Arterele ar trebui să fie robuste, elastice și netede pentru a putea transporta cu ușurință sângele din plămâni și din inimă, unde se oxigenează, în organe și în țesuturi. Tensiunea arterială ridicată sau hiertensiunea, însă, pune presiune prea mare pe pereții arterelor. Acest lucru dăunează și determină grăsimea, sau „placa" de colesterol să se depună. Această placă vă face arterele mai rigide și mai înguste, astfel încât ele nu-și mai pot face treaba. Rezultatul?
Anevrismul
Se produce atunci când presiunea împinge doar o secțiune a unui perete al arterei și îl slăbește. Dacă această excrescență se rupe, poate sângera în corp sau cap. Jumătate din persoanele cu anevrism mor atunci când acestea se rup. Este posibil să apară pe orice arteră, dar un anevrism este cel mai frecvent întâlnit în aorta care coboară în mijlocul corpului. Dacă aveți o arteră deteriorată, puteți face un anevrism, chiar dacă nu aveți tensiune arterială crescută.
Boala arterială coronariană
Boala arterială coronariană se întâmplă când placa se acumulează în arterele apropiate inimii. Asta încetinește fluxul de sânge, care poate aduce dureri toracice sau un ritm cardiac ciudat (numit aritmie). Un blocaj total poate provoca un atac de cord, adică un infarct.
Infarct
Când se depune suficientă placă sau dacă o parte din această plată se desprinde, poate bloca complet o arteră în inimă și poate provoca un atac de cord. Blocajul privează mușchiul inimii de oxigen și nutrienți. Dacă nu se acționează imediat, asta distruge inima.
De obicei, simțiți presiune sau durere în piept, dar uneori și în braț, gât sau maxilar. S-ar putea să fie dificil să respiri și să fii amețit sau să ai greață.
Sunați la 112 dacă aveți oricare dintre aceste semne de avertizare.
Boala arterială periferică
Este ca Boala arterială coronariană, dar afectează vasele de sânge care sunt mai departe de inimă, cum ar fi cele din brațe, picioare, cap sau stomac. S-ar putea să aveți dureri sau crampe în picioare, de multe ori când vă plimbați sau urcați pe scări. De asemenea, vă poate face obosiți. Durerea poate să dispară când vă odihniți și revine când vă mișcați. Lăsată netratată, această boală ar putea aduce probleme mai grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, ulcere și pierderea circulației în picioare și se poate ajunge la amputație.
Insuficiența cardiacă
Tensiunea arterială crescută poate duce la îngustarea arterelor. De-a lungul timpului, aceasta poate face inima să funcționeze mai greu și să devină mai slabă. În cele din urmă, devine atât de slabă încât nu poate furniza suficient sânge restului corpului. Aceasta este insuficiența cardiacă, explică dr. James Beckerman, de la MedicineNet.
Inima mărită
Deoarece funcționează mai greu pentru a trimite sângele în jurul corpului, mușchiul inimii se întări. Ca urmare, inima ta devine mai mare. Cu cât este mai mare, cu atât este mai puțin capabilă să-și facă treaba, ceea ce înseamnă că țesuturile tale nu pot obține oxigenul și substanțele nutritive de care au nevoie.
Accident vascular cerebral
Tensiunea arterială ridicată este cauza principală a accidentului vascular cerebral (AVC). Există două tipuri:
- Hemoragic: O arteră slăbită plesnește în creier.
- Ischemic: Un cheag de sânge se desprinde și blochează fluxul de sânge către celulele creierului.
O parte din creier moare când nu are suficient sânge. Acest lucru vă poate afecta capacitatea de a gândi, de a vă mișca, de a vorbi și de a vedea. Simptomele AVC-ului sunt:
O parte a feței parcă a căzut?
Simțiți slăbiciune în brațe?
Nu reușiți să pronunțați corect cuvintele?
E momentul să sunați rapid la 112!
Demență
Hipertensiunea poate determina acumularea de plăci în arterele care alimentează creierul. Înfundarea acestor artere poate încetini curgerea sângelui în restul corpului. Atunci când se schimbă modul în care funcționează creierul, se numește „demență vasculară".
S-ar putea să afecteze cât de bine gândiți, vorbiți, vedeți și vă amintiți lucruri - chiar și modul în care vă mișcați. Aceasta se întâmplă de obicei încet, în timp. Dar dacă aveți un accident vascular cerebral, ați putea observa simptomele foarte repede.
Insuficiența renală
Tensiunea arterială ridicată este cea de-a doua cauză principală de insuficiență renală. Îngustează și întăresc vasele de sânge pe care le folosesc rinichii pentru a vă ajuta să scăpați de deșeuri și de lichide suplimentare. Împiedică filtrele speciale, numite nefroni, să primească suficient sânge și substanțe nutritive. Acest lucru poate să vă blocheze în cele din urmă rinichii, definitiv. Caz în care veți avea nevoie de transplant.
Probleme oculare
De-a lungul timpului, hipertensiunea arterială poate încetini fluxul de sânge către retină, stratul sensibil la lumină al țesutului din spatele globului ocular. De asemenea, poate încetini transportul sângelui spre nervul optic, cel care vă ajută să transmiteți semnale creierului. Fie vă poate blura vederea, fie, în unele cazuri, puteți să orbiți. De asemenea, hipertensiunea ar putea determina fluidul să se acumuleze sub retină. Asta ar putea să distrugă țesutul și să vă distorsioneze vederea.
Probleme sexuale pentru bărbați
Tensiunea arterială ridicată poate încetini fluxul de sânge oriunde în organism. Fără suficient sânge pentru penis, este posibil să aveți probleme cu obținerea sau menținerea erecției. Dacă credeți că sunteți sănătoși dar remarcați așa ceva, poate fi un semn că trebuie să vă consultați medicul pentru a vă verifica tensiunea arterială și pentru a exclude problemele de sănătate conexe care pot să cauzeze disfuncția.
Probleme sexuale pentru femei
Corpul poate răspunde diferit din cauza fluxului de sânge mai mic în vagin, atât înainte cât și în timpul actului sexual. S-ar putea să nu fiți așa de excitată când vreți să fiți, și ar putea fi mai greu să aveți orgasm. Tensiunea arterială crescută vă poate face și mai obosită. Vă și scade apetitul sexual.
Pierderea osoasă
Persoanele cu tensiune arterială crescută au adesea mai mult calciu în urină. Poate că hipertensiunea determină corpul tău să elimine de prea mult din acest mineral care este atât de important pentru oasele puternice. Acest lucru poate duce la fisuri sau fracturi, în special la femeile în vârstă.
Apneea de somn
Face ca mușchii gâtului să se relaxeze prea mult și să vă oprească respirația pentru scurt timp, dar în mod repetat, în timp ce dormiți. Hipertensiunea pare să cauzeze apnee în somn, care, la rândul său, pare să crească presiunea arterială. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a trata ambele stări cât mai curând posibil. Poate preveni alte probleme de sănătate fatale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.