Pielea intolerantă poate să fie o condiție moștenită, care se manifestă în anumite situații, în timpul vieții sau dobândită, prin aplicarea a diferite substanțe prea agresive la nivelul acesteia.
”Pielea intolerantă poate apărea la orice tip de ten, chiar și la tenul gras, ducând la o senzație de uscăciune, ceea ce determină pacientele să aleagă greșit produsele de îngrijire, crezând că au pielea uscată tot aplică hidratare, ceea ce face să agraveze condiția de leziuni, de acnee sau alte lezuni preexistente. Manifestările pielii intolerante sunt înroșirea frecventă însoțită de senzație de mâncărime, de arsură, furnicături și o senzație de piele uscată, care este uneori greșit interpretată”, a explicat dr. Cristina Nisipașu, medic primar dermatovenerice, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV.
Factorii care declanșează această afecțiune
În privința factorilor care pot declanșa această afecțiune se află folosirea produselor nepotrivite, care pot fi produse de machiaj, produse cosmetice sau spirtul. Alți factori sunt cei de mediu, vântul în primul rând, căldura și frigul extrem, emoțiile, anumite alimente (fierbinți sau prea condimentate), precum și anumite obiecte vestimentare (lâna).
”Bariera cutanată și microbiomul pielii sunt două dintre cele mai importante mecanisme de apărare naturală a pielii împotriva agresiunilor.
Microbiomul pielii este un ecosistem de microorganisme, care trăiesc la nivelul pielii noastre, și împiedică alte microorganisme străine care ar putea face rău organismului să se pună pe pielea noastră. În momentul în care apare un dezechilibru, ori microorganismele noastre, ori cele din exterior se înmulțesc excesiv și produc o inflamație a pielii.
Bariera hidrolipidică este un film cutanat care este repartizat la nivelul pielii și se comportă ca o barieră, ca agenții străini să nu poată pătrunde la nivelul pielii și să nu producă agresiuni. În momentul în care aceasta este întreruptă apar niște microfisuri pe unde pătrund alergenii și, din nou, se produce înroșire, inflamație, mâncărime, usturime”, a mai spus specialistul, precizând că impactul asupra vieții este foarte mare, în contextul în care există persoane care se confruntă cu aceste probleme în mod frecvent, chiar zilnic. ”Pot avea probleme cu persoanele din jur, evită interacțiunea cu anumite persoane, cu partenerul, evită alegerea unor anumite produse vestimentare, plus că senzația de usturime provoacă și o iritabilitate, o irascibilitate”.
Sfaturile specialistului
Din fericire, spune specialistul, există o serie de produse adaptate persoanelor care au această afecțiune, adică acele produse dermato-cosmetice, produse care au studii dermatologice în spate și care spun că sunt potrivite pentru persoanele alergice. ”Trebuie să urmărim să conțină cât mai puține ingrediente, iar acestea să aibă rolul de a reface bariera cutanată și să restabilească microbiomul natural al pielii. Mai mult, să nu conțină iritanți, precum parfumul și alcoolul. Toate aceste produse trebuie integrate și într-o rutină corectă, pentru că alegerea unui produs de curățare prea agresiv duce la situația ca acea persoană să evite pasul de curățare care este foarte important. Obligatoriu după faza de curățare este hidratarea, adică refacerea barierei lipidice și trebuie să ținem cont de tipul tenului pe care îl avem”, a mai spus medicul dermatolog.
Vezi și: Dermatita atopică și imunoterapia pentru alergeni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.