Folosește haine comode
Nu contează contează câte haine ai pe tine, ci și tipul lor. Materialele ușoare, care sunt comode și care absorb transpirația, cum ar fi bumbacul, sunt cele mai bune. Dar să ai un singur strat de haine. Și caută culori mai deschise, deoarece cele mai întunecate pot absorbi căldura și te fac să îți fie mai cald.
Alege așternutul corect
Alegerea pornește de la materialul din care sunt făcute așternuturile:: Bumbacul este mai bin pentru a lăsa aerul să treacă, este răcoros și bsoarbe transpirația. Amestecuri de poliester / bumbac nu te vor ține la fel de rece și uscat. După aceea, caută să alegi bumbac după numărul de fire - de 200 până la 400. Mai mult decât atât, țesătura nu va „respira" prea bine și ar putea păstra mai multă căldură și umiditate.
Răcorește-ți așternuturile
Poți să le pui în congelator câteva minute și apoi să le întinzi pe pat. Dacă sunt prea reci, le poți pune în frigider. Dar, atenție! Bagi înainte așternuturile într-o pungă de plastic - pentru a nu atinge hrana sau gheața și ca să nu se umezească. Răcirea nu se va păstra toată noaptea, dar poate dura suficient de mult cât să adormi, spun experții de la WebMD.
Fă un duș rece
Va funcționa un duș rece sau chiar o baie cu buretele dacă e cu apă rece. Și apa mai călduță funcționează, pentru că te răcorești când apa se evaporă de pe piele și de păr. Încearcă însă să nu încălzești prea mult baia. Asta ar putea face lucrurile să se înrăutățească.
Sticla cu apă înghețată
O sticlă de plastic cu apă înghețată în congelator e numai bună ca să te răcorească. Atenție, însă, nu o pune direct pe piele! Înfășoar-o într-un prosop pentru a proteja pielea înainte să utilizezi. Merg și recipientele folosite la geanta frigorifică.
Mișcă aerul
Aerul condiționat e de mare ajutor dacă îl ai. Când îți e prea cald, pur și simplu reduci temperatur. Dacă aceasta nu este o opțiune, poți să „miști" aerul cu un ventilator, sau două, sau trei. Poți face „curent", cu geamurile deschise. Ca să răcești mai bine aerul poți pune o tavă plină cu cuburi de ghează în bătaia ventilatorului. Atenție, însă, curenții aceștia nu trebui să bată direct pe piele! Răcirea aerului se face înainte de culcare, nu în timp ce dormi!
Pachetele cu gheață
Dacă ți-e foarte cald, poți folosi un pachet de gheață (merg și pungile pentru cuburi de gheață, dacă le închizi bine). Sau îngheți un prosop umed în congelator (băgat într-o pungă) și ți-l pui pe „punctele de puls" cum ar fi încheieturile, gleznele, interiorul coatelor și spatele genunchilor. Doar să nu pui pachetul d egheață direct pe piele, ci îl acoperi cu un prosop. Apoi, nu face răcorirea asta în continuu, ci cu pauze de 20 de minute între comprese.
Folosește cremă cu protecție solară
O arsură solară (insolație) te poate deshidrata și va crește temperatura corpului. Poți purta o pălărie și ochelari de soare largi, când ești afară, mai ales direct sub soare. Și acoperă orice piele expusă cu protecție solară. Protecție solară bună începe de la SPF 30 în sus, iar crema trebuie dată pe tot corpul cu jumătate d eoră înainte să ieși afară. Dacă stai în aer liber, va trebui să o aplici din nou, pe tot parcursul zilei.
Ia-o încet
Dacă dintr-o dată te afli într-un loc nou - gen, într-o vacanță pe o insulă exotică-, care este mult mai fierbinte decât ești obișnuit, nu te grăbi să faci o mulțime de activități, în special exerciții în aer liber. Ia-o încet, crește treptat activitățile pentru a te obișnui. Dacă te simți slăbit, te așezi și ridici picioarele să fie mai sus decât capul. Sau încearcă să te adăposteștă la răcoare și să bei lichide cât mai curând posibil.
Ai grijă cu cafeaua
Cafeina este „stimulantul" în ceașcă de cafea de dimineață, care te trezește și te scoate pe ușă. Dar poate ridica temperatura corpului. Ar putea să te simți bine dacă o bei fierbinte. Și nu este valabil doar pentru cafea. În aceeași categorie intră și ciocolata, ceaiul, sucurile, băuturile sportive și multe medicamente făără prescripție. Citește ambalajul ca să știi sigur.
Sari peste alcool
O bere rece sau un cocktail cu gheață ai zice că e exact ce îți trebuie când te coci de căldură. Dar alcoolul te poate face să te simți chiar mai cald decât ești, chiar în timp ce te răcorește. Nu este o combinație bună și te poate face să te simți moleșit și amețită dacă ești deja înfirbântat. Și dacă bei prea mult, s-ar putea să te dereglezi hormonal, ceea ce uneori sporește temperatura corpului pentru perioade scurte de timp cunoscute sub numele de "bufeuri".
Bea apă
Transpirația este aparatul de aer condiționat al corpului tău și el are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. Apa este foarte importantă și pentru sport. Începi să bei apă cu câteva ore înainte de a face sport. Ia o sticlă de apă la tine la sală sau la alergare și încearcă să bei câteva guri la fiecare 15 minute sau cam așa ceva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.