Iaurtul expirat se poate consuma. Află care sunt beneficiile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
iaurtul expirat - FOTO: Freepik
iaurtul expirat - FOTO: Freepik

Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat. Acesta poate fi consumat în continuare.

Iaurtul expirat nu are efecte negative asupra organismului. Având un pH acid, iaurtul are capacitatea de a elimina agenții patogeni. Astfel, iaurtul expirat poate fi consumat în trei săptămâni după ce a ieșit din perioada de valabilitate.

Iaurt aruncat din cauza termenului de valabilitate

Retailerul britanic COOP renunță la termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. 42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj. În urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că iartul expirat poate fi consumat încă trei săptămâni, dacă acesta nu a fost desfăcut.

“Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider, așa că am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente. Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim”, a spus Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la COOP.

Vezi și: Hormonii fericirii. Cum ne influențează emoțiile

Conținut ridicat de probiotice

La capitolul produse lactate, cele fermentate și mucegăite sunt considerate surse valoroase de probiotice, acestea fiind benefice pentru organism. Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ține de gust, acesta devenind mai acrișor. Se obține și un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate.

Iaurtul stimulează digestia

Iaurturile cu Lactobacillus ajuta la absorbţia substanţelor nutritive echilibrând flora intestinală. Iar dacă este vorba despre iaurturi fără lactoza, organismul va fi scutit de muncă de a separa lactoza şi, prin urmare, digestia va fi şi mai uşoară. Fiecare porţie de iaurt conţine bacterii digestive ce ne ajuta să eliminăm microorganismele toxice din sistemul nostru digestiv. Cu alte cuvinte, consumul de iaurt îmbunătăţeşte digestia, fiind extrem de benefic pentru persoanele ce suferă de indigestie, constipaţie sau infecţii intestinale.

Vezi și: Bronzul artificial, total dăunător. Simionescu: Expunerea la surse artificiale de ultraviolete este total contraindicată

Aduce beneficii pielii

Iaurtul are beneficii și asupra pielii. Consumul de iaurt asigură proteinele necesare pentru a avea o piele fermă şi mai netedă. În plus, aplicat direct pe piele, iaurtul hidratează. Utilizat ca masca facial, singur sau în combinaţie cu mierea, catifelează pielea şi îi îmbunătăţeşte aspectul şi textură. Poate fi folosit, de asemenea, ca loţiune după plaja, pentru că enzimele şi probioticele din iaurt ajuta la o refacere mai rapidă a pielii după neplăcutele arsuri de vară.

Îmbunătățește imunitatea

Culturile de bacterii din iaurt accelerează producerea de celule albe (leucocite), ce luptă împotriva infecţiilor. Ca şi rezultat, persoanele ce consuma iaurt în mod regulat au o imunitate mai ridicată. Aşadar, dacă introducem în alimentaţia noastră regulată câte o porţie de iaurt, vom rezista mai uşor afecţiunilor comune precum răceală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel