Vezi și: Cum trebuie să folosești, de fapt, hârtia igienică. Un medic demontează tot ce știam
Cercetătorii chinezi identifică un nou virus periculos. O echipă de cercetători condusă de virologul Shi Zhengli, supranumită "Batwoman" datorită studiilor sale asupra coronavirusurilor, a descoperit un nou virus numit HKU5-CoV-2 la lilieci din China.
Un virus asemănător SARS-CoV-2, cu o capacitate ridicată de a infecta celulele umane, a fost identificat la lilieci de către cercetătorii chinezi. Denumit HKU5-CoV-2, acesta se leagă de receptorul ACE2 într-un mod similar cu virusul care a provocat pandemia de Covid-19, ceea ce ridică temeri privind o posibilă transmitere la oameni.
Studiul, realizat la Institutul de Virologie din Wuhan, subliniază riscurile pe care aceste virusuri le prezintă și necesitatea unei monitorizări stricte pentru prevenirea unei noi crize sanitare globale.
Asemănări cu SARS-CoV-2 și riscul de transmitere la oameni
Virusul HKU5-CoV-2 prezintă similitudini cu SARS-CoV-2, agentul patogen care a declanșat pandemia de Covid-19. Conform cercetătorilor, acesta are un potențial ridicat de a infecta oamenii deoarece utilizează același mecanism de infiltrare în celulele umane, prin receptorul ACE2.
Experimente de laborator confirmă capacitatea de infectare
În testele efectuate în laborator, virusul a demonstrat capacitatea de a infecta culturi de celule umane și modele de organe, ceea ce ridică semne de îngrijorare privind posibilitatea transmiterii la oameni, potrivit Daily Mail.
Pandemie - FOTO: Freepik@AiCreative_Universe
Studiul provine din Institutul de Virusologie din Wuhan
Cercetările au fost realizate la Institutul de Virologie din Wuhan, aceeași instituție implicată în controversa privind originea SARS-CoV-2. Studiul a fost publicat în revista științifică Cell, iar specialiștii avertizează că "merbecovirusurile din lilieci, filogenetic apropiate de MERS-CoV, prezintă un risc ridicat de transmitere la oameni, fie direct, fie prin intermediul unor gazde intermediare".
Legătura cu MERS și riscul pentru sănătatea publică
HKU5-CoV-2 aparține grupului merbecovirusurilor și este înrudit cu virusul MERS (Middle East Respiratory Syndrome), o boală respiratorie gravă ce poate fi fatală. MERS se transmite de la animale la oameni și între persoane, provocând simptome severe precum febră, tuse, dificultăți respiratorii, diaree și vărsături.
Vezi și: Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Transmiterea prin animale și pericolul zoonotic
Merbecovirusurile au fost identificate și la nurci și pangolini, ultimele fiind suspectate ca gazde intermediare în transmiterea SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni. Cercetătorii subliniază că aceste descoperiri "sugerează o transmitere frecventă între lilieci și alte specii de animale", crescând riscul unei noi pandemii.
Una dintre descoperirile importante legate de HKU5-CoV-2 este capacitatea sa de a folosi enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) ca receptor pentru a pătrunde în celulele umane. Această caracteristică ridică întrebări serioase despre riscul unei posibile transmiteri la oameni și despre capacitatea virusului de a declanșa o nouă epidemie, potrivit studiului.
Analizele filogenetice au arătat că HKU5-CoV-2 este înrudit cu alte coronavirusuri de lilieci, precum Pipistrellus bat coronavirus HKU5 și Tylonycteris bat coronavirus HKU4. Aceste virusuri sunt prezente în specii precum Pipistrellus abramus și Tylonycteris pachypus, iar studiile sugerează că s-au separat de un strămoș comun cu MERS-CoV în urmă cu câteva sute de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.