Hipoglicemia sau scăderea zahărului din sânge este atribuită diabetului. Cu toate acestea, hipoglicemia, sai scăderea glicemiei, nu se limitează la diabet. Hipoglicemia reactivă, sau hipoglicemia postprandială, apare în decurs de patru ore de la masă. Acest lucru diferă de hipoglicemia de post, care apare ca urmare a postului.
Cauza exactă a hipoglicemiei reactive nu este cunoscută. Majoritatea specialiștilor cred că este legat de alimentele pe care le consumi și de timpul necesar pentru absorbția acestor alimente. Dacă aveți frecvent astfel de săderi ale glicemiei și nu aveți diabet, poate fi momentul să discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbările dietetice și potențialele terapii. Așadar, dieteticianul Garima Goyal ne împărtășește modalitățile de a face față hipoglicemiei reactive.
Hipoglicemie fără diabet
Hipoglicemia reactivă este unul dintre cele două tipuri de hipoglicemie care nu este legată de diabet. Cel de-al doilea tip este hipoglicemia a jeun.
A avea hipoglicemie fără diabet este relativ rar. Majoritatea persoanelor cu scăderi frecvente ale glicemiei fie au diabet, fie prediabet. Totuși, este posibil să aveți hipoglicemie fără diabet. Toate cazurile de hipoglicemie sunt legate de scăderea zahărului din sânge sau glucoză din organism.
Glucoza este preluată din alimentele pe care le consumați, nu doar din alimentele zaharoase. Puteți obține glucoză din orice sursă de carbohidrați, inclusiv fructe, legume și cereale.
Glucoza este esențială, deoarece este principala sursă de energie a corpului. Creierul depinde, de asemenea, de glucoză, ca sursă de energie primară, ceea ce explică dezavantajele și petulanța care se întâlnește adesea în timpul acestor hipoglicemii reactive.
Pentru a furniza glucoză mușchilor și celulelor din corp, precum și pentru a menține nivelurile adecvate de glucoză în sânge, corpul se bazează pe un hormon numit insulină. Acest hormon este produs de pancreas.
Problemele cu insulina sunt semnele distinctive ale diabetului. În diabetul de tip 2, corpul nu are suficientă insulină pentru a regla glicemia. Este posibil să aveți și rezistență la insulină. În diabetul de tip 1, pancreasul nu produce deloc insulină.
Totuși, problemele cu insulină nu sunt exclusiv diabetului. Când aveți hipoglicemie, aveți prea multă insulină care circulă în sânge. Este posibil să începeți să simțiți efectele unui moment de hipoglicemie reactivă atunci când valoarea glicemiei scade sub 70 mg/dl.
Hipoglicemie cu diabet
Hipoglicemia înseamnă niveluri scăzute de zahăr din sânge. Acesta variază de la o scădere foarte ușoară a glicemiei (60-70 mg/dl) cu simptome minime sau deloc, pentru a servi hipoglicemiei.
Cauzele hipoglicemiei:
Exces de insulină/medicament.
Lipsa sau amânarea meselor.
Exerciții neplanificate sau excesive.
Consumul de alcool.
Simptomele hipoglicemiei:
Transpiraţie.
Vedere încețoșată.
Ameţeală.
Dispoziție scăzută sau iritabilitate.
Slăbiciune și oboseală.
Convulsie.
Slăbiciune.
Durere abdominală.
Tremor.
Durere de cap.
Pofta de a mânca sărat.
Ce poți să faci
Consumați de urgență una dintre următarele: 3 linguri de glucoză, zahăr sau miere, ori 1/2 cană suc, sau 1/2 cană băutură răcoritoare dulce sau 3 caramele ori bomboane. Puteți consuma, de asemenea, dacă aveți la îndemână 3 biscuiti cu glucoză sau o bucată de pâine.
Așteptați 15 min. Verificați glicemia, dacă nu este mai bună, repetați și așteptați 15 minute, până când glicemia este mai mare de 100 mg/dl.
Dacă pacientul este inconștient:
Nu îi dați nimic cu forța prin gură. Întoarceți pacientul spre partea stângă sau dreaptă. Pacientul trebuie să ajungă la un spital din apropiere pentru a primi glucoză IV. Pacienților cu diabet zaharat de tip 1 li se poate administra injecție cu glucagon pentru tratamentul de urgență al hipoglicemiei.
Cum eviți hipoglicemia reactivă
Nu săriți peste mese. Evitați exercițiile prelungite sau mai intense decât de obicei. Limitați consumul de alcool. Adoptați auto-monitorizarea glicemiei. Purtați întotdeauna 4-5 plicuri de caramele/zahăr la dvs.
Află mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.