Hreanul este condimentul care poate fi folosit cu succes și în scopuri medicinale. Compușii chimici ce se regăsesc în această rădăcinoasă conferă hreanului mirosul specific, dar și gustul caracteristic.
O linguriță de hrean preparat, adică rădăcina dată pe răzătpare și păstrată în oțet, sare ori zahăr) conține 7 calorii, sub 1 gram de proteine, sub un gram de grăsimi, 2 grame de carbohidrați, 0,5 grame fibre. De asemenea, hreanul conține și mici cantități de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți.
Beneficiile hreanului
Hreanul a fost folost în medicina tradițională, în numeroase remedii, fie ca extract, sub formă de ulei, fie sub formă uscată sau de rădăcină proaspătă.
Posibil remediu pentru migrene - Unii sunt de părere că ar putea fi un remediu pentru migrenă și se crede că datorită capacității sale de a îngusta vasele de sânge, hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor, însă nu există studii clinice care să susțină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap.
Are proprietăți antibacteriene - Uleiul care este eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Studiile sugerează că hreanul poate să lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori și Salmonella.
Poate contribui la menținerea sănătății sistemului respirator - Consumul de hrean, după cum se știe, determină o senzație ca de arsură la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calma simptomele răcelilor si pentru a ameliora problemele respiratorii.
Contraindicațiile hreanului
Hreanul nu este însă recomandat copiilor sub 4 ani, deoarece ar putea cauza probleme digestive. De asemenea, nu este recomandat consumul, în cantități mari, de către femeile însărcinate sau care alăptează. Pentru că hreanul poate irita sistemul digestiv, nu se recomandă folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacienții cu boli inflamatorii intestinale, la cele cu infecții sau alte afecțiuni ale tractului digestiv.
Vezi și: Sfecla, leguma de sezon cu multe beneficii. Dr Mihaela Bilic: este prietena siluetei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.