IBUPROFENUL și infecția COVID, adevărul spus de Dr Mihai Craiu: „S-a dovedit ulterior că nu e așa. Din contra”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Pastilă. Foto. Pexels
Pastilă. Foto. Pexels

Cunoscutul medic pediatru conf univ dr Mihai Craiu face lumină în „scandalul” ibuprofenului, medicament din clasa antiinflamatoare nesteroidiene, bănuit în primăvară că ar fi avut efecte nefaste la pacienții infectați cu  COVID. 

În primăvară, ministrul francez al Sănătății, a scris pe contul său de Twitter că ibuprofenul, medicament din clasa antiinflamatoare nesteroidiene nu trebuie administrat la pacienții COVID-19, pentru că ar crește mortalitatea la acești bolnavi. Asta deși oficialul francez, medic de profesie, nu își baza afirmația pe prea multe informații, a arătat  cunoscutul medic pediatru conf univ dr Mihai Craiu a explicat, EXCLUSIV la Dezbaterea DC Medical. Imediat, însă, a început nebunia. 
Primul semnal de la care a pornit nebunia cu ibuprofenul, a fost un studiu publicat în 11 martie anul acesta, realizat pe un număr redus de pacienți, puțin peste 50, toți în vârstă și toți având, din cauza vârstei diverse afecțiuni, suferințe reumatismale etc, care îi plasau în categoria celor care primeau antiinflamatoare nesteroidiene. 

„Și evident că acești pacienți simptomatici COVID, și cu forme severe, fiind vârstnici care sunt plasați în categorie de risc mai mare, unii dintre ei au și murit. Și de aici a apărut o primă întrebare, dacă două categorii de medicamente, inhibitorii de enzimă de conversie, destinați tratării hipertensiunii arteriale, și antiinflamatoarele nesteroidiene, nu cumva contribuie la creșterea mortalității prin infecția cu noul coronavirus. Acest articol ar fi trecut neobservat, întrucât era publicat într-o revistă științifică medicală marginală, să-i spun așa, numai că a luat amploare în momentul în care excelența sa, dl Olivier Veran, ministrul Sănătății din Franța, și domnia sa medic, a postat pe Twitter o atenționare de 4 rânduri, în care a recomandat urmăritorilor domniei sale să folosească paracetamol în loc de ibuprofen, pentru că această strategie terapeutică i-ar feri de posibile complicații mortale  în cazul infecției cu SARS CoV-2”, a explicat conf univ dr Mihai Craiu. 

Rostogolită de presa internațională

Din acel moment s-a declanșat nebunia la nivel mondial, nu doar în Franța. 

„O mulțime de trusturi de presă au preluat informația, inclusiv în România a fost mediatizată intens această informație. Și primele răspunsuri nu au întârziat să apară. Agenția Europeană a Medicamentului, Organizația Mondială a Sănătății, toate aceste voci autorizate au spus că nu există suficiente date pentru a recomanda „lipsa de folosire” a ibuprofenului. O formulare foarte ambiguă (...) cert este că oamenii au luat-o ca pe un mod voala de a-și exprima îngrijorarea. Și cel puțin în Franța, unde avem date certe privind vânzările, a scăzut dramatic în următoarea lună cantitatea de antiinflamatoare nesteroidiene vândute în farmacii. Asta s-a întâmplat în toată lumea, dar în Franța a fost cea mai mare cădere. (...) O poveste care s-a finalizat cu o mulțime de studii epidemiologice foarte serioase, și care au dovedit nu numai că ibuprofenul nu face rău la infecția COVID, ba din contra ar putea fi folosit în tratamentul anumitor forme de infecție cu SARS CoV-2, faimosul studiu Liberate, făcut în Marea Britanie, care a dovedit efecte favorabile”, a arătat conf univ dr Mihai Craiu. 

Medicul spune că a aceeași concluzie au ajuns și studii retrospective făcute în țări din Asia. „Aceste studii a observat că pacienții care foloseau ibuprofen anterior infecției, și aici vorbeam de studii cu mii de pacienți, nu cel inițial c u 52 de pacienți, nu au tras niciun fel de semnal asupra riscurilor complicațiilor amenințătoare de viață”, a spus Dr Mihai Craiu. 

Dăm sau nu ibuprofen copiilor dacă au febră? Vezi ce spune conf univ dr Mihai Craiu în VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel