Pe lângă omega 3 și calciu, din dieta femeilor pe măsură ce îmbătrânesc nu ar trebui să lipsească vitamina D, vitamina B9 și B12. Acestea, potrivit specialiștilor citați de livescience.com, ajută la protejarea femeilor împotriva bolilor de inimă, reduc riscului altor afecțiuni cronice precum osteoporoza, diabet, cancer de sân și hipertensiune arterială.
1. Vitamina D – lipsa ei duce la oase fragile, respectiv, în timp,la osteoporoză. O puteți obține din piele, din dietă și din suplimentele de vitamine. Însă, odtaă cu înaintare aîn vârstă, pielea își pierde din capacitate de a produce vitamina D ca răspuns la expunerea la soare. Iar această vitamină poate fi obținută consumând în fiecare zi produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Ginecologul Nereida Correa, de la Colegiul de Medicină Einstein din New York, citată de livescience, recomandă femeilor să ia multivitamine, să mănânce iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau brânză de vaci, suc de portocale îmbogățit cu vitamina D sau leguminoase, ca parte a unei diete zilnice. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, ceea ce ajută la menținerea puternică a oaselor îmbătrânite.
2. Vitamina B12 – lipsa ei duce la anemie; specialiști au descoperit că femeile cu anemie consumă mai puțină proteină, acid folic (numit și vitamina B9), fier, vitamina C și vitamina B12. Nivelurile scăzute ale acestei vitamine se observă la femei pe măsură ce îmbătrânesc. O cantitate insuficientă de B12 poate duce la oboseală, scădere în greutate, memorie deficitară, demență și depresie. Valoarea zilnică: 2,4 micrograme zilnic pentru adulți. Se obține din alimente ca: pește, carne, păsări de curte, ouă, lapte. Nereida Correa sugera injecții B12 drept cel mai bun mod de a promova absorbție a B12 în organism.
3. Vitamina B9 (acidul folic) – o cantitate redusă de B9 în corp se vede prin anemie, scădere în greutate, slăbiciune, dureri de cap și niveluri ridicate de homocisteină din sânge, un factor de risc pentru bolile cardiace. Reprezentantele sexului frumos care consumă mai mult acid folic prezintă risc redus de a dezvolta hipertensiune arterială, sugerează un studiu din 2005 publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.