Hipertensiunea arterială la adulții între 20 și 40 de ani. Cum poți evita complicațiile grave ale hipertensiunii arteriale

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiunea arteriala Foto: Freepik @macniak
Hipertensiunea arteriala Foto: Freepik @macniak

Hipertensiunea arterială la adulții tineri afectează 1 din 8 persoane între 20 și 40 de ani și poate duce la complicații grave dacă nu este gestionată corespunzător.

Hipertensiunea arterială afectează aproximativ 1 din 8 adulți între 20 și 40 de ani, în principal din cauza îngustării arterelor. Pe măsură ce îmbătrâniți, tensiunea arterială crește de obicei, dar adulții mai tineri o pot dezvolta și din cauza unor factori precum greutatea, dieta și genetica.

Dacă nu este gestionată prin modificări ale stilului de viață și medicamente, aceasta poate afecta vasele de sânge, inima, creierul și alte organe și poate crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral. Este esențial să înțelegeți cauzele hipertensiunii arteriale la adulții tineri, simptomele acesteia și modul în care este tratată.

Cauze

Hipertensiunea arterială la adulții tineri poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv obezitatea, consumul de alcool, fumatul, anumite medicamente, drogurile ilegale, consumul ridicat de sare, lipsa de activitate fizică, afecțiuni precum bolile renale, hipotiroidismul și apneea în somn și consumul de carne roșie.

Obezitatea poate fi influențată de un IMC mai mare de 25 sau de un raport talie-șold mai mare de 0,85. Un studiu a arătat că evitarea alcoolului reduce riscul de hipertensiune arterială cu 70%.

Fumatul de tutun este un factor de risc major modificabil pentru hipertensiunea arterială. Anumite medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive, antidepresivele și anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pot crește tensiunea arterială.

Consumul ridicat de sare poate crește, de asemenea, tensiunea arterială. Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de activitate aerobică moderată și antrenament de forță pentru a reduce riscul.

În plus, consumul de carne roșie o dată sau de două ori pe săptămână este cu 77% mai probabil pentru adulții tineri decât să nu o consume niciodată.

Genetica joacă, de asemenea, un rol, membrii apropiați ai familiei având tensiune arterială ridicată înainte de vârsta de 60 de ani.

Simptome

Hipertensiunea arterială, denumită adesea "ucigașul tăcut", trece adesea neobservată. Verificările regulate ale tensiunii arteriale sunt esențiale pentru persoanele cu risc.

Simptomele la adulții tineri pot include dureri de cap dimineața, sângerări nazale, dificultăți de respirație, amețeli, înroșirea feței, oboseală, dureri în piept, palpitații ale inimii, iar hipertensiunea severă poate provoca probleme de vedere, greață, vărsături și confuzie.

Complicații

Un studiu realizat în 2023, la care au participat peste 1,3 milioane de bărbați, a constatat că cei cu tensiune arterială crescută la 18 ani sunt mai predispuși la evenimente cardiovasculare la mijlocul vieții decât cei cu tensiune arterială tipică la vârsta de 18 ani.

Hipertensiunea arterială la adulții tineri poate duce, de asemenea, la afectarea rinichilor, a ochilor, a gândirii și a aterosclerozei.

Citește și: Congestia nazală în timpul sarcinii: cauze, simptome și tratamente. Cum afectează viitoarele mame

Foto: Freepik

Când să consulți un medic

Asociația Americană a Inimii recomandă ca adulții cu vârsta de peste 20 de ani să își verifice anual tensiunea arterială, deoarece stadiile incipiente ale hipertensiunii arteriale se prezintă adesea fără simptome.

Controalele regulate sunt recomandate dacă un membru apropiat al familiei are hipertensiune arterială sau dacă există un factor de risc. În cazul în care apar simptome, consultați un medic pentru a determina cauza și pentru a discuta modalități de scădere a tensiunii arteriale dacă aceasta crește constant la domiciliu.

Diagnostic

Tensiunea arterială crescută este diagnosticată de un medic cu ajutorul unei manșete în jurul brațului sau cu ajutorul unui tensiometru de acasă. O citire constă din două numere: tensiunea arterială sistolică (presiunea împotriva pereților arterelor în timp ce inima bate) și tensiunea arterială diastolică (presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi).

Tensiunea arterială sănătoasă este sub 120/80 mm Hg, în timp ce tensiunea arterială ridicată este prima etapă, cu valori sistolice de 130-139 mm Hg sau valori diastolice de 80-89 mm Hg.

Dacă tensiunea arterială este ridicată, medicii pot solicita teste suplimentare pentru a determina cauza și a identifica afectarea organelor, cum ar fi teste de sânge, teste de urină, electrocardiograme și ecocardiograme.

Metode de prevenție

Un medic recomandă de obicei modificări ale stilului de viață sănătos pentru a reduce tensiunea arterială ridicată la adulții tineri. Dacă tensiunea arterială rămâne ridicată, pot fi prescrise medicamente precum inhibitorii ACE, blocantele receptorilor angiotensinei II, blocantele canalelor de calciu, diureticele tiazidice și beta-blocantele.

Un stil de viață sănătos poate ajuta la scăderea hipertensiunii arteriale prin gestionarea greutății, exerciții fizice regulate, o dietă nutritivă precum dieta DASH, nu mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, renunțarea la fumat, reducerea stresului prin activități precum meditația, yoga sau exerciții de respirație profundă și un somn suficient, ideal între 7 și 9 ore pe noapte.

Aceasta include gestionarea greutății, efectuarea de exerciții aerobice, consumul unei diete nutritive, renunțarea la fumat și gestionarea stresului prin activități precum meditația și yoga.

Hipertensiunea arterială (HTA) este mai frecventă la adulții în vârstă, dar poate afecta și adulții tineri.

Adesea nu există simptome în stadiile incipiente ale hipertensiunii arteriale, astfel încât, dacă sunteți un adult tânăr și aveți factori de risc cunoscuți, este important să vă verificați tensiunea arterială în mod regulat pentru a evita complicațiile cardiovasculare grave, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Menținerea unor obiceiuri sănătoase de viață vă poate ajuta să vă mențineți tensiunea arterială în limite normale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel