Hipertensiunea arterială: lucrurile banale care cresc RISCUL

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiune Foto: Pixabay
Hipertensiune Foto: Pixabay

Vă întrebați ce cauzează hipertensiunea arterială? Citiți în articol care sunt principalele cauze. Unele lucruri sunt banale și nu vă imaginați că ar putea avea ca efect creșterea tensiunii arteriale.

Ceea ce odinioară era considerat o problemă care i-a afectat doar pe bătrâni, a devenit acum una cu care se confruntă chiar și tinerii. Într-adevăr, administrarea de medicamente pentru a gestiona nivelul hipertensiunii arteriale este, din păcate, ceva ce mulți tineri trebuie să facă în aceste zile. Pentru cei neinițiați, hipertensiunea este considerată o afecțiune care se dezvoltă în general de-a lungul anilor. Cu toate acestea, mulți cred că este cauzată de alegerile proaste ale stilului de viață, de excesul de greutate sau de absența exercițiilor fizice în viața de zi cu zi.

Tipuri de hipertensiune arterială și cauzele din spatele acesteia

Studiile arată că hipertensiunea arterială poate fi clasificată în două tipuri:  

hipertensiune arterială primară și

hipertensiune arterială secundară.

Este larg înțeles că hipertensiunea primară nu poate fi identificată cu o cauză, deoarece se dezvoltă lent în timp. Dar iată o perspectivă mai profundă a hipertensiunii arteriale secundare.

Hipertensiune arterială secundară

Hipertensiunea secundară este un rezultat al afecțiunilor subiacente care o cauzează. Acest lucru se întâmplă brusc și determină creșterea tensiunii arteriale. Dacă aveți apnee în somn, tumoră a glandei suprarenale, boală de rinichi sau o tulburare tiroidiană, atunci sunteți mai predispus la hipertensiune arterială. Poate fi cauzată și de unele medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive, medicamentele pentru răceală sau chiar analgezice. Persoanele care au obiceiul de a consuma narcotice ilegale precum cocaina sau amfetaminele au, de asemenea, riscul de a dezvolta hipertensiune arterială secundară.

Factori de risc comuni care pot dezvolta hipertensiune arterială

Chiar de la probleme precum diabetul până la probleme legate de stilul de viață, cum ar fi absența activității fizice, există mulți factori de risc pentru hipertensiune arterială.

- O persoană care este obeză are nevoie de sânge suplimentar pentru a transporta oxigen la inimă. Când fluxul sanguin crește, adaugă mai multă presiune pe pereții arterelor.

- Fumătorii trebuie să fie atenți, deoarece substanțele chimice toxice din tutun dăunează căptușelii pereților arteriali, care îngustează pereții. Acest lucru duce la un risc crescut de accident vascular cerebral sau atac de cord.

- Dacă strămoșii tăi aveau hipertensiune arterială, s-ar putea să descoperi că o ai din cauza geneticii tale.

- Consumul excesiv de sodiu sau alimente sărate poate provoca creșterea tensiunii arteriale.

- Consumul chiar și a unui pahar de băutură pe zi de către femei și a peste 2 pahare de către bărbați poate crește tensiunea arterială.

- Stresul din cauza muncii sau a vieții personale se adaugă, de asemenea, la risc.

Indiferent dacă vă confruntați sau nu cu unii dintre acești factori de risc, trebuie să știți că riscul de hipertensiune arterială este unul cu care se confruntă atât copiii, cât și adulții. Dacă bănuiți că ați avut hipertensiune arterială, trebuie să vă consultați cel mai devreme medicul generalist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel