Un nou studiu al International Journal of Cancer dezvăluie că servind cina devreme și cu un interval lung între ultima masă și somn sunt asociate cu riscuri mai mici de cancer de sân și de prostată.
Studiul a inclus 621 de cazuri de prostată și 1.205 de cancer de sân, cu 872 de bărbați și 1.321 de femei, persoane sănătoase, ca și grup de control.
Participanții au fost intervievați despre ora la care obișnuiesc să ia cina și la cât timp după aceasta se culcă și au completat un chestionar despre frecvența alimentelor.
În comparație cu indivizii care dorm imediat după cină, cei care se culcă la două sau mai multe ore după cină au avut o reducere de 20% a riscului de cancer. Cifra este valabilă atât la femei (pentru cacneerul de sân) cât și la bărbați (cancerul de prostată).
O protecție similară a fost observată la persoanele care au cină înainte de 21:00 în comparație cu cele care iau cina după 22:00.
Ora mesei, importantă
Rezultatele subliniază importanța evaluării ceasului intern al organismului - sau a ritmurilor circadiene - în studiile privind dieta și cancerul și necesitatea dezvoltării recomandărilor dietetice pentru prevenirea cancerului, care nu se concentrează numai pe tipul și cantitatea de aport alimentar.
„În cazul în care concluziile sunt confirmate, acestea vor avea implicații pentru recomandările de prevenire a cancerului, care în prezent nu iau în calcul orarul mesei”, a declarat autorul principal, Manolis Kogevinas, de la ISGlobal, la Barcelona. „Impactul ar putea fi deosebit de important în culturi precum cele din sudul Europei, unde oamenii tind să ia cina târziu.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.