Fumatul, obezitatea, stilul de viață stresant și dezordonat, alimentația proastă și lipsa exercițiilor fizice, sunt factori de risc CONTROLABILI care duc la aparția hipertensiunii arteriale. Adică ne putem schimba viața de asemenea manieră, încât să reducem riscul apariției ei.
Dar, pe lângă ei, există și factori de risc incontrolabili care determină riscul unei persoane de a face hipertensiune arterială. Cu aceștia te naști, la propriu, sau îi dobândești din cauza altor afecțiuni pe care le dezvolți de-a lungul vieții.
„Trebuie să amintim factorii de risc genetici, ai structurii vasculare propriu-zise. Să-i amintim și pe cei care fac parte din bolile congenitale. Sunt și cei care decurg din bolile asociate, să nu uităm de diabetul zaharat, un procent mare 30-40% din populația cu boli cardiovasculare sunt pacienți diabetici, care implică afectarea atât a vaselor mari cât și a vaselor mici, ceea ce face mult mai gravă evoluția acestor pacienți”, a detaliat Dr. Rodica Niculescu, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, medic primar Cardiologie intervențională, cu Competențe în Cardiologie, Cardiologie Invazivă și Intervențională, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.
Medicul atrage atenția că pacienții care au astfel de afectări trebuie să își controleze periodic și tensiunea, pentru că odată instalată, hipertensiunea este ireversibilă.
Apoi, cum acești factori de risc nu pot fi influențați major ori decisiv, societățile medicale din întreaga lume se concentrează pe cei care pot fi modificați și care sunt de fapt țintă pentru toate campaniile de prevenție.
Care este afecțiunea cardiovasculară care aduce cei mai mulți pacienți pe masa de operație a doctorului Rodica Niculescu, aflați din VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.