Iaurtul, secretul surprinzător pentru arsuri solare. Cum poți vindeca pielea rapid și eficient. Dr. Olga Simionescu: Răul e făcut deja

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Iaurt - Foto: Freepik
Iaurt - Foto: Freepik

Ce trebuie să faci în caz de arsură solară. Dermatologul Olga Simionescu ne-a vorbit despre iaurt și despre soluția pentru tratarea arsurii solare.

Arsura solară este o problemă comună, mai ales în sezonul estival, când expunerea la soare este intensă. În timp ce cremele de protecție solară (SPF) sunt esențiale pentru prevenirea arsurilor și daunelor cauzate de razele UV, există remedii naturale care pot oferi alinare în caz de arsuri pe piele.

Iaurtul este unul dintre aceste remedii, fiind recunoscut pentru proprietățile sale calmante și de vindecare a pielii afectate de soare.

Iaurtul conține aproape toți nutrienții de care organismul are nevoie, fiind bogat în calciu, vitamine și complexul B (B12 și riboflavină), fosfor, magneziu și potasiu. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, metabolism, reglarea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare și a defectelor de tub neural.

Iaurtul oferă o cantitate semnificativă de proteine, conține bacterii benefice precum Lactobacillus, care pot ajuta la reducerea inflamației și la promovarea vindecării.

În ceea ce privește beneficiile pentru piele, iaurtul este un ingredient natural excelent care poate ajuta la creșterea elasticității pielii și poate ajuta la exfolierea ușoară a pielii. Această exfoliere delicată poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, la îmbunătățirea texturii pielii și la promovarea reînnoirii celulare. De asemenea, are proteine, care sunt esențiale pentru producerea de colagen și elastină în piele. Utilizarea regulată a iaurtului pe piele poate ajuta la îmbunătățirea elasticității pielii și la obținerea unui aspect tânăr și radiant, potrivit Purplle.

Mai mult, iaurtul reduce apariția liniilor fine și a ridurilor cauzate de razele UV. Antioxidanții precum vitaminele C și E ajută la neutralizarea radicalilor liberi care pot provoca deteriorarea pielii. Acești antioxidanți pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și roșeață asociate cu deteriorarea UV, lăsând pielea să arate mai sănătoasă și mai tânără.

"În primul rând, omul trebuie scos din soare, trebuie pus la umbră, apoi trebuie fluidificat, adică să i se dea fluide, desigur non-alcoolice. 

Dacă nu există insolație, dacă nu avem nimic la îndemână, n-aș spune că iaurtul nu e o variantă bună, pentru că e un calmant, de fapt.  

Dar dacă avem la îndemână soluții, atunci mixturi cu hidrocortizon acetat, antihistaminice, sunt foarte eficiente și desigur că a doua zi, a treia zi omul nu mai are voie să se expună la soare pentru că deja răul e făcut", a declarat medicul Olga Simionescu, medic primar, specialitatea Dermato - Venerologie, pentru DC MEDICAL.

Un studiu publicat în Journal of Clinical and Aesthetis Dermatology a arătat că aplicarea probioticelor poate reduce inflamația cutanată. Deși studiul nu s-a concentrat exclusiv pe arsuri solare, rezultatele  sugerează că iaurtul, care conține aceste probiotice, ar putea avea efecte similare.

Mai mult, conform unul articol din International Journal of Dermatology, acidul lactic prezent în iaurt poate ajuta la menținerea nivelului de hidratare al pielii și la promovarea regenerării celulare. Acest lucru este esențial pentru pielea afectată de arsuri solare, care tinde să fie uscată și iritată.

În plus, aplicarea iaurtului rece pe pielea arsă de soare oferă un efect răcoritor imediat, reducând astfel senzația de arsură și disconfortul.

Cum să aplici iaurtul pe pielea arsă de soare?

1. Aplică un strat generos de iaurt rece pe zona afectată. Lăsați să acționeze timp de 15 - 20 de minute, apoi clătiți cu apă rece.

2. Masați ușor iaurtul pe piele pentru a favoriza absorbția acidului lactic și a probioticelor.

3. Repetați procesul de 2 - 3 ori pe zi până când senzația de arsură și roșeața scad.

Reține!

Deși iaurtul poate oferi alinare, este important de reținut că acesta nu înlocuiește cremele de protecție solară.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel