Împachetările cu parafină sunt proceduri cunoscute în ceea ce priveşte procesul de recuperare medicală. Combinateă cu alte proceduri, precum masaj sau kinetoterapie pot grăbi procesul de recuperare. Dr. Alina Radu din cadrul Sanatoriului de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală ”Dr. Dimitrie Cantemir” Bălțești arată care este procedura.
”Împachetarea cu parafină constă în aplicarea parafinei topite pe o anumită regiune a corpului, conform mai multor tehnici, în funcție de zona interesată: pensulare, baie de parafină pentru mâini și picioare, feși parafinate sau plăci de parafină. În prealabil, parafina se topește la 65-70 grade, în așa fel încât să rămână bucăți de parafină netopite.
Temperatura de utilizare este de 50-55°, grosimea stratului aplicat fiind de 0,5-1,5 cm. Acțiunea sa se datorează factorului termic. Ea determină o încălzire uniformă a pielii până la 38-40 grade și a țesuturilor subcutanate, la locul de aplicare producându-se hiperemie intensă și transpirație abundentă”, arată dr. Alina Radu.
Vezi și: Ciocolata neagră, tratament pentru creier. Bilic: Este mai degrabă medicament, decât aliment
Beneficiile împachetărilor cu parafină
Medicul mai explică care sunt beneficiile împachetărilor cu parafină.
”Efectele termoteriei locale (parafină, nămol, băi lumină, băi alternative):
- decontracturant, miorelaxant, antispastic;
- analgetic;
- vasculoactiv;
- antiinflamator, resorbtiv.
Indicații terapeutice termoterapie locală
-afecțiuni ale aparatului locomotor: artroze, spondiloze, reumatism abarticular;
- afecțiuni circulatorii (angiopatie obliterantă, boala Raynaud, etc);
- afecțiuni respiratorii, digestive, metabolice, reno-urinare, ginecologice;
- afecțiuni neurologice.Contraindicații terapeutice termoterapie locală:
- tumori maligne;
- TBC;
- Insuficiență cardiacă, renală, hepatică;
- Hepatita virală acută;
- Procese supurative viscerale (piocolecist, apendicită), mai explică medicul, potrivit Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.
Vezi și: Croșetatul, 8 beneficii uluitoare pentru sănătate. Cum te ajută ața și andrelele
Ce este parafina
Ceara de parafină este o ceară albă sau incoloră moale, solidă. Este fabricată din hidrocarburi saturate. Acesta poate fi utilizată pentru a ameliorara durerea la articulațiile inflamate și la mușchi.
Ceara de parafină este capabilă să absoarbă și să rețină o cantitate mare de căldură. Când o parte a corpului este împachetată, ceara devine solidă. Parafina nu va bloca porii. Datorită dimensiunilor mari ale moleculelor sale, parafina rămâne pe suprafața pielii și oferă o barieră între piele și aer, etanșând cu crema hidratantă și căldura care crește circulația și infuzând pielea cu propria umiditate naturală.
Beneficii cosmetice
Cosmetic, ceara de parafină este adesea aplicată pe mâini și picioare. Ceara este un emolient natural, ajutând pielea pentru a deveni suplă și fină. Atunci când este aplicată pe piele, acesta adaugă umiditate și continuă să crească nivelul de umiditate al pielii după terminarea tratamentului.
Efecte adverse
Potrivit Healthline, nu trebuie să utilizați ceară de parafină dacă aveți:
- circulație sanguină slabă
- amorțeală în mâini sau picioare
- diabet
- orice erupții cutanate sau răni deschise
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.