Din păcate, nici țigările electronice nu sunt mai sănătoase, ele conțin mii de substanțe chimice toxice, la fel de nocive ca țigările normale.
Datele recente arată că lichidul electronic vaporizat afectează celulele pulmonare responsabile de protejarea țesutului pulmonar, potențial crescând riscul de infecție. În plus, crește riscul de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Deși sunt promovate efectele negative ale țigărilor de orice fel, iată că popularitatea crescândă a lor printre adolescenți pare a fi necontrolată, datorându-se, probabil, campaniilor de marketing masive.
Ceea ce nu vezi într-un anunț al țigărilor electronice este faptul că adolescenții au un potențial mai mare de a suferi modificări neurologice, care cresc riscul de dependență, atunci când vine vorba de fumat.
În ciuda nivelurilor scăzute de poluare a aerului cu nicotină din țigările electronice, datele demonstrează că spectatorii expuși la vapori au niveluri similare de cotinină în organism.
Fumatul unui pachet de ţigări pe zi provoacă 150 de mutaţii în fiecare celulă a ADN-ului asociat cu diferite tipuri de cancer
În urmă cu doi ani, cercetătorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger din cadrul Laboratorului Naţional Los Alamos, împreună cu colaboratorii săi, au descoperit că fumatul provoacă 150 de mutaţii în plus în fiecare celulă din fiecare plămân, în decursul unui an, în care persoana a fumat un pachet de ţigări pe zi.
Studiul a dezvăluit o legătură directă între numărul de ţigări fumate în timpul vieţii şi numărul mutaţiilor din ADN-ul tumoral. Cele mai multe mutaţii au fost descoperite în cazul cancerului de plămâni însă, şi alte tumori din restul părţilor corpului conţineau mutaţii asociate fumatului, fapt ce explică modul în care fumatul provoacă nenumărate forme de cancer.
Fumatul este asociat cu 17 tipuri de cancer
Fumatul provoacă moartea a 6 milioane de vieţi omeneşti în fiecare an, iar dacă acest viciu va continua să persiste, Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că vor avea loc peste un miliard de decese provocate de fumat, în acest secol. Fumatul este asociat cu 17 tipuri de cancer, însă până acum nimeni nu cunoştea mecanismul prin care tutunul provoacă aceste tipuri de cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.