"Unii pacienți rămân cu sechele importante, în momentul în care se externează din spital. Noi evaluăm aceste sechele la o lună, la șase luni, în momentul în care pacienții se prezintă pentru un sondrom post-COVID, la reevaluare. Din ce am constatat până acum, unii pacienți rămân cu importante zone de fibroză, acele pete albe care se cicatrizează, practic transformă plămânul dintr-unul elastic într-unul dur, rigid, care nu mai răspunde la nevoia noastră de oxigen, așa cum răspundea înainte de boală.
Impactul pe funcția pulmonară și pe calitatea vieții este extrem de mare și nu poate fi comparat cu impactul pe care îl are fumatul. De ce? La fumători, lucrurile se întâmplă încet și în timp. Și acolo, plămânul se distruge, dar în timp, ani de zile, pe când aici, la COVID, trecerea prin boală se duce către o disfuncție care se instalează brusc și rămâne, în mare parte, la același nivel și după ce ai trecut prin boală. Acest lucru este îngrijorător.", a spus Beatrice Mahler, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.