Histerectomia, intervenția care schimbă viața. Când este recomandată și care sunt riscurile

Monika Baciu |
Data publicării:
histerectomia - FOTO: Freepik
histerectomia - FOTO: Freepik

Histerectomia este o operație prin care se îndepărtează uterul printr-o tăietură în partea inferioară a abdomenului.

Histerectomia este cunoscută ca o procedură deschisă. O histerectomie parțială îndepărtează uterul, lăsând gâtul uterului la locul lui. Gâtul uterului este colul uterin. O histerectomie totală îndepărtează uterul și colul uterin.

O histerectomie se poate face, de asemenea, printr-o tăietură în vagin. Aceasta se numește histerectomie vaginală. Sau puteți face o operație laparoscopică sau robotică, care folosește instrumente lungi și subțiri trecute prin mici tăieturi în burtă.

Histerectomia, când este recomandată

Este posibil să aveți nevoie de o histerectomie abdominală în locul altor tipuri de histerectomie dacă:

- Aveți un uter mare.

- Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dorește să verifice alte organe pelviene pentru semne de boală.

- Chirurgul dvs. consideră că este în interesul dvs. să faceți operația ca o procedură deschisă.

Vezi și: Băutura fermentată, cu efect asupra E. coli. Poate fi consumată și de femeile însărcinate. Ce alte beneficii mai are

Histerectomia, tratament pentru bolile ginecologice

Este posibil să aveți nevoie de o histerectomie pentru a trata:

Cancerul. Dacă aveți cancer de uter sau de col uterin, o histerectomie poate fi cea mai bună opțiune de tratament. În funcție de cancerul specific și de cât de avansat este, alte opțiuni de tratament ar putea include radiații sau chimioterapie.

Fibroame. O histerectomie este singura soluție sigură și de durată pentru fibroame. Fibroamele sunt tumori care cresc în uter. Fibroamele pot provoca sângerări abundente, anemie, dureri pelviene și presiune asupra vezicii urinare.

Endometrioza. Endometrioza este o afecțiune în care țesutul asemănător cu cel care căptușește interiorul uterului crește în afara uterului. Țesutul poate crește pe ovare, pe trompele uterine și pe alte organe din apropiere. În cazul endometriozei severe, poate fi necesară o histerectomie pentru a îndepărta uterul împreună cu ovarele și trompele uterine.

Prolapsul uterin. Atunci când mușchii și ligamentele podelei pelvine se întind și slăbesc, este posibil să nu existe suficient sprijin pentru a menține uterul la locul lui. Atunci când uterul se mișcă de la locul lui și alunecă în vagin, se numește prolaps uterin. Această afecțiune poate duce la scurgeri de urină, presiune pelvină și probleme cu mișcările intestinale. O histerectomie este uneori necesară pentru a trata această afecțiune.

Sângerări vaginale neregulate și abundente. Dacă menstruațiile sunt abundente, nu vin la intervale regulate sau durează mai multe zile în fiecare ciclu, o histerectomie poate aduce ușurare. O histerectomie se face doar atunci când sângerarea nu poate fi gestionată prin alte metode.

Dureri pelviene cronice. Intervenția chirurgicală poate fi necesară în ultimă instanță dacă aveți dureri pelviene cronice care încep în uter. Dar o histerectomie nu rezolvă unele forme de durere pelviană. Efectuarea unei histerectomii de care nu aveți nevoie poate crea noi probleme, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Entorsele la glezne: metoda RICE, parte din tratament. Ortoped: Umflătura poate să dureze până la un an de zile

Histerectomia, operația care schimbă viața

După histerectomie, nu mai puteți rămâne însărcinată. Dacă există o șansă să doriți să rămâneți însărcinată în viitor, întrebați furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre alte opțiuni de tratament. În cazul cancerului, o histerectomie ar putea fi singura dvs. opțiune. Dar pentru afecțiuni precum fibroamele, endometrioza și prolapsul uterin, pot exista și alte tratamente.

În timpul operației de histerectomie, s-ar putea să aveți o procedură conexă pentru a îndepărta ovarele și trompele uterine. Dacă încă aveți menstruație, îndepărtarea ambelor ovare duce la ceea ce se numește menopauză chirurgicală.

În cazul menopauzei chirurgicale, simptomele menopauzei încep adesea rapid după efectuarea procedurii. Utilizarea pe termen scurt a terapiei hormonale poate ajuta la ameliorarea simptomelor care vă deranjează cu adevărat.

Histerectomia, riscuri

O histerectomie este, în general, sigură, dar orice intervenție chirurgicală majoră implică riscul de complicații.

Riscurile unei histerectomii abdominale includ:

- Infecție.

- Sângerare prea mare în timpul operației.

- Deteriorarea tractului urinar, a vezicii urinare, a rectului sau a altor structuri pelviene în timpul operației, care pot necesita mai multe intervenții chirurgicale pentru a le repara.

- O reacție proastă la anestezie, care este medicamentul folosit în timpul operației pentru a amorți durerea.

- Cheaguri de sânge.

- Menopauză care începe la o vârstă mai tânără, chiar dacă nu sunt scoase ovarele.

- Rareori, deces.

Vezi și: Demența cu corpi Lewy: cauze, simptome și diagnostic. Halucinațiile vizuale, printre primele semne ale bolii, afectează 80% dintre pacienți

Histerectomia, cum vă pregătiți

S-ar putea să vă simțiți anxioasă în legătură cu efectuarea unei histerectomii. Faptul că sunteți pregătită înainte de operație vă poate ajuta să vă calmați nervii. Pentru a vă pregăti pentru procedură:

Adunați informații. Înainte de operație, obțineți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă simți încrezătoare în ceea ce privește alegerea dumneavoastră de a face o histerectomie. Puneți întrebări echipei dumneavoastră de îngrijire a sănătății. Aflați despre operație, inclusiv despre toți pașii implicați și la ce vă puteți aștepta după operație.

Urmați instrucțiunile privind medicamentele. Aflați dacă trebuie să schimbați medicamentele obișnuite pe care le luați în zilele premergătoare operației. Spuneți echipei de îngrijire despre orice medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare sau plante medicinale pe care le luați.

Întrebați ce tip de anestezie veți avea. O histerectomie abdominală necesită, de obicei, anestezie generală. Acest tip de anestezie vă pune într-o stare asemănătoare somnului în timpul operației.

Planificați-vă pentru o ședere în spital. Cât timp veți sta în spital depinde de tipul de histerectomie pe care o aveți. Pentru o histerectomie abdominală, planificați o ședere în spital de cel puțin 1 până la 2 zile.

Luați măsuri pentru ajutor. Recuperarea completă ar putea dura câteva săptămâni. Este posibil să fie nevoie să vă limitați activitățile în această perioadă. De exemplu, este posibil să trebuiască să evitați să conduceți vehicule sau să ridicați lucruri grele. Aranjați un ajutor la domiciliu dacă credeți că veți avea nevoie de el.

Puneți-vă în formă cât mai bine posibil. Renunțați la fumat dacă sunteți fumător. Concentrați-vă pe consumul de alimente sănătoase, faceți exerciții fizice și slăbiți, dacă este necesar.

Vezi și: Grăsimile care ajută sănătatea și dezvoltarea creierului. Mihaela Bilic: Sunt vitale și indispensabile, indiferent că avem 7 sau 77 de ani

Viața după o histerectomie

O histerectomie schimbă unele aspecte ale vieții. De exemplu:

- Nu veți mai avea menstruație.

- Este posibil să simțiți o ușurare a simptomelor care au făcut necesară operația.

- Nu veți putea rămâne însărcinată.

- Dacă sunteți în premenopauză, îndepărtarea ovarelor împreună cu uterul dă startul menopauzei.

- Este posibil să începeți menopauza la o vârstă mai tânără după o histerectomie, chiar dacă ovarele nu au fost scoase în timpul operației.

- În cazul unei histerectomii parțiale, colul uterin rămâne la locul lui. Există în continuare un risc de cancer de col uterin. Deseori, vor fi necesare în continuare teste Papanicolau regulate pentru a depista cancerul de col uterin.

Alte părți ale vieții dumneavoastră vor reveni probabil la cum erau înainte de operație sau se vor îmbunătăți. De exemplu:

- Dacă ați avut o viață sexuală bună înainte de histerectomie, sunt șanse să continuați să aveți o viață sexuală bună și după operație. Este posibil chiar să aveți mai multă plăcere sexuală după o histerectomie. Acest lucru se poate datora ușurării durerii cronice sau sângerărilor abundente care proveneau de la o problemă uterină.

- Ameliorarea simptomelor vă poate îmbunătăți calitatea vieții. Este posibil să simțiți un sentiment general de bunăstare.

- Dar este posibil să aveți un sentiment de pierdere după o histerectomie. Femeile aflate la premenopauză care trebuie să facă o histerectomie pentru a trata cancerul ginecologic pot deplânge pierderea fertilității. Dacă tristețea sau sentimentele negative interferează cu plăcerea vieții de zi cu zi, discutați cu un furnizor de servicii medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel