Hipertensiunea arterială secundară, cauze și simptome

Adisa Codruț |
Data publicării:
Hipertensiune
Hipertensiune

Hipertensiunea arterială secundară constituie hipertensiunea arterială provocată de o altă afecțiune medicală, explică specialiștii Clinicii Mayo, SUA.

Hipertensiunea arterială secundară este o afecțiune care poate fi cauzată de boli care vă afectează rinichii, arterele, inima sau sistemul endocrin. Poate apărea și în timpul sarcinii și diferă de tipul obișnuit de hipertensiune arterială (hipertensiune arterială primară), care este adesea menționată ca hipertensiune arterială, explică medicii Clinicii Mayo din State.

Potrivit site-ului instituției amintite, hipertensiunea arterială primară nu are o cauză clară și se crede că este legată de genetică, alimentația precară, de lipsa exercițiilor fizice și de obezitate. Iar un tratament adecvat al hipertensiunii arteriale secundare poate controla adesea atât starea de bază, cât și hipertensiunea arterială, ceea ce reduce riscul de complicații grave - inclusiv boli de inimă, insuficiență renală și accidente vasculare cerebrale.

Hipertensiunea arterială secundară. Simptome

În ce privește simptomele, ca și hipertensiunea arterială primară, hipertensiunea secundară nu are, de obicei, semne sau simptome specifice, chiar dacă tensiunea arterială a atins niveluri mari. Potrivti sursei citate, dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, dacă aveți oricare dintre aceste semne poate însemna că starea voastră este hipertensiune arterială secundară:

Hipertensiune arterială care nu răspunde la medicamente pentru tensiunea arterială (hipertensiune arterială rezistentă).

Tensiunea arterială foarte ridicată - tensiunea arterială sistolică peste 180 de milimetri de mercur (mm Hg) sau tensiunea arterială diastolică peste 120 mm Hg.

Hipertensiune arterială care nu mai răspunde la medicamente care anterior au ținut sub control tensiunea arterială.

Hipertensiune arterială cu debut brusc înainte de 30 de ani sau după 55 de ani. Nu există antecedente familiale de hipertensiune arterială. Fără obezitate.

Hipertensiunea arterială secundară. Când să mergeți la medic

Specialiști de la Clinica Mayo recomandă o vizită la medic dacă aveți o afecțiune care poate provoca hipertensiune arterială secundară și mai ales să vă verificați mai des tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială secundară. Cauze

Sunt câteva afecțiuni care pot provoca hipertensiune arterială secundară precum mai multe boli ale rinichilor pot provoca hipertensiune arterială secundară - complicații ale diabetului (nefropatie diabetică); boala polichistică renală (este o afecțiune moștenită în care chisturile din rinichi împiedică rinichi să funcționeze normal și pot crește tensiunea arterială); hipertensiune arterială renovasculară. 

Condițiile medicale care afectează nivelul hormonilor pot provoca, de asemenea, hipertensiune arterială secundară. Aceste condiții pot include: obezitatea, sarcina, medicamente și suplimente (calmante, pastile anticoncepționale, antidepresive și medicamentele utilizate după transplanturile de organe - pot provoca sau agrava tensiunea arterială ridicată la unele persoane).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel