Hipertrofia turbinală, respirația îngreunată, complicații. Ce afecțiuni poate ascunde

Monika Baciu |
Data publicării:
hipertrofia turbinala - FOTO: Freepick
hipertrofia turbinala - FOTO: Freepick

Hipertrofia turbinală, adică respirația îngreunată, poate avea mai multe cauze.

Hipertrofia turbinală este o patologie benignă pentru care există diverse opțiuni de tratament. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate duce la anumite complicații. Hipertrofia turbinală se referă la o creștere excesivă sau la o extindere a structurilor osoase situate în interiorul nasului.

Aceste structuri sunt acoperite cu o piele specială numită mucoasă și ajută la filtrarea, încălzirea și umidificarea aerului în timp ce respirați. Mucoasa se umflă în mod natural în timpul ciclului nazal normal, când vă culcați și ca răspuns la alergeni sau alți iritanți. Dacă aceste turbinate sunt mărite, respirația poate deveni mai dificilă, arată Mayo Clinic.

Hipertrofia turbinală – simptome

Simptomele hipertrofiei turbinale pot include:

- Congestie nazală

- Dificultăți de respirație

- Respirație zgomotoasă

- Înfundarea și creșterea drenajului nazal

Vezi și: Cerealele, bombe calorice. Medic: Sunt pline de zahăr. 70 de grame de cereale înseamnă porția de zahăr pe întreaga zi

Hipertrofia turbinală – cauze

Hipertrofia turbinală este cauzată atunci când mucoasa se umflă. Acest lucru poate fi cronic sau acut și pot fi cauzate de condiții, inclusiv:

- Modificări hormonale

- Medicamente

- Rinită

- Infecții ale sinusurilor

- Răceala obișnuită

Hipertrofia turbinală - diagnostic

Medicii vor efectua o rinoscopie pentru a diagnostica boala. Aceasta le permite să examineze cornetele și să confirme sau să excludă hipotrofia. Acest examen se face prin nas sau gură și durează între 5 și 10 minute. Uneori, necesită utilizarea unei anestezii ușoare, arată Mayo Clinic. 

Vezi și: De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca: Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat

Hipetrofia turbinală – tratament

Medicul ORL, Anda Gâta, a explicat pe pagina sa de Facebook în ce constă tratamentul hipertrofiei turbinale.

Hipertrofia de cornete inferioare îngreunează respirația prin nas. Tratamentul acestei patologii este medicamentos – pe baza unor antiinflamatoare sistemice si locale, antihistaminice. In cazurile in care tratamentul medicamentos este ineficient se impune tratamentul chirurgical.

Astăzi există multiple tehnici chirurgicale de a micșora cornetele nazale, însă reducția submucoasă cu radio-frecvență prezintă o serie de avantaje, precum:

- eliminarea riscului de sângerare și a tampoanelor nazale hemostatice

- eliminarea unei spitalizări prelungite

- vindecare rapidă și efecte de durată

- respectarea integrității mucoasei superficiale a cornetelor nazale

- reacții adverse minime, comparativ cu metodele invazive

Vezi și: Febra, valorile care ridică probleme. De ce ne simțim calzi, dar nu avem temperatură

Alte modalități de a trata hipetrofia turbinală

Decongestionante. Sunt medicamente ce reduc edemul mucoasei nazale, ajutând la menținerea pasajelor aeriene deschise bilateral. Sunt disponibile ca tabletă sau spray nazal. Spray-urile trebuie folosite cu precauție, maxim 5 zile consecutive.

Folosirea frecventă și continuă poate crea dependență și poate cauza simptome agravate chiar și după ce se întrerupe folosirea lor. Acestea au un efect stimulant ce poate cauza creșterea tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Utilizate ani/luni de zile, spray-urile decongestionante pot duce la atrofierea (uscarea) definitivă a mucoasei nazale și apariția crustelor permanente precum si la perforarea septului nazal.

Antihistaminice. Sunt medicamente ce previn simptomele alergiilor, incluzând obstrucția nazală și rinoreea (secreția nazală abundentă) apoasă. De asemenea, uneori ele pot ajuta în boli non-alergice ca, de exemplu, viroza.

Unele antihistaminice produc uscăciunea mucoaselor și pot afecta abilitatea de a efectua sarcini ce necesită coordonare fizică, ca de exemplu șofatul.

Spray-uri cu steroizi nazali. Prescrierea unui corticosteroid nazal poate scădea inflamația pasajului nazal și îmbunătăți obstrucția nazală și drenajul. De obicei este nevoie de una până la trei săptămâni pentru a atinge efectul maxim, de aceea este important să respectăm sfatul medicului în folosirea lor.

Reducerea alergenilor în casă

Vezi și: Ți se schimbă culoarea ochilor? De Ce se întâmplă MEDICAL acest lucru

Cum să scapi de nasul înfundat. Medic, despre apa de mare: Este foarte la modă

Chiar dacă este vară, multe persoane se confruntă cu senzația de nas înfundat, care nu este neapărat dată de răceală, existând o serie variată de motive ce duc la aceasta.

Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, a explicat în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, că sunt multe cauze pentru care avem nasul înfundat, dar și cum putem scăpa de această senzație.

”Sunt cauze care sunt acute, cum sunt răcelile, alergiile, în unele situații, sau unele cauze care pot să persiste pe perioade lungi de timp, de luni sau ani, cum ar fi inflamațiile, sinuzitele, deviațiile de sept”, a spus medicul, care susține că este posibil să se răcească chiar și vara, când sunt peste 30 de grade. ”Nu mă refer doar la Covid, dar acum variațiile de temperatură ne predispun să facem niște inflamații, nu neapărat răceli propriu-zise, dar niște inflamații a mucoaselor respiratorii, în care nasul să se înfunde, să curgă, să fie eventual și niște mici dureri de cap, care pot să apară din cauza variațiilor de temperatură. Ce se întâmplă? Noi stăm afară la 30-34 de grade, după intrăm în mașină, casă, dăm drumul la aerul condiționat la 20 de grade, și atunci apar aceste fenomene. Este un șoc termic asupra mucoasei respiratorii care poate să dea niște modificări”, a spus medicul.

De altfel, acesta a subliniat că șocul termic la care este supusă mucoasa poate avea un efect nefavorabil și mai ales în timp, ”dacă lucrurile acestea sunt repetate și cu atât mai mult la unii oameni care au o reactivitate mai crescută a mucoasei respiratorii, așa numita rinită vasomotorie. De fapt ei, la schimbări de temperatură, tot timpul, au nasul înfundat, strănută și le curge nasul până se obișnuiesc cu temperatura respectivă. După aceea, teoretic intră în normal”, a adăugat specialistul ORL.

Citește mai departe AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel