Hipoacuzia, pierderea auzului, factori de risc. Poate apărea din cauza unor medicamente, zgomote sau a înaintării în vârstă

Monika Baciu |
Data publicării:
hipoacuzia - FOTO: Freepick@Billin Photos
hipoacuzia - FOTO: Freepick@Billin Photos

Hipoacuzia reprezintă pierderea auzului și apare odată cu înaintarea în vârstă.

Hipoacuzia este o afecțiune frecventă în rândul vârstnicilor. Îmbătrânirea și expunerea cronică la zgomote puternice contribuie la pierderea auzului. Alți factori, cum ar fi ceară excesivă pot reduce temporar capacitatea de a auzi.

Hipoacuzia – trei tipuri

Pierderea auzului este definită ca fiind una dintre cele trei tipuri:

Conductiv (implică urechea exterioară sau medie)

Sensorineural (implică urechea internă)

Mixt (combinație a celor două)

Majoritatea tipurilor de pierdere a auzului sunt ireversibile. Cu toate acestea, un specialist vă poate recomanda anumite dispozitive pentru îmbunătățirea auzului.

Vezi și: Amânarea treburilor, efecte nocive pentru sănătate. Radu Leca: Ne seduce ideea de lucru adunat. Nefiind capabili să le facem, devenim triști și apare depresia

Hipoacuzia – semne și simptome

- Dificultatea de a înțelege cuvintele, în special atunci când este zgomot

- Necesitatea de a ridica volumul la televizor sau radio

- Retragerea din conversații

- Evitarea unor conexiuni sociale, arată Mayo Clinic.

Hipoacuzia – consult medical

Dacă aveți o pierdere bruscă a auzului, în special într-o ureche, solicitați asistență medicală imediată. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă dificultatea de auz interferează cu viața de zi cu zi. Pierderea auzului legată de vârstă are loc treptat, deci este posibil să nu o observați la început.

Vezi și: Inima unei tinere de 18 ani bate în pieptul unei adolescente cu insuficiență cardiacă. Medic: Aștepta de 6 luni. Urmează câteva zile critice

Hipoacuzia - cauze

Pentru a înțelege cauzele hipoacuziei trebuie explicat modul în care funcționează urechea. Urechea este formată din trei zone majore: urechea exterioară, urechea medie şi urechea internă. Undele sonore trec prin urechea exterioară și provoacă vibrații la timpan. Timpanul și trei oase mici ale urechii medii amplifică vibrațiile pe măsură ce călătoresc spre urechea internă. Acolo, vibrațiile trec prin fluid într-o structură în formă de melc în urechea internă (cohlee).

Atașate de celulele nervoase din cohlee sunt mii de fire de păr mici care ajută la traducerea vibrațiilor sonore în semnale electrice care sunt transmise creierului. Creierul tău transformă aceste semnale în sunet.

Cum apare pierderea auzului

Deteriorarea urechii interne. Îmbătrânirea și expunerea la zgomot puternic pot provoca uzura firelor de păr sau  a celulelor nervoase din cohlee care trimit semnale sonore creierului. Atunci când aceste fire de păr sau celule nervoase sunt deteriorate sau lipsesc, semnalele electrice nu sunt transmise la fel de eficient, și apare pierderea auzului.

Acumularea treptată a cerumenului. Ceara din urechi poate bloca canalul urechii și poate preveni conducerea undelor sonore. Îndepărtarea cerumenului vă poate ajuta să vă restabiliți auzul.

Infecţie a urechii şi excrescenţe osoase anormale sau tumori. În urechea exterioară sau medie, oricare dintre acestea poate provoca pierderea auzului.

Timpan rupt (perforarea membranei timpanice). Explozii puternice de zgomot, schimbări bruște de presiune, scormonirea timpanului cu un obiect și infecția pot provoca ruperea timpanului și vă pot afecta auzul, mai arată Mayo Clinic.

Vezi și: Condusul, efect asupra sănătății. Cum te influențează și unde este mai bine să șofezi

Hipoacuzia - factori de risc

Factorii care pot deteriora sau duce la pierderea firelor de păr și a celulelor nervoase din urechea internă includ:

Îmbătrânire. Degenerarea structurilor urechii interne are loc în timp.

Zgomot puternic. Expunerea la sunete puternice poate deteriora celulele urechii interne. Daunele pot apărea cu expunerea pe termen lung la zgomote puternice sau de la o explozie scurtă.

Ereditate. Moștenirea genetică te poate face mai susceptibil la deteriorarea urechii

Zgomote ocupaționale. Locurile de muncă în care zgomotul puternic este o parte obișnuită a mediului de lucru, cum ar fi agricultura, construcțiile sau munca în fabrică, pot duce la deteriorarea din interiorul urechii.

Zgomote recreative. Expunerea la zgomote explozive, cum ar fi armele de foc și motoarele cu reacție, pot provoca pierderi imediate și permanente ale auzului. Alte activități recreative cu niveluri de zgomot periculos de ridicate includ snowmobilul, motociclismul, tâmplăria sau ascultarea muzicii puternice.

Unele medicamente. Medicamente precum antibioticul gentamicină și anumite medicamente pentru chimioterapie, pot deteriora urechea internă. Efectele temporare asupra auzului - zgomote în ureche (tinitus) sau pierderea auzului - pot apărea dacă luați doze foarte mari de aspirină, alte antialgice, medicamente antimalarice sau diuretice de buclă.

Unele boli. Boli sau boli care duc la febră mare, cum ar fi meningita, poate deteriora cohleea.

Vezi și: Vaccinul Pfizer, aprobat pentru utilizare de urgență la persoanele peste 12 ani. E creat împotriva Omicron BA.4 și BA.5

Hipoacuzia - complicații

Pierderea auzului poate avea un efect semnificativ asupra calității vieții. Vârstnicii care își pierd auzul pot raporta sentimente de depresie. Deoarece pierderea auzului poate face conversația dificilă, unii oameni experimentează sentimente de izolare. Pierderea auzului este, de asemenea, asociată cu tulburări cognitive și declin.

Mecanismul de interacțiune între pierderea auzului, tulburări cognitive, depresie și izolare este studiat în mod activ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel