocuri ar trebui să eviți înainte de culcare?

Aproape unul din patru adulți petrece cel puțin o oră în fiecare săptămână jucând jocuri video. Jocurile cu împușcături, care sunt jucate de 42% dintre jucătorii adulți, pot îngreuna adormirea, deoarece nivelul de acțiune și mișcările rapide pe ecran mențin mintea concentrată, în loc să o calmeze progresiv.

Jocurile video implică, de asemenea, părțile de planificare ale creierului, făcând dificilă trecerea la o altă stare de spirit înainte de somn. Jocurile confortabile și calme, precum Stardew Valley și Animal Crossing, îi pot ajuta pe gameri să se liniștească înainte de culcare, mai ales dacă jocul este diferit de activitățile lor zilnice.

Sudha Tallavajhula, neurolog și medic de medicină a somnului la UTHealth Houston, sugerează că este important să evaluați dacă un joc video vă ajută să vă detașați și să calmați mintea înainte de somn sau dacă vă trezește până la punctul în care nu veți putea dormi.

Aceasta subliniază că nu totul este bun sau rău și că tehnologia poate fi folosită în mod corect, cu condiția să fie folosită în beneficiul ei.

Citește și: Metoda alergare/mers: soluția pentru începători să alerge mai mult. Strategia care îmbină alergarea cu recuperarea activă

Foto: Freepik

Efectele asupra somnului

Jocurile video au fost asociate cu ore de culcare mai târzii, dificultăți de adormire și mai puține ore de somn. De asemenea, gamerilor le poate fi mai greu să se trezească la timp și prezintă un risc mai mare de a se simți obosiți în ziua următoare. Cercetătorii explorează încă motivele acestei legături, dar experții sugerează mai mulți factori care ar putea explica efectele negative ale jocurilor video asupra somnului.

Stimularea fizică și mentală din jocurile video poate stimula răspunsul organismului la stres, care poate interfera cu somnul. Socializarea cu alți jucători în cadrul unui joc video poate, de asemenea, să stimuleze creierul și să conducă la probleme de somn. În plus, gamerii pot experimenta o teamă de a lipsi (FOMO) atunci când joacă jocuri online cu alții, ceea ce poate duce la pierderea somnului.

Întârzierea programului de somn poate rezulta din jocurile video, ceea ce duce la amânarea culcării, gamerii sacrificând somnul pentru activități plăcute. Chiar și cantități mici de somn pierdut se pot acumula în timp și pot contribui la simptomele lipsei de somn.

Expunerea la lumină de la dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele, computerele sau consolele portabile, poate păcăli creierul să creadă că este zi. S-a demonstrat că lumina albastră, cea mai semnificativă culoare de pe dispozitivele electronice, scade producția de melatonină a organismului, un hormon care ajută la reglarea tiparelor de somn.

Care este o limită sănătoasă

O nouă analiză sugerează că jocurile timp de peste șapte ore pe săptămână pot avea un impact negativ asupra somnului, în special pentru jucătorii esports și cei care au o dependență de jocurile video. Pentru a combate acest lucru, setarea unei alarme ușoare care să vă reamintească când să vă opriți din joc poate fi de ajutor.

Unele platforme de jocuri, cum ar fi Nintendo Wii FIT și Xbox 360 Kinect, au încercat să combine jocurile cu exercițiile fizice, dar exercițiile prea aproape de ora de culcare pot crește nivelul hormonilor de stres și pot avea un impact negativ asupra somnului.

În plus, jocurile video înainte de culcare vă pot expune la lumină puternică sau albastră, îngreunând adormirea. Experții în somn recomandă să puneți deoparte ecranele luminoase cu cel puțin două ore înainte de culcare.

Unele persoane se pot juca jocuri non-engaging înainte de culcare, care nu angajează creierul la eforturi considerabile, dar ar trebui să monitorizeze impactul acestora și să se oprească dacă devin perturbatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel