Hipetricoza, sindromul vârcolacului, cauze și tratament. Medic: O creștere excesivă a părului oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
hipetricoza - FOTO: Pexels@Cottonbro
hipetricoza - FOTO: Pexels@Cottonbro

Hipetricoza reprezintă creșterea excesivă a părului pe corp. Aceasta poate avea mai multe cauze.

Hipertricoza, cunoscută și sub numele de sindromul vârcolacului, este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a părului oriunde pe corpul unei persoane. Poate afecta atât femeile, cât și bărbații, dar este extrem de rar. Creşterea anormală a părului poate acoperi faţa şi corpul, Hipertricoza poate apărea la naștere sau se poate dezvolta în timp.

Medicul pediatru endocrinolog, Bogdan Pascu, explică cum se manifestă boala.

”Hipertricoza este definită ca fiind o creștere excesivă a părului oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism, care este un termen rezervat sexului feminin și definit ca o cantitate excesivă de fire de păr terminal în zone dependente de androgeni. Există mai multe moduri de clasificare a hipertricozei.

Acestea se bazează pe distribuție (generalizată versus localizată), vârsta de debut (congenital versus dobândit) și tipul de păr (vellus versus terminal). În cazul copiilor cel mai frecvent întâlnim: Hipertricoza lanuginoasă congenitală - apare mai întâi ca lanugo normal, părul fin găsit la un bebeluș la naștere.

Dar, în loc să dispară în săptămânile următoare, părul fin și moale continuă să crească în diferite locuri pe corpul copilului. Hipertricoza terminală congenitală - creșterea anormală a părului începe la naștere și continuă pe tot parcursul vieții unei persoane. Părul, de obicei este lung și gros, acoperă fața și corpul persoanei”, arată Bogdan Pascu, pe pagina sa de socializare.

Vezi și: Respirația urât mirositoare, halena, cauze și tratament. Ce boli ascunde

Mai multe tipuri de hipertricoză

Există mai multe tipuri de hipertricoză:

Hipertricoza congenitală lanuginoza: Apare mai întâi ca lanugo normal, părul fin găsit pe un bebeluş, la naştere. Dar, în loc să dispară în săptămânile următoare, părul fin moale continuă să crească în diferite locuri de pe corpul copilului.

Hipertricoza congenitală terminalis: Creșterea anormală a părului începe la naștere și continuă pe tot parcursul vieții unei persoane. Părul, de obicei lung și gros, acoperă fața și corpul persoanei.

Hipertricoza Nevoid: Creşterea excesivă a părului de orice fel apare într-o zonă definită.

Hirsutism: Această formă de hipertricoză este limitată la femei. Aceasta duce la creșterea părului în diferite locuri unde femeile nu au păr, și anume, pe față, piept sau spate.

Hipertricoza dobândită: Spre deosebire de hipertricoza congenitală, forma dobândită a bolii tinde să se dezvolte mai târziu în viață. De asemenea, rezultă două tipuri de păr, altele decât lanugo: părul vellus sau părul terminal.

Vezi și: Demineralizarea dinților, cauze și SEMNUL la care să ai grijă. Poenar: Poate fi ușor identificată pe suprafața dinților

Simptomele hipertricozei

Hipertricoza poate apărea la naștere sau se poate dezvolta mai târziu în viață. Hipertricoza produce de obicei unul dintre cele trei tipuri de păr:

Vellus: Foliculii pentru aceste fire de păr sunt de obicei scurți. Acestea pot fi situate oriunde, chiar și pe tălpile picioarelor, spatele urechilor, buzelor și palmelor sau pe țesutul cicatricial. Vellus poate fi pigmentat sau nepigmentat.

Lanugo: Acest tip de păr este foarte moale și fin, cum ar fi cel de pe corpul unui nou-născut. De obicei, nu are pigment. Majoritatea bebeluşilor îşi pierd lanugo în câteva zile sau săptămâni după naştere. Dacă hipertricoza este prezentă, lanugo poate rămâne dacă nu este tratat și îndepărtat.

Terminal: Părul este lung și gros și, de obicei, foarte întunecat.

Un alt simptom comun al hipertricozei este legat de dantură. Persoanele care suferă de hipetricozie pot avea probleme cu dinții sau gingiile.

Cauzele acestei afecțiuni

Cauzele hipertricozei nu sunt bine înțelese, deși există o formă a bolii care poate fi moștenită. Hipertricoza congenitală poate fi cauzată de reactivarea genelor care determină creșterea părului. Genele care au provocat o creștere extinsă a părului la începutul omului s-au "închis" în cursul evoluției.

Printr-o greșeală care încă nu are o cauză cunoscută, aceste gene de creștere a părului "se aprind" în timp ce un copil este încă în uter.

Hipertricoza dobândită poate avea mai multe origini, cauzele posibile fiind:

- porfirie cutanea tarda, o afecțiune în care pielea ta este deosebit de sensibilă la lumină

- malnutriție

- dieta sau o tulburare de alimentaţie cum ar fi anorexie nervoasă

- cancer

Anumite medicamente, cum ar fi androgen steroizi, minoxidil de droguri de creștere a părului, și ciclosporină (Sandimmune).

Hipertricoza care apare în anumite locuri de pe corpul dumneavoastră se poate dezvolta din:

- lichen simplex, o afecțiune cronică a pielii care duce la mâncărime și zgârierea repetată a unui plasture de piele 

- vascularizație crescută

Vezi și: Carmen Ginghină, reputat medic cardiolog, a murit. Pacienții au numai cuvinte de laudă: Un înger, o doamnă a medicinei

Tratarea hipertricozelor

Hipertricoza nu are nici un leac și nu poți face nimic pentru a preveni forma congenitală a bolii. Riscul anumitor forme de hipertricoză dobândită poate fi redus prin evitarea anumitor medicamente, cum ar fi minoxidilul.

Tratarea hipertricozei implică îndepărtarea părului printr-o varietate de metode pe termen scurt. Acestea includ:

- ras

- epilare chimică

- albirea părului

Toate aceste metode sunt soluții temporare. De asemenea, acestea prezintă riscul de a provoca iritații dureroase sau inconfortabile ale pielii. Iar pe unele părți ale corpului, aceste tratamente nu sunt ușor de făcut.

Tratamentele pe termen lung includ electroliza și chirurgia cu laser. Electroliza este distrugerea foliculilor de păr individuali cu sarcini electrice mici. Chirurgia cu laser implică aplicarea unei lumini laser speciale pe mai multe fire de păr la un moment dat.

Căderea părului poate fi de multe ori permanent cu aceste tratamente, deși este posibil să aveți nevoie de câteva sesiuni pentru a finaliza locul de muncă, arată Healthline. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel