Iluminatul stradal nocturn este legat de un tip de cancer! Persoanele care trăiesc în regiuni cu niveluri ridicate de lumină artificială stradală pe timp de noapte pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian, arată un studiu (link direct studiu) publicat online în CANCER, un jurnal evaluat de experți ai Societății Americane a Cancerului.
În secolul trecut, iluminarea nocturnă - în special în orașe - s-a schimbat drastic din cauza creșterii rapide a rețelelor electrice. De asemenea, studiile epidemiologice au arătat că există o asociere între niveluri mai ridicate de lumină nocturnă, măsurate prin satelit, și un risc crescut de cancer mamar. Deoarece unele tipuri de cancer de sân pot avea o bază comună dependentă de hormoni cu cancerul tiroidian, o echipă condusă de dr Qian Xiao, de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston School of Public Health, a căutat o asociere între iluminatul nocturn și dezvoltarea mai târziu a cancerului tiroidian în rândul participanților la NIH-AARP Diet and Health Study, care a recrutat adulți americani cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani în intervalul 1995-1996. Cercetătorii au analizat datele din imagini prin satelit pentru a estima nivelurile de lumină pe timp de noapte la adresele rezidențiale ale participanților și au examinat bazele de date ale registrului de cancer pentru a identifica diagnosticele de cancer tiroidian până în 2011.
Dintre cei 464.371 de participanți care au fost urmăriți în medie 12,8 ani, au fost diagnosticați 856 cu cancer tiroidian (384 la bărbați și 472 la femei). Comparativ cu zonă cu cel mai redus iluminat nocturn, zona cu cea mai intensă lumină artificială nocturnă a fost asociată cu un risc cu 55% mai mare de a dezvolta cancer tiroidian.
Asocierea a fost în primul rând cu cea mai frecventă formă de cancer tiroidian, numită cancer tiroidian papilar, și a fost mai puternică la femei decât la bărbați. La femei, asocierea a fost mai puternică pentru cancerul localizat, fără semne de răspândire în alte părți ale corpului, în timp ce la bărbați, asocierea a fost mai puternică pentru stadiile mai avansate ale cancerului.
Cercetătorii au menționat că sunt necesare studii epidemiologice suplimentare pentru a confirma constatările lor. Dacă este confirmată ipoteza, va fi important să înțelegem mecanismele care stau la baza relației dintre iluminatul pe timp de noapte și cancerul tiroidian.
Oamenii de știință au observat că lumina artificială folosită noaptea suprimă melatonina, un modulator al activității estrogenului care poate avea efecte antitumorale importante. De asemenea, iluminatul nocturn poate duce la întreruperea ceasului intern al corpului (sau a ritmului circadian), care este un factor de risc pentru diferite tipuri de cancer.
„Ca studiu observațional, studiul nostru nu este conceput pentru a stabili cauzalitatea”, a spus dr. Xiao. „Recent, s-au depus eforturi în unele orașe pentru a reduce poluarea luminoasă și credem că studiile viitoare ar trebui să evalueze dacă și în ce măsură aceste eforturi au impact asupra sănătății umane”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.