Iarna trecută a fost una grea pentru virusurile respiratorii, dominată de valuri de VSR (Virusul sincițial respirator), gripă și Covid-19. Dar, deși părea că s-a încheiat, un virus puțin cunoscut care provoacă multe dintre aceleași simptome, o infecție a plămânilor inferiori, tuse puternică, nas care curge, dureri în gât și febră, tocmai a făcut primele victime.
Este vorba despre metapneumovirus uman, sau HMPV. Cazurile de infectare au crescut în această primăvară, potrivit sistemelor de supraveghere a virusurilor respiratorii ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Acesta a umplut unitățile de terapie intensivă ale spitalelor cu copii mici și vârstnici, care sunt cei mai vulnerabili la aceste infecții. În momentul de vârf, la jumătatea lunii martie, aproape 11% dintre probele testate au fost pozitive pentru HMPV, un număr cu aproximativ 36% mai mare decât media, vârful sezonier pre-pandemic de 7% de pozitivitate a testelor.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au contractat-o probabil că nici măcar nu știau că o au. Persoanele bolnave nu sunt de obicei testate pentru aceasta în afara unui spital sau a unei urgențe.
Există vreo diferența față de gripă sau COVID?
Spre deosebire de Covid-19 și de gripă, nu există un vaccin pentru HMPV sau medicamente antivirale pentru a-l trata. În schimb, medicii îngrijesc persoanele grav bolnave prin îngrijirea simptomelor lor.
Medicii spun că este o amenințare subestimată
Studiile arată că HMPV provoacă în fiecare an în SUA la fel de multă suferință ca gripa și un virus strâns înrudit, VSR. Un studiu efectuat pe eșantioane de pacienți colectate pe parcursul a 25 de ani a constatat că este a doua cauză cea mai frecventă de infecții respiratorii la copii, după VSR.
Un studiu efectuat în New York pe parcursul a patru ierni a constatat că este la fel de frecventă la persoanele în vârstă spitalizate ca și VSR și gripa. La fel ca aceste infecții, HMPV poate duce la terapie intensivă și la cazuri fatale de pneumonie la adulții în vârstă.
Diane Davison este o pacientă care a contractat metapneumovirusul uman în timpul unei întâlniri de familie la începutul lunii aprilie. Două săptămâni mai târziu, ea tușea atât de violent, încât nu putea vorbi la telefon.
"Nu puteam scoate mai mult de câteva cuvinte. Intram într-o tuse violentă, până la punctul în care aproape că vomitam la propriu", a declarat Davison pentru CNN.
Potrivit ei, tusea era atât de constantă și profundă, încât era convinsă că în sfârșit a luat coronavirusul, după ce reușise să îl evite pe tot parcursul pandemiei. Dar ea a făcut șase teste rapide pentru Covid-19 și toate au ieșit negative.
Davison este imunocompromisă, așa că a fost precaută pe tot parcursul pandemiei. Îngrijorată de pneumonie, ea a făcut o radiografie la o clinică de radiologie din apropierea casei sale și i s-a spus că nu avea nimic.
Medicul ei nu a fost însă mulțumit și a trimis-o la o cameră de urgență pentru mai multe teste. Testele de sânge au determinat că avea HMPV.
"Suna foarte cumplit. Nu am auzit niciodată de așa ceva", a spus Davison.
Mai mult, pacienta a spus că HMPV i-a provocat o criză gravă de bronșită. În cele din urmă s-a însănătoșit, dar a fost bolnavă timp de o lună.
Ea a mai avut infecții respiratorii înainte, dar asta a marcat-o cel mai mult.
"A fost într-adevăr un fel de cea mai rea experiență pe care am avut-o vreodată", a mai spus ea.
Metapneumovirusul uman a fost descoperit de vânătorii de virusuri olandeze în 2001. Aceștia aveau 28 de mostre de la copii din Olanda cu infecții respiratorii inexplicabile. Unii dintre copii fuseseră foarte bolnavi și au necesitat ventilație mecanică, dar nu au fost testați pozitiv pentru niciun agent patogen cunoscut.
Virusul "a sărit probabil de la păsări"
O privire mai atentă la genele virusului a arătat o rudă apropiată: metapneumovirusul aviar, care infectează păsările. Noul virus a fost denumit metapneumovirus uman. Oamenii de știință cred că, probabil, a sărit de la păsări la oameni la un moment dat și a evoluat de acolo.
Atunci când cercetătorii au testat probe de sânge de la 72 de pacienți care fuseseră păstrate din 1958, toate au prezentat urme de expunere la virusul misterios, ceea ce indică faptul că acesta a circulat la om, nedetectat, cel puțin în ultima jumătate de secol.
Infecțiile respiratorii sunt principala cauză de deces la copiii din întreaga lume și motivul nr. 1 pentru care copiii sunt spitalizați în Statele Unite, dar oamenii de știință nu știu ce cauzează o bună parte dintre ele, spune Dr. John Williams, pediatru la Universitatea din Pittsburgh, care și-a petrecut cariera cercetând vaccinuri și tratamente pentru HMPV.
Williams spune că în anii 1950 și 1960 au fost efectuate studii epidemiologice de amploare, care au cercetat cauzele infecțiilor respiratorii.
"Practic, nu au putut identifica un virus la oameni decât în aproximativ jumătate din cazuri. Așa că întrebarea a fost: OK, ce se întâmplă cu cealaltă jumătate?", a spus el.
Nimeni nu știe despre el, iar Williams îl numește "cel mai important virus de care nu ați auzit niciodată".
"Acestea sunt cele trei virusuri majore. Acestea sunt cele trei mari la copii și adulți, cele mai susceptibile de a băga oamenii în spital și de a provoca boli grave, cele mai susceptibile de a mătura căminele de bătrâni și de a îmbolnăvi foarte rău persoanele în vârstă și chiar de a le ucide", a spus el.
CDC recomandă ca medicii să ia în considerare testarea pentru HMPV în timpul iernii și primăverii, când tinde să atingă un vârf.
Medicii nu fac teste de depistare a virusului în principal din cauza lipsei de conștientizare a acestuia, a spus Williams, dar și pentru că un test nu ar schimba probabil îngrijirea pe care ar acorda-o pacientului. I-ar ajuta să excludă alte cauze care au tratamente dedicate, cum ar fi Covid sau gripa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.