HPV, inimă. Cercetătorii au descoperit o asociere între virusul Papiloma uman sau HPV, cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală în SUA, și bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în State. Potrivit Asociației Americane a Inimii, un studiu, publicat la începutul acestui an în Circulation Research, susține că femeile coreene infectate cu aceste tulpini de HPV prezintă un "risc ridicat" cu 22% să dezvolte boli de inimă sau AVC decât femeile care neinfectate cu HPV. Riscul a fost calculat după ajustarea altor factori de risc cardiovasculari comuni, incluzând fumatul, activitatea fizică și indicele de masă corporală.
Un studiu din 2011 a legat de asemenea HPV cu atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale la femei. "Dar în acest stadiu, nu suntem complet clar care este legătura", a spus Dr. Christine Jellis, cardiolog la Clinica Cleveland, susține că nu este clară legătura dintre HPV și bolile de inimă. În opinia ei, HPV ar putea încuraja inflamațiile cronice în organism, ceea ce poate contribui la ateroscleroză sau întărirea plăcii grase de-a lungul căptușelii arterelor. Însă, adaugă ea, pot exista și alți factori sociali care îi fac pe oameni atât mai predispuși la dezvoltarea bolii coronariene.
Cercetătorii mai precizează că legătura dintre HPV și riscul cardiovascular nu este limitată la femei. Un studiu din 2017 asupra majorității bărbaților a legat HPV la un risc crescut de accident vascular cerebral la acei oameni care a făcut radioterapie pentru cancerul capului și gâtului.
HPV este un virus atât de comun încât aproximativ 80% din populație va fi infectată la un moment dat în viața lor, potrivit Centrelor de control și prevenire a bolilor. Aproximativ 14 milioane de americani, inclusiv adolescenții, sunt infectați cu HPV în fiecare an. Cele mai multe infecții dispar pe cont propriu, dar cele care nu pot duce la anumite tipuri de cancer. Vaccinurile anti-HPV, disponibile pentru femei din 2006 și pentru bărbați din 2009, au dovedit eficientă în scăderea incidenței HPV și prevenirea creșterilor precanceroase sau a infecțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.