HIV, un virus parșiv. Cum se adaptează el la medicamente

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Mariana Mărdărescu. Foto: DC Medical
Dr Mariana Mărdărescu. Foto: DC Medical

Dr Mariana Mărdărescu afirmă că este o ”diferență esențială” între anii 1990 și 2020 privind medicamentele administrate bolnavilor de HIV/SIDA.

Invitată la dezbaterea online ”Ziua Internațtională de luptă împotriva HIV/SIDA”, organizată de DC Media Group, medicul Mariana Mărdărescu a vorbit despre medicația administrată bolnavilor de HIV/SIDa în anii 1990 și acum. 

”Este o diferență esențială între anii 1990 și 2020. Mă refer la România. Perioada anilor 1990-1995-1887 - când, cel puțin pentru copiii pe care i-am îngrijit la momentul respectiv, nu erau foarte multe șanse de supraviețuire, și pentru că nu aveam la dispoziție medicația specifică antiretrovirală; perioada anilor 1997-2000-2007-2007, când am aderat la UE - acest lucru a presupus un număr impresionant de medicație specifică antiretrovirală care trebuie luată în anumite ore din zi, cu anumite alimente, alimente grase, alimente mai puțin grase, cu o cantitate mare de lichide”, explică medicul Mariana Mărdărescu.

Potrivit acesteia, copiii bolnavi de HIV luau între 8 și 15 pastile pe zi. Astăzi, cei care suferă de HIV primesc o medicație care se poate administra sub forma unui singur comprimat. Acesta ”presupune o compilație între mai multe clase de medicamente specifice antiretrovirale, care reuseșc să reducă cantitatea de virus extrem de rapid, deci să se ajungă  la ceea ce noi numim încărcătură virală nedetectabilă cu prezervarea imunității, fapt extrem de important - și sigur duce la calitatea vieții”, subliniază medicul Mariana Mărdărescu.

”Tratamentul antiretrovirale de la zeci de tablete pe zi la una pe zi, care are în combinație mai multe clase terapeutice, și nu în ultimul rând creșterea calității vieții”, adaugă medicul citat. Noile medicamente îi ajută pe cei care au dezvoltat rezistență la unele clase de medicamente și au nevoie de noi opțiuni terapeutice, completează Iulian Petre de la UNOPA. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel