Hipoacuzia: scurt ghid despre ce este, simptome și tratament. Explicația unui specialist

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Răzvan Gulie FOTO: Clarfon
Răzvan Gulie FOTO: Clarfon

Răzvan Gulie, audioprotezist la una dintre cele mai mari companii de protezare auditivă din România, explică, într-un interviu pentru DC Medical, ce este hipoacuzia, pierderea auzului.

Peste 2 milioane de români se confruntă cu o problemă de auz. 3 din 1.000 de bebeluși se nasc cu probleme permanente de auz. Pe glob, între 8 și 10 % din populație suferă de hipoacuzie. Sunt concluziile îngrijorătoare ale unei statistici naționale.

Ce este această afecțiune - hipoacuzia - , de ce apare și cum se tratează ne explică specialistul Răzvan Gulie, audioprotezist la la una dintre cele mai mari companii de protezare auditivă din România.

* Ce este hipoacuzia și cum poți recunoaște semnele ei?

Hipoacuzia sau scăderea de auz este consecința transformărilor fiziologice sau patologice de la nivelul sistemului auditiv și reprezintă incapacitatea de a percepe și întelege stimulii acustici. Principala cauză care duce la hipoacuzie este înaintarea în vârstă, dar și toate circumstanțele nefavorabile descrise anterior.

* Care sunt factorii de risc și cum poți preveni apariția acesteia?

Factorii de risc sunt: sunetele puternice sau expunerea repetată la acestea, munca în zgomot, tratamente cu medicamente toxice pentru nervul auditiv sau anumite boli precum meningita. Pentru a preveni apariția hipoacuziei este recomandat evitarea expunerii la zgomote puternice – indiferent că sunt zgomote recreaționale cum e muzica sau vorbim de un mediu de lucru zgomotos. De asemenea, sunt indicate un consult și o testare a auzului cel puțin o dată pe an sau atunci când apar primele semne de scădere a auzului.

Grupele cele mai vulnerabile sunt vârstnicii și persoanele ce petrec timp îndelungat în medii zgomotoase.

* Cum afectează această afecțiune calitatea vieții?

Pierderea auzului poate să conducă la neplăceri de ordin social, emoțional sau mental. Hipoacuzia netratată poate provoca tulburări cognitive. Fără stimulare auriculară anumite părți ale creierului încep să se deterioreze, astfel provocând probleme de concentrare și extenuare. Există în prezent indici cu privire la faptul că hipoacuzia netratată sau neprotezată poate accelera demența.

* Ce complicații pot apărea?

Hipoacuzia netratată sau neprotezată de-a lungul timpului poate să conducă chiar la cofoză, adică la surditate completă.

* Care ar fi principalele soluții de ameliorare?

Dacă vorbim de o hipoacuzie temporară, soluțiile de ameliorare pot fi medicamentoase sau chirurgicale. Dacă hipoacuzia este permanentă – nervul auditiv este lezat -  protezarea auditivă este singura soluție de reabilitare a funcției auditive.

* Ce mijloace medicale există la această oră pentru a trata hipoacuzia?

Din fericire, există numeroase modalități de a ajuta oamenii cu pierdere de auz. Dacă pentru unii soluția o reprezintă tratamentul cu medicamente ori intervenția chirurgicală, în cazul altora aparatul auditiv constituie un real ajutor.

Persoanele cu pierdere auditivă pot beneficia de aparate auditive, dispozitive de ascultare și de implanturi cohleare. Trendul actual în reabilitarea auditivă o reprezintă aparatele auditive RIC. Acestea sunt aparate inteligente, robuste, fiabile și ușor de utilizat. Acestea oferă confort datorită lipsei ocluziei - senzația de ureche înfundată - , amplificare suficientă fără feedback, o întârziere a sunetului foarte mică, fără distorsiuni și zgomot intern. Ideale persoanelor active, aparatele auditive au aproximativ 24 milimetri și o greutate de aproximativ 1,5 grame. Purtătorii de aparate auditive pot utiliza telefonul fără probleme, datorită formei ergonomice și a poziționării difuzorului direct în conductul auditiv. Printre beneficiile așezării optime a difuzorului în conductul auditiv, amintim: sonoritate naturală, fără distorsiuni și artefacte, fără senzație de ocluzie, o mai bună aerisire a conductului auditiv, mai puțină umiditate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel