Holera, ce este și cum se transmite. Epidemie în Mariupol. Dorobăț: Există! Sindrom diareic deosebit de SEVER care a zguduit lumea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
holera - FOTO: Freepick
holera - FOTO: Freepick
  • holera - FOTO: Freepick

Holera - ce este, cum se manifestă, care e tratamentul și care sunt șansele să ajungă în România, în urma alertei din Ucraina.

Holera este o boală extrem de virulentă care poate provoca diaree acută apoasă. Durează între 12 ore și 5 zile pentru ca o persoană să prezinte simptome după ingerarea alimentelor sau a apei contaminate.

Holera este o infecție diareică acută cauzată de ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Holera rămâne o amenințare globală la adresa sănătății publice și un indicator al inechității și lipsei de dezvoltare socială, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Epidemie de holeră la granițele țării

Autoritățile din Mariupol, Ucraina, au impus carantina din cauza epidemiei de holeră.

Numărul mare de cadavre și gunoiul din Mariupol au dus la declanșarea unei epidemii de holeră.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila apariție a unui focar de holeră la Mariupol și a trimis deja vaccinuri la Dnipro.

Vezi și: Victimele accidentelor, despăgubite în funcție de leziuni. Cât PLĂTEȘTI dacă faci accident. Vezi AICI codul leziunilor și AMENDA

3. -imagine fara descriere- (holera--ce-este-si-cum-se-transmite--epidemie-in-mariupol--dorobat-exista-sindrom-diareic-deosebit-de-sever-care-a-zguduit-lumea-2_59222900.jpeg)

 

Holera, boală infecțioasă care provoacă diaree

Holera, o boală infecțioasă care provoacă diaree acută. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum se manifestă holera. 

Holera este o boală cu transmitere digestivă, care se transmite în condiții de igienă precară, în condiții de apă care nu este igienizată și care în formele grave îmbracă forma unui sindrom diareic, deosebit de sever cu deshidratare deosebit de severă. 

În istoria marilor epidemii de holeră, bolnavii erau așezați pe o masă care avea la mijloc un orificiu prins la un recipient pentru că nu aveau timp să ajungă la toaletă. Este un sindrom diareic deosebit de sever care a zguduit lumea.

Holera este o boală care încă există pe glob, în zonele în care avem de a face cu probleme, în ceea ce privește igiena, în zone subtropicale unde condițiile de apă și condițiile de spălat pe mâini cu apă și săpun nu sunt posibile. Există holeră!”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul Carmen Dorobăț.

Vezi și: Care este ora ideală pentru cafea și care sunt riscurile unui consum prea mare

Reechilibrarea organismului, mai importantă decât tratamentul

Holera este o boală ușor tratabilă. Majoritatea oamenilor pot fi tratați cu succes prin administrarea promptă a soluției de rehidratare orală, însă în cazuri mai grave poate fi necesară internarea chiar la terapie intensivă.

Pacienții sever deshidratați sunt expuși riscului de șoc și necesită administrarea rapidă de fluide intravenoase. Acestor pacienți li se administrează, de asemenea, antibiotice adecvate pentru a diminua durata diareei, pentru a reduce volumul de fluide de rehidratare necesare.

”Există tratament pentru holeră. Problema este că în afară de administrarea antibioticului, este vorba despre reechilibrarea organismului. Problema în holeră nu este atât tratamentul antiifecțios, ci este vorba de tratamentul de reechilibrare hemoelectrolitică

În condițiile actuale nu o să avem probleme de genul acesta, pentru că avem la dispoziție și tratament, și reanimare și lucrurile nu sunt scăpate de sub control”, a mai explicat medicul. 

Igiena, prioritară pentru a preveni răspândirea holerei. Cum se transmite și care sunt șansele să ajungă în România

 

Soluția pe termen lung pentru controlul holerei constă în dezvoltarea economică și accesul universal la apă potabilă sigură și la o salubritate adecvată. Acțiunile care vizează condițiile de mediu includ punerea în aplicare a unor soluții sustenabile pe termen lung adaptate pentru a asigura utilizarea apei sigure, salubritatea de bază și bunele practici de igienă. 

”Dacă vorbim de holeră, nu trebuie să ne gândim la o boală care se transmite ușor. Nu se transmite pe calea aerului. Nu trece așa ușor dintr-un areal geografic în alt areal geografic”, ne-a mai spus medicul Carmen Dorobăț. 

Cum se manifestă holera

2. -imagine fara descriere- (holera--ce-este-si-cum-se-transmite--epidemie-in-mariupol--dorobat-exista-sindrom-diareic-deosebit-de-sever-care-a-zguduit-lumea-1_86244600.jpeg)

 

- volum mare de scaune diareice numite și "scaune de apa de orez"

- vărsături

- crampe musculare

- deshidratare severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel