Mai mulți pacienți care au primit îngrijiri medicale după ce au folosit țigări electronice au fost din nou spitalizați, au anunțat autoritățile medicale din Statele Unite, care continuă să investigheze în legătură cu această epidemie de boli pulmonare care a făcut până în prezent 26 de morți, relatează AFP.
Externați, apoi reinternați
Circa 1.300 de cazuri de boli pulmonare severe asociate cu folosirea țigărilor electronice (o practică denumită „vaping") au fost raportate în toată țara începând cu luna martie și practic toți pacienții au fost spitalizați.
„Am fost informați că mai multe persoane au fost internate din nou pentru îngrijiri medicale după ce au părăsit spitalul, unde s-au aflat din cauza unei infecții pulmonare. Trebuie să înțelegem mai bine aceste situații", a declarat pentru presă Anne Schuchat, un oficial al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Ea a precizat că este vorba despre „cel puțin cinci persoane” și că perioada de timp între externarea și internarea din nou a acestora variază între cinci și 55 de zile.
Motivele acestor noi spitalizări rămân, în acest stadiu, încă neclare, chiar dacă anchetatorii iau în calcul mai multe ipoteze, precum reluarea folosirii țigărilor electronice sau sensibilitatea crescută a pacienților la infecții după ce au contractat o boală pulmonară.
Autoritățile au recomandat ca toți pacienții să facă un control de rutină, în termen de șapte zile de la externare.
De ce s-au îmbolnăvit
Anne Schuchat a declarat că cercetările realizate la nivel național au sugerat că produsele folosite de persoanele care s-au îmbolnăvit conțineau THC (tetrahidrocanabinol), agentul psihoactiv din canabis, fapt care a determinat autoritățile sanitare americane să îndemne populația să evite „vaping-ul", mai ales dacă rezervele cu infuzii lichide au fost cumpărate de la dealeri, notează Agerpres.
Unul sau mai mulți aditivi din acele infuzii lichide sunt bănuiți că provoacă îmbolnăviri, însă analizele de laborator nu au reușit deocamdată să îi identifice.
Mai multe orașe din Statele Unite intenționează să adopte sau au votat deja interdicții ce vizează țigaretele electronice, fie totale, fie doar în cazul produselor aromate (cu alte arome decât cea de tutun, precum cele de mentă, mentol și fructe), cu scopul de a-i împiedica pe tineri să înceapă să consume astfel de produse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.