Întrebată dacă hipertensivii sunt mai vulnerabili în fața COVID-19, prof dr Maria Dorobanțu, șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală și fondator și președinte al Societății Române de Hipertensiune, a arătat că nu afecțiunea în sine e problema, ci ce vine la pachet cu ea.
„Societățile savante europene sau americane, toate au ajuns la aceeași concluzie: Nu. Dar hipertensivii, mai ales cei vârstnici, au și alte comorbidități. Au diabet, insuficiență cardiacă, ce vulnerabilizează bolnavii; și atunci nu este hipertensiunea în sine de vină, deși procentul hipertensivilor care au decedat este mare - în China a ajuns la peste 40-50%”, a explicat Prof dr. Maria Dorobanțu, la Academia de Sănătate.
Mai departe, medicul a explicat dacă hipertensivii ar trebui să continue sau nu tratamentul pentru afecțiunea lor.
„Continuăm tratamentul cu două substanțe despre care s-a vorbit inclusiv în presă. Deci inhibitorii de enzimă de conversie, care vin și blochează, dar nu această enzimă, ci forma ei cunoscută, și altă medicație care vin și blochează receptorii de care se leagă angiotensina 2. S-a incriminat acest mecanism ca fiind unul ce poate agrava boala. Până acum nu s-a dovedit așa ceva din punct de vedere științific; și o primă concluzie, a propos de manifestările cardiovasculare și această boală, o primă concluzie este aceea că tratamentul de hipertensiune și acești inhibitori trebuie continuat, pentru că altfel riscăm să agravăm hipeertensiunea și insuficiența cardiacă”, a mai arătat medicul.
Efectele pe care le are COVID-19 la pacienții cu boli cardiovasculare le aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.