Hipoglicemia, cauze și tratament. Regula 15-15 care îți poate salva viața

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
hipoglicemia - FOTO: Freepick - Pexels@Nataliya Vaitkevich
hipoglicemia - FOTO: Freepick - Pexels@Nataliya Vaitkevich

Hipoglicemia apare în urma scăderii nivelului de glucoză din sânge. Netratată poate duce la comă.

Hipoglicemia este adesea legată de diabetul zaharat. Dar alte medicamente și o varietate de condiții - multe rare - pot provoca scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele care nu au diabet zaharat.

Care este valoarea normal a glucozei

Glucoza este compusul care oferă energie organismului, iar valoare sa în sânge este între 70 și 100 mg/dL în mod normal. După masă, valoarea glicemiei este mai crescută. Orice scădere sub limita inferioară va determina hipoglicemie.

Vezi și: Apa de izvor, riscuri pentru sănătate. 12 BOLI pe care le faci dacă o bei: Nu are proprietăți miraculoase

Hipoglicemia – cauze

Hipoglicemia poate apărea în urma efortului fizic intens, dietelor stricte, consumului excesiv de alcool, anumitor boli ale organelor interne (boli cardiovasculare, boli renale, boli hepatice, boli ale pancreasului) sau secundar afecțiunilor endocrine. De asemenea, înfometarea sau consumul scăzut de carbohidrați poate cauza hipoglicemie.

Simptome

Hipoglicemia apare brusc, iar manifestările diferă în funcție de persoană și de cât de scăzut este nivelul de glucoză din sânge. În general, hipoglicemia se caracterizează prin:

-oboseală și slăbiciune musculară;

-tremurături;

-transpirații;

-senzație de foame;

-creșterea frecvenței cardiace;

-vedere neclară;

-irascibilitate;

-amețeli și dureri de cap.

Scăderea dramatică a glucozei din sânge poate cauza pierderea conștienței, convulsii, paralizii sau comă hipoglicemică.

Vezi și: 7 lucruri de știut despre vitamina D. Deficitul poate duce la osteoporoză

Hipoglicemia - tratament

Tratamentul hipoglicemiei se referă la restabilirea nivelului normal de glucoză în sânge și tratamentul bolilor care au determinat starea de hipoglicemie. Uneori, persoanele care suferă de diabet zaharat pot intra în stare de hipoglicemie în urma tratamentului cu insulină.

Administrarea glucozei este tratamentul de urgență al hipoglicemiei. Acest lucru se poate face prin consumul tabletelor de gluzoză, a fructelor sau a unei linguri de miere sau zahăr. Ulterior este recomandată monitorizarea glicemiei.

Atunci când glicemia nu crește, administrarea glucagonului este următorul pas. Glucagonul este un hormon secretat în mod normal de către pancreas și are efect invers insulinei, adică crește cantitatea de glucoză din sânge. Administrarea de glucagon se poate face injectabil sau intranazal, dar pentru acest lucru este necesară consultarea medicului în prealabil.

Vezi și: Anemia, de la cauze la tratament. Medic: Dăm fier la toată lumea, este o greșeală fantastică

Regula 15-15

Hipoglicemia (nivelul scăzut al glucozei din sânge) trebuie tratată, în caz contrar apar efecte nedorite pe termen lung. CDC arată că hipoglicemia poate fi tratată folosind regula 15-15.

Regula 15-15: Menținerea zahărului din sânge la un nivel normal cât mai mult posibil poate ajuta la prevenirea sau întârzierea problemelor de sănătate grave pe termen lung. Glicemia sub 70 mg / dL (hipoglicemia) netratată poate fi periculoasă, deci este important să știți ce să faceți în acest sens și să o tratați imediat.

Hipoglicemia poate fi tratată urmând regula 15-15: pentru un nivel al zahărului din sânge între 55-69 mg / dL, creșteți-l luând 15 grame de carbohidrați, apoi verificați glicemia după 15 minute. Dacă este încă sub intervalul vizat, repetați pașii. După ce glicemia se află în raza de acțiune, mâncați o masă sau o gustare hrănitoare pentru a vă asigura că nu scade din nou.

Aceste alimente/produse au aproximativ 15 grame de carbohidrați și pot fi folosite în hipoglicemie:

- 113 grame de suc de fructe sau suc normal

- 1 lingură de zahăr, miere sau sirop Bomboane tari, jeleuri sau bomboane moi (a se verifica eticheta alimentelor pentru stabilirea cantității adecvate).

- 3-4 tablete de glucoză (urmați instrucțiunile)

- 1 doză de gel de glucoză (urmați instrucțiunile)

Vezi și: Chirurgia glandei tiroide, ce reprezintă și când este necesară. Medic: Poate să ducă la o vindecare completă

Patru medicamente care duc la hipoglicemie și scad nivelul de zahăr din sânge. Vălean: NU luați medicamente după ureche!

Patru medicamente pot scădea nivelul de zahăr din sânge

Patru medicamente pot să scadă nivelul de zahăr din sânge și să ducă la instalarea hipoglicemiei. Medicii atrag atenția asupra unor medicamente banale, care pot avea efecte negative asupra glicemiei.

”Pentru cineva care nu este din domeniu, hipoglicemia (sau scăderea glicemiei sub valoarea de 70 mg/dl) poate să nu pară o problemă atât de serioasă. Realitatea este însă că, atât pe termen scurt sau lung, scăderea prea mare a glicemiei poate duce la complicații serioase, mai ales dacă glicemia scade sub 55 mg/dl.

Asta pentru că organismul are nevoie de glucoză pentru activitatea corespunzătoare a creierului, a mușchilor și nu numai. Șansele de a face hipoglicemie sunt cu atât mai mari cu cât se iau mai multe medicamente cu acest risc, în special dacă există și alți factori care o favorizează, cum ar fi tratamentele cu insulină, vârsta înaintată, un ficat care funcționează necorespunzător, consumul excesiv de alcool, înfometarea, dar și alții”, arată dr. Andrei Văleanu, potrivit Ro Vaccinare. 

Citește mai departe AICI

Menținerea glicemiei sub control întârzie complicațiile diabetului

Menținerea nivelului de zahăr din sânge la țintă cât mai mult posibil poate ajuta la prevenirea sau întârzierea pe termen lung, probleme grave de sănătate. Dacă credeți că aveți un nivel scăzut de zahăr din sânge, verificați-l. 

Glicemia scăzută netratată poate fi periculoasă, deci este important să știți ce să faceți în acest sens și să o tratați imediat.

Pentru glicemia scăzută între 55-69 mg/dl, ridicaţi-o urmând regula 15-15.

Aveţi 15 grame de carbohidraţi şi verificaţi glicemia după 15 minute. Dacă este încă sub intervalul țintă, mai luați o porție de carbohidrați. Repetați acești pași până când se află în intervalul țintă. Odată ce este în gamă, mâncați o masă nutritivă sau o gustare pentru a vă asigura că nu devine prea mică din nou, notează CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel