Glanda tiroidă este situată în partea inferioară, în partea din față a gâtului. Hipotiroidismul înseamnă că glanda tiroidă nu poate produce cantitatea normală de hormon tiroidian.
Hipotiroidismul este mai frecvent la femei decât la bărbați. Bebelușii se pot naște cu hipotiroidism.
Simptomele hipotiroidismului
La adulți, hipotiroidismul poate provoca următoarele simptome:
Lipsa de energie
Un sentiment de oboseală constant
Constipație
Sensibilitate anormală la temperaturi scăzute, care se poate dezvolta treptat
Crampe musculare și rigiditate
Creșterea în greutate (de multe ori în ciuda apetitului slab)
Piele uscată și păr
Pierderea parului
Răgușeală sau voce răgușită
Frecvența cardiacă încetinită
Depresie
Dacă hipotiroidismul sever nu este tratat, poate apărea un grup de simptome numit mixedem. Aceste simptome includ o față inexpresivă, păr subțire, umflături în jurul ochilor, limbă mărită și piele groasă care se simte răcorosă.
La bebelușii născuți cu hipotiroidism, pot apărea un strigăt răgușit, ritm de creștere mai lent, somnolență neobișnuită, constipație și probleme de hrănire, potrivit Harvard Medical School. Dacă hipotiroidismul nu este tratat, copilul poate fi neobișnuit de scund și să aibă pielea uscată, părul subțire, un aspect facial neobișnuit, abdomenul proeminent, erupția întârziată a dinților și probleme cu dezvoltarea mentală. Când hipotiroidismul apare la un copil mai mare, acesta poate întârzia pubertatea și poate provoca alte simptome similare cu cele observate la adulți.
Prevenirea hipotiroidismului
Tiroida are nevoie de iod (în cantități mici) pentru a produce hormonul tiroidian. Astăzi, atât de multe alimente conțin iod, încât hipotiroidismul secundar deficitului de iod a devenit extrem de rar. Cu toate acestea, ingerarea de iod suplimentar nu previne hipotiroidismul. Deci, în realitate, nu există nicio modalitate de a preveni hipotiroidismul.
Tratament
Hipotiroidismul este tratat cu doze de substituție de hormoni tiroidieni. Se utilizează forme sintetice ale acestor hormoni, inclusiv levotiroxină (Synthroid, Levoxyl și alte nume de marcă), liotironină (Cytomel) sau liotrix (Thyrolar).
Oricine ia medicamente pentru tiroidă trebuie să facă periodic un test de sânge pentru a se asigura că doza pe care o ia menține nivelurile corecte de hormoni tiroidieni din organism. Este deosebit de important ca persoanele cu hipotiroidism să fie monitorizate în timpul sarcinii, deoarece nevoia de hormon tiroidian poate crește. De asemenea, unele alimente și medicamente pot reduce cantitatea de hormon tiroidian activ disponibil pentru celulele corpului. De exemplu, fierul poate interfera cu absorbția medicamentelor tiroidiene din interiorul intestinului, iar estrogenul oral tinde să facă tiroida care circulă mai mult să se lege de proteinele din sânge, astfel încât pentru celulele corpului este disponibil mai puțin hormon tiroidian liber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.