Hook Test, examenul clinic pentru ruptura tendonului bicepsului. Dr. Liviu Ojoga: Înainte de operație, RMN sau ecografie

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Hook test - Foto: Freepik @kjpargeter
Hook test - Foto: Freepik @kjpargeter

Testul simplu care pune diagnosticul de ruptură a tendonului bicepsului. "Atunci când palpăm în plica cotului simțim întotdeauna tendonul bicepsului. Când se rupe nu se mai simte"

Ruptura sau avulsia tendonului bicepsului distal este o leziune severă care implică separarea tendonului de punctul său de inserție pe osul radius.

Potrivit SANADOR, mușchiul biceps este situat în partea din față a brațului. Acest mușchi are două tendoane proximale, care îl atașează de osul omoplat de la nivelul umărului, și un tendon distal, care îl atașează de osul radius de la nivelul antebrațului. Tendoanele sunt benzi elastice rezistente care leagă mușchii de oase și permit mișcările membrelor.

În principal există două tipuri de leziuni ale tendonului bicepsului: tendinită de biceps și ruptura tendonului bicepsului.

Ruptura tendonului bicepsului distal apare adesea în urma unei traume puternice sau a unei solicitări bruște și intense a bicepsului. Simptomele includ durere intensă, slăbiciune în flexia cotului și incapacitatea de a roti palma în sus.

Hook testul este un test foarte sensibil și specific pentru evaluarea avulsiilor tendonului bicepsului distal.

"Pentru capătul distal al bicepsului există un test clinic. Se numește Hook Test, pentru că atunci când palpăm în plica cotului simțim întotdeauna tendonul bicepsului. Când se rupe nu se mai simte. Deci prin absență, e hook test pozitiv. Hook e de la cârlig, că prindem capătul bicepsului", a declarat medicul Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Această metodă simplă de diagnostic permite medicilor ortopezi să determine cu precizie starea tendonului bicepsului prin palparea în plica cotului.

Hook Test, sau "testul cârligului", a fost efectuat de un singur chirurg într-o cohortă de 45 de pacienți supuși explorării chirurgicale a tendonului biceps distal. În timp ce pacientul se află în supinație activă cu cotul flectat la 90 de grade, un test cu cârlig intact permite examinatorului să își agațe degetul arătător sub tendonul biceps intact din partea laterală. În cazul unui test cu cârlig anormal, care indică avulsia distală, nu există nicio structură asemănătoare unui cordon sub care examinatorul să poată agăța un deget, potrivit Ortho Bullet.

În urma rezultatelor, 33 de pacienți au avut o avulsie și 12 au avut o ruptură parțială. Testul cârligului a fost anormal la 33 din 33 (100%) de pacienți cu avulsii complete de biceps și intact la 12 din 12 cu desprinderi parțiale. Cu toate acestea, a fost dureros la 9 din cei 12. În brațele contralaterale nevătămate, care au servit drept grup de control normal, 45 din 45 (100%) au avut un hook test normal. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a diagnosticat o ruptură completă la 11 din 12 pacienți cu rupturi parțiale și la 11 din 13 cu leziuni complete. Sensibilitatea și specificitatea au fost mai mari cu testul hook (ambele 100%) decât cu RMN (92% și, respectiv, 85%).

Întrebat dacă ar putea fi observat la radiografie, la ecografie, medicul a spus că: "Hook testul este un examen clinic. Aici examenele clinice sunt extrem de sugestive. Întotdeauna vrem o confirmare imagistică. Înainte de a trece la planul operator, fie un RMN, fie o ecografie de părți moi".

Potrivit Science Direct, pacienții care suferă avulsii ale tendonului bicepsului distal beneficiază, în general, de intervenție chirurgicală. Comparativ cu tratamentul neoperator, intervenția chirurgicală a demonstrat o îmbunătățire a rezistenței musculare, precum și o creștere a forței de flexie și supinație.

Deși există o serie de tehnici chirurgicale, repararea bicepsului distal printr-o singură incizie este adesea preferată. Acest lucru se poate datora în parte preferinței pacienților și tehnologiilor emergente, cum ar fi fixarea butonului cortical, ancorele de sutură și șuruburile intraosoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel