Expunerea copiilor la fumul de țigară aduce multiple riscuri pentru sănătatea acestora, inclusiv astm bronșic sever, probleme de respirație sau infecții ale urechii. Bebelușii născuți de mamele care au inhalat fumul de țigară au adesea o greutate mai mică la naștere și sunt mai susceptibili de a muri de SIDS (sindrom brusc deces de sugari). Substanțele din fumul de țigară sunt, de asemenea, transmise prin laptele matern, arată studiile în domeniu.
Care sunt riscurile pentru sănătatea fumatului pasiv?
Mai mult de 7.000 de substanțe chimice diferite au fost identificate în fumul de țigară. Dintre acestea, 250 au fost identificate ca dăunătoare, iar 69 dintre acestea sunt cunoscute ca provoacă cancer (carcinogen). Unele dintre substanțele chimice toxice includ arsenic, benzen, beriliu metalic toxic, cadmiu, oxid de etilenă, formaldehidă, toluen și clorură de vinil.
Fumatul pasiv provoacă cancer. Agenția de Protecție a Mediului din S.U.A., Programul Național de Toxicologie din S.U.A., U.S. Surgeon General și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului au clasificat fumul pasiv drept agent cancerigen. Pe lângă cancer, fumatul pasiv provoacă boli cardiovasculare și respiratorii grave, dar și alte afecțiuni.
Cancer de plamani
A trăi cu un fumător și a inhala fumul pasiv poate crește riscul de apariție a cancerului pulmonar cu 20% până la 30%, în opinia U.S. Surgeon General. Există aproximativ 3.000 de decese cauzate de cancerul pulmonar la nefumătorii adulți care rezultă din expunerea la fumul de pasiv.
Boala cardiacă (boala cardiovasculară)
Inhalarea fumului pasiv poate dăuna sistemului cardiovascular și poate crește riscul de atac de cord, în special la cei care au deja boli de inimă. Nefumătorii expuși fumatului pasiv au 25-30% mai mare risc de a dezvolta boli de inimă. Expunerea la fumatul de pasiv determină o estimare de 46.000 de decese cauzate de boala cardiacă în fiecare an. Riscul de accident vascular cerebral este crescut și atunci când fumul este inhalat.
Alte boli pulmonare și afecțiuni respiratorii
Fumatul pasiv poate irita plămânii și poate provoca boli respiratorii și dificultăți de respirație. Tusea, congestia toracică (flegma), respirația șuierătoare, dificultatea de respirație și chiar scăderea funcției pulmonare sunt toate posibile din cauza expunerii la fum. În S.U.A., în rândul copiilor cu vârsta de 18 luni și mai mică, expunerea la fumat este responsabilă pentru 150.000 până la 300.000 de cazuri de bronșită și pneumonie și de 7.500 până la 15.000 de spitalizări în fiecare an.
Alte efecte asupra copiilor
În plus față de infecțiile grave respiratorii, copii expuși la fumul de pasiv sunt expuși unui risc mai mare de infecții ale urechii și mai frecvent au nevoie de operații. La copiii cu astm bronsic, chiar și o mică expunere la fumul de țigară poate declanșa un atac de astm.
Legătura posibilă cu cancerul de sân
Fumatul secundar se crede că poate crește riscul de cancer mamar. Cercetarea este în curs de desfășurare, iar rezultatele au fost amestecate. Deoarece fumatul pasiv conține substanțe cancerigene cunoscute, acest lucru poate reprezenta un risc crescut.
Există un nivel sigur al expunerii la fum dețigară?
Nu există un nivel sigur al expunerii la fumul de țigară. Chiar și inhalarea unor cantități mici poate fi dăunătoare, iar expunerea pe termen lung mărește riscul de probleme medicale. Evitarea fumului pasiv este cel mai bun mod de a reduce riscul pentru sănătate.
La nivel național, există numeroase legi care restricționează fumatul în locurile publice.
Dacă fumezi, renunță. Familia și prietenii nu vor mai fi expuși fumului tău de țigară, dacă nu fumezi.
Cum să vă protejați dacă sunteți un nefumător
Evitați fumatul pasiv pentru a vă proteja de riscurile de sănătate asociate cu inhalarea acestuia. Dacă nu fumați, nu permiteți altora să fumeze în casă sau în mașină. Asigurați-vă că restricțiile la fumat sunt aplicate în cazul în care lucrați, cum ar fi ventilația corespunzătoare și zonele de fumat la cel puțin 25 de metri distanță de intrările. Găsiți baruri și restaurante unde nu se fumează. Nu permiteți nimănui să fumeze lângă copilul dvs., deoarece copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele fumatului pasiv.
A treia fază a fumatului pasiv
A treia fază a fumatului pasiv se referă la restul de fum care este lăsat în urmă de fumători. Mirosul în haine, perdele, covoare, mobilier și alte obiecte are un miros din cauza toxinelor de tutun care rămân. Aceste toxine pot fi absorbite prin piele și membranele mucoase ale nefumătorilor, în special sugarii și copiii. Pentru a împiedica asta, trebuie să împiedicați fumatul pasiv.
Vezi AICI articolul complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.