Holter EKG: ce este, cum se utilizează. Ce trebuie să faci dacă ai un Holter. Stoicescu: Mulți poartă ceasuri inteligente. Sunt extrem de utile și aprobate pentru identificarea bolii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Holter EKG - Foto: Freepick
Holter EKG - Foto: Freepick

Holter EKG, ce este, cum se folosește și ce detectează. Ce trebuie să știi înainte să-ți pui un Holter.

Un monitor Holter EKG este un dispozitiv care înregistrează în mod continuu ritmul inimii în timpul activităților de zi cu zi, de obicei pe o perioada de 24 ore.

Mai este numit și "electrocardiograma ambulatorie", fiind identică cu cea clasică, cu singura deosebire că aparatura nu este fixă ca în cabinetul de cardiologie, ci este mobilă, adică o purtați cu dumneavoastră peste tot, în activitățile zilnice.

Monitorul Holter înregistrează ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piept. Electrozii sunt senzori mici, cu folie adezivă, conectați prin fire de un monitor.

Electrozii (mici plasturi de plastic care se lipesc de piele) sunt plasați în anumite puncte de pe piept și abdomen. Electrozii sunt conectați la un aparat ECG prin fire. Apoi, activitatea electrică a inimii poate fi măsurată, înregistrată și imprimată.

Aparatul nu trimite electricitate în organism.

VEZI ȘI: Boala pe care o au mulți fără să știe. Fii atent la asta când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă: Mulți vin direct cu AVC

Impulsurile electrice naturale coordonează contracțiile diferitelor părți ale inimii. Astfel, sângele continuă să circule așa cum trebuie.

Un Holter EKG înregistrează aceste impulsuri pentru a arăta cât de repede bate inima, ritmul bătăilor inimii (constant sau neregulat), precum și intensitatea și sincronizarea impulsurilor electrice. Modificările unui EkG pot fi un semn al multor afecțiuni legate de inimă.

Astăzi, datorită evoluției tehnologiei, există o mulțime de accesorii inteligente care țin locul unui Holter EKG. De exemplu, multe dintre telefoane au astăzi instalate aplicații și senzori care detectează ritmul inimii, care pot lua tensiunea sau care pot face un EKG și pot astfel să monitorizeze sănătatea pacienților. 

Medicul cardiolog Claudiu Stoicescu ne-a explicat că există holtere care se pot purta fie 24 sau 72 de ore, fie chiar 7 zile.

"Holterul de ritm este un aparat care se pune într-un cadru asistat medical, le porți într-un interval de 24 de ore. Dar sunt și holtere care se poartă 72 de ore sau poate chiar 7 zile și înregistrează continuu bătăile inimii", a declarat medicul.

De asemenea, un Holter EKG se obține destul de greu, deoarece este nevoie de o programare înainte, apoi așteptarea și ulterior interpretarea datelor de către medic.

Potrivit medicului cardiolog Claudiu Stoicescu, telefoanele și ceasurile inteligente pot ține foarte bine locul unul Holter. Ba mai mult, aceste device-uri sunt folosite zi de zi, nu doar pe o perioada limitată de timp.

"Există mulți oameni care poartă tot felul de device-uri, telefoane și ceasuri inteligente, benzi care se poată la mână, ce au soft-uri care pot identifica o aritmie. Aceste soft-uri sunt foarte interesante și sunt aprobate de Organizații pe care noi le acceptăm ca fiind standard în identificarea aritmiilor și descoperim fibrilații sau alt timp de aritmie la indivizi la care am căutat-o mult și bine și nu știam că vine, pentru că fibrilația atrială nu vine atunci când o cauți, ci poate să vină și la un interval extrem de diferit de cum te-ai gândi și nu știi ce se întâmplă.

Aceste device-uri pot înregistra pulsul, pot face o electrogardiogramă și pot să-ți dea un diagnostic foarte simplu.

Sunt extrem de utile, dar ca să ai un astfel de device trebuie să cauți tu ajutorul, să-ți ridici suspiciunea.

Deseori, cei care fac fibrilație sunt pacienți în vârstă și un ceas inteligent este ceva mai greu de educat la un vârstnic", a declarat medicul cardiolog Claudiu Stoicescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce identifică Holterul EKG. De ce ai nevoie de un Holter EKG

 

Monitorizarea Holter EKG vă ajută să aflați cum răspunde inima dumneavoastră la activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

- pentru a ajuta la detectarea bătailor neregulate ale inimii (aritmii cardiace)

- pentru a ajuta la evaluarea durerii toracice

- pentru a ajuta la verificarea activității inimii după un atac de cord

- pentru a ajuta la verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac

- pentru a ajuta la verificarea efectului folosirii unor anumite medicamente

- pentru a ajuta la descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament "Dr. Victor Babeș".

Care sunt riscurile unui monitor Holter?

Riscurile asociate cu monitorul Holter EKG sunt rare.

- Poate fi dificil să mențineți electrozii lipiți de piele și poate fi nevoie de bandă adezivă suplimentară. Poate fi inconfortabil atunci când electrozii lipiți și banda adezivă sunt îndepărtați.

- Dacă electrozii sunt ținuți mult timp, aceștia pot provoca iritarea pielii la locul de aplicare.

Anumiți factori sau condiții pot interfera cu sau afecta rezultatele citirii monitorului Holter. Aceștia includ, dar nu se limitează la:

- Apropierea de magneți, detectoare de metale, fire electrice de înaltă tensiune și aparate electrice, cum ar fi aparatele de ras, periuțele de dinți și cuptoarele cu microunde. Telefoanele mobile și playerele MP3 pot, de asemenea, să interfereze cu semnalele și trebuie ținute la cel puțin 15 cm de cutia monitorului.

- Fumatul sau utilizarea altor forme de tutun

- Anumite medicamente

- Transpirația excesivă, care poate face ca firele să se desprindă sau să se desprindă

Cum mă pregătesc pentru o monitorizare Holter EKG?

Medicul vă va explica tot ce trebuie să faceți și ce să nu faceți, însă trebuie să știți că nu este necesar să postiți, adică să nu mâncați și să nu beți, purtați haine lejere, cu o camașă sau bluză cu nasturi în față.

Este necesară eliminarea pilozității toracice în vederea explorării. Acest lucru va ajuta la menținerea electrozilor lipiți de piele. În afară de asta, nu există nicio pregatire specială.

Ideea unui Holter EKG este să vă monitorizeze inima în activitățile pe care le faceți zilnic, fără niciun fel de limită.

De reținut! Ce trebuie să faci când ai un Holter EKG

 

- Este important să păstrați monitorul uscat.

- Nu faceți duș sau baie până când monitorul nu este scos

- Este posibil să vă ștergeți cu buretele, dar aveți grijă să nu se ude monitorul.

- Nu deconectați firele sau electrozii. Acest lucru va întrerupe înregistrarea.

- Înregistrati toate evenimentele într-un jurnal. Este foarte important să completăți într-un jurnal fiecare activitate făcută și momentul în care se întâmplă. Câteva exemple de activități sunt:

- mersul pe jos

- urcatul scărilor

- exerciții fizice

- activitatea sexuală

De asemenea trebuie sa includeți:

- mâncatul și băutul

- medicamentele luate

- perioadele de stres

Notati orice fel de simptome aveți și momentul în care le aveți:

- durere în piept sau disconfort

- orice alta durere

- dificultăți de respirație

- amețeli sau stare de confuzie

- leșin

- palpitații ale inimii

- oboseală

- greață

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel