Impactul dietei bogate în grăsimi asupra riscului de Alzheimer. Efectele nutriției pentru sănătatea creierului

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alzheimer Foto: Freepik @senivpetro
Alzheimer Foto: Freepik @senivpetro

Studiile recente explorează legătura dintre consumul de grăsimi și riscul de Alzheimer, dezvăluind efectele acestei diete asupra sănătății creierului.

Demența este o preocupare din ce în ce mai mare, estimându-se că, până în 2050, numărul de cazuri de demență la nivel mondial va crește la peste 150 de milioane. Cercetările au stabilit o legătură între dietele bogate în grăsimi, în special grăsimi saturate, și boala Alzheimer și alte forme de demență. Cu toate acestea, mecanismele prin care o dietă bogată în grăsimi crește riscul sunt neclare.

Un nou studiu efectuat pe șoareci a constatat modificări ale markerilor moleculari legați de dezvoltarea bolii Alzheimer la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă efecte similare sunt observate la oameni și dacă limitarea consumului de grăsimi ar putea reduce riscul de Alzheimer.

Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi lipsa de exerciții fizice, dieta nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool, cresc riscul de declin cognitiv și de boală Alzheimer. Un aport ridicat de grăsimi saturate este un factor de risc major pentru Alzheimer.

Obezitatea este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, hipertensiune arterială și tulburări ale vaselor de sânge care au impact asupra mai multor sisteme din organism, inclusiv asupra creierului. De asemenea, nutriția poate juca un rol important în sănătatea creierului și în riscul de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață.

Cercetătorii au folosit șoareci transgenici APP/PS1 pentru a studia caracteristicile bolii Alzheimer, inclusiv nivelul ridicat de beta-amiloid și afectarea cognitivă. Șoarecii au fost repartizați aleatoriu la o dietă normală sau la o dietă cu 60% grăsimi timp de șase luni, cu monitorizarea regulată a consumului de alimente, a greutății, a toleranței la glucoză și la insulină. Dieta bogată în grăsimi a dus la creșterea în greutate și la un metabolism mai prost al glucozei și insulinei, comparativ cu dieta normală.

Citește și: Sucurile naturale vs. fructele întregi. Care este alegerea corectă pentru sănătatea ta

Foto: Freepik

Efectele dietei bogate în grăsimi asupra creierului

Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi poate agrava capacitățile de învățare și de memorie la șoarecii APP/PS1, ceea ce duce la o creștere a neuroinflamării, a producției de beta-amiloid din creier și a încărcăturii de plăci. Studiul a constatat că șoarecii care au urmat dieta bogată în grăsimi au prezentat diferențe în miARN în comparație cu cei care au urmat o dietă obișnuită.

Aceste modificări sunt legate de procesele care pot provoca leziuni cerebrale, cum ar fi acumularea de plăci beta-amiloide, producția excesivă de proteină tau, ambii markeri ai bolii Alzheimer, și inflamația din creier, potrivit MedicalNewsToday.

Descoperirile sugerează că o dietă bogată în grăsimi poate afecta microARN-urile rezistente la insulină, care ajută la determinarea genelor care sunt activate sau dezactivate, inclusiv în zonele legate de memorie și cogniție. Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv faptul că a investigat doar șoareci masculi și nu a luat în considerare rolul celulelor adipoase, al altor organe și al altor zone ale creierului.

Vezi și: Dislexia: tulburarea de învățare care afectează milioane. Cauze, diagnostic și tratament

O dietă mai săracă în grăsimi ar putea ajuta la reducerea riscului de Alzheimer

Un studiu realizat de Universitatea din Olanda a constatat că limitarea consumului de grăsimi poate fi benefică pentru funcția cognitivă. Cercetarea, condusă de Mònica Bulló, profesor la Departamentul de Biochimie și Biotehnologie, sugerează că rezultatele ar putea explica relația dintre obezitate, diabetul de tip 2 și apariția bolii Alzheimer. Descoperirile oferă, de asemenea, noi ținte pentru prevenirea și tratarea bolii. Cu toate acestea, studiul se bazează pe un model de șoarece de Alzheimer, care nu reproduce exact boala la om.

Asociația Alzheimer finanțează mai multe studii care investighează impactul dietei, al diabetului, al obezității și al neuroinflamării asupra bolii Alzheimer, a demenței și a declinului cognitiv. Institutul Național de Sănătate a constatat că dietele sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, DASH și MIND, pot contribui la reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.

Studiul adaugă dovezi suplimentare că limitarea aportului de grăsimi poate fi benefică pentru funcția cognitivă, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă mecanismele observate la șoareci se aplică la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel