O nouă investigație medicală aruncă lumină asupra unei aspecte puțin discutate în ceea ce privește hipertensiunea arterială, și anume impactul său asupra sănătății cognitive. Potrivit unui studiu recent, efectele hipertensiunii arteriale asupra creierului pot fi subestimate, deși sunt extrem de semnificative.
Cercetările efectuate au arătat că hipertensiunea arterială poate avea un impact considerabil asupra funcției cognitive și poate spori riscul de deteriorare cognitivă și demență. Presiunea arterială crescută poate împiedica fluxul adecvat de sânge către creier, conducând la leziuni cerebrale și la îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate influența negativ funcțiile cognitive.
Vezi și: Terapia care reduce riscul demenței și al cancerului. Poate preveni și diabetul
Hipertensiunea arterială, efect dramatic asupra creierului
Dr. Anca Tâu, medic cardiolog, subliniază importanța controlului hipertensiunii arteriale pentru menținerea sănătății creierului și prevenirea declinului cognitiv pe termen lung.
"Un aspect mai puțin adus in “lumina reflectoarelor" este legat de efectele hipertensiunii arteriale asupra sănătății cognitive. Studiile au arătat că hipertensiunea arterială poate afecta funcția cognitivă și poate crește riscul de deteriorare cognitivă și demență. Presiunea arterială crescută poate afecta fluxul de sânge către creier și poate duce la leziuni cerebrale și îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate influența negativ funcțiile cognitive.
Prin urmare, controlul hipertensiunii arteriale poate fi crucial pentru menținerea sănătății creierului și prevenirea declinului cognitiv pe termen lung.
Este important să luăm în considerare și aceste efecte asupra sănătății mintale atunci când gestionăm hipertensiunea arterială", a explicat dr. Anca Tâu, medic cardiolog, pe pagina sa de Facebook.
Hipertensiunea arterială, factor de risc pentru demență
Hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik@mrjman2017
Cercetările au arătat că hipertensiunea arterială poate crește riscul de dezvoltare a demenței, inclusiv a bolii Alzheimer. Presiunea arterială crescută poate afecta circulația sângelui în creier și poate contribui la deteriorarea celulelor nervoase și la formarea de plăci de beta-amiloide, asociate cu demența.
Hipertensiunea arterială poate cauza leziuni mici în creier, cunoscute sub numele de leziuni cerebrale albe. Aceste leziuni pot afecta funcția cognitivă, inclusiv memoria și abilitățile de gândire. Persoanele cu hipertensiune arterială netratată pot prezenta o scădere semnificativă a funcției cognitive pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit Harvard Health.
Vezi și: De ce ne îngrășăm în timpul postului. Dr. Laura Ene: Sunt un pericol. Ne intoxicăm
Hipertensiunea, două componente
Presiunea sanguină are două componente. Presiunea sanguină sistolică este numărul mai mare, înregistrat în timp ce inima împinge sângele în arterele tale; presiunea sanguină diastolică este numărul mai mic, înregistrat când inima ta se relaxează și se umple cu sânge între bătăile.
Prin convenție, numărul mai mare este înregistrat primul; o presiune sistolică de 110 mm Hg și o presiune diastolică de 70 mm Hg ar fi scrisă ca 110/70 și pronunțată "110 peste 70".
La adulți, presiunea sanguină normală înseamnă că aveți citiri sub 120/80. Conform celor mai noi recomandări, o presiune sanguină sistolică între 120 și 129 este cunoscută ca presiune sanguină ridicată.
Stadiul 1 al hipertensiunii (o diagnoză de hipertensiune) este acum între 130 și 139 sistolic sau între 80 și 89 diastolic (numărul de jos). Stadiul 2 al hipertensiunii este acum egal sau mai mare de 140 sistolic sau 90 diastolic.
Deoarece implică inima și vasele de sânge, hipertensiunea este clasificată ca o boală cardiovasculară. Dar pentru că arterele sunt vitale pentru sănătatea tuturor organelor noastre, hipertensiunea este de fapt o boală multisistemică. În multe cazuri, impactul cel mai dăunător al hipertensiunii nu cade asupra inimii, ci asupra ochilor, rinichilor și mai ales creierului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.