Odată cu trecerea sărbătorilor de iarnă și a petrecerii de Anul Nou aveți șansa să reduceți și consumul de alcool, chiar și acela moderat, așa cum au transmis nutriționiștii și medicii.
Iar efectele unei prime luni de pauză în ceea ce privește băutura, ”ianuarie uscat” cum mai este cunoscut fenomenul, vă va aduce un plus pentru sănătate, o refacere a organismului după cele două săptămâni încărcate cu bunătăți de toate felurile, de la preparatele tradiționale de Crăciun la mese sofisticate de Revelion, de la vinul fiert la spumantul deschis la noaptea dintre ani.
Potrivit CNN Business, în februarie 2022, 35% dintre americanii de peste 21 de ani au avut un ”ianuarie uscat”, numărul fiind în creștere față de anul 2019, când puțin peste o cincime dintre majori, 21%, au renunțat pentru o lună la consumul de alcool. Diferența de cifre are în spate beneficiile pe care le aduce această abstinență.
”Ianuarie uscat”, beneficii pentru sănătate
Ajută sănătatea ficatului
"În primul rând, vă poate ajuta ficatul să se concentreze pe funcțiile sănătoase de detoxifiere în loc să proceseze alcoolul. Alcoolul poate fi considerat o toxină [ceea ce înseamnă] că ficatul se oprește din toate celelalte funcții ale sale până când alcoolul este eliminat, ceea ce ar putea dura câteva ore în funcție de numărul de porții", a spus dieteticianul Paulina Lee, notează EatThis.
Poate da o pauză intestinului tău
Lee susține că alcoolul, mai ales în cantități mari, poate provoca daune tractului gastro-intestinal, promovând în același timp inflamarea intestinului, aspect care va avea impact asupra stării generale de sănătate, știut fiind faptul că există o legătură importantă între intestin și creier.
”S-a demonstrat că alcoolul perturbă dezechilibrul intestinal, provocând disbioză intestinală, creștere excesivă a bacteriilor și permeabilitate intestinală crescută, ceea ce poate duce la probleme intestinale, cum ar fi gaze, balonare și mai multe inflamații”, a mai spus Lee.
Un motiv în plus ca în rezoluțiile de început de an să acordați o mai mare atenție sănătății.
Poate ajuta în cazul afecțiunilor cronice
Parte bună a acestei luni ”uscate” este că dacă vă simțiți bine după o lună fără consum de alcool veți dori să continuați în același mod, iar acest lucru este benefic pentru cei care suferă de boli cronice.
”Dacă cineva are deja un sindrom sau o boală cronică, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau o afecțiune a ficatului, se poate recomanda limitarea sau oprirea consumului de alcool, în funcție de reacțiile persoanei la consumul de alcool”, a mai spus Lee, subliniind că dacă foloseați alcoolul pentru socializare, acesta poate fi înlocuit cu o varietate de băuturi non-alcoolice.
Dar dacă vă decideți să beți, încercați să respectați recomandarea zilnică de unul până la două pahare pe zi, în cazul femeilor, respectiv a bărbaților, alternați alcoolul cu apă și încercați să echilibrați consumul de alcool în timp ce vă concentrați pe somn, nutriție și creșterea alimentelor sau obiceiurilor antiinflamatorii.
Mahmureala, pericole pentru sănătate
În timp ce mulți oameni ignoră mahmureala, considerând-o un inconvenient minor, aceasta poate fi periculoasă, pentru sănătatea fizică, dar cea psiho-emoțională. Astfel, între cele mai frecvente pericole pe care le prezintă starea de mahmureală se află:
Deshidratare. Alcoolul este un diuretic, iar acest lucru poate duce la deshidratare, care se manifestă prin sete, gură uscată și amețeli.
Luare de decizii proaste. Alcoolul poate afecta capacitatea de judecată și de luare a deciziilor, lucru care poate duce la comportamente riscante, cu impact asupra propriei persoane, dar și a celor din jur.
Probleme de sănătate pe termen lung. Consumul exagerat de alcool, pe termen lung, este un factor de risc pentru afecțiunile cronice, printre care bolile hepatice, bolile de inimă, dar și anumite tipuri de cancer.
Interacțiunea cu medicamentele. Alcoolul scade metabolizarea substanțelor active și crește efectul medicamentelor, ce aceea nu trebuie asociat cu analgezice, tranchilizante, antidepresive antialergice.
Accidente și leziuni. Alcoolul afectează coordonarea și timpul de reacție, crescând riscul de accidente și răniri.
Vezi și: Cătina, beneficii și mod de consum. Medic: Cel mai complex dar al naturii
Pomelo, citricul ideal pentru tensiunea arterială. Mai are și alte beneficii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.