Hipertensiunea arterială, factor de risc pentru Alzheimer. Beneficiile tratamentului, neclare

Monika Baciu |
Data publicării:
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@onlyyouqj
hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik@onlyyouqj

Aceasta este complicația dramatică și iremedială pe care hipertensiunea arterială o poate avea asupra creierului. Și nu este vorba de AVC, ci de o suferință pe termen lung, fără șanse de vindecare.

Tensiunea arterială ridicată netratată ar putea crește riscul de Alzheimer, avertizează oamenii de știință. Oamenii de știință au descoperit că un procent uimitor de 36% dintre persoanele cu tensiune arterială ridicată netratată sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. Neurologii trag un semnal de alarmă cu privire la o legătură îngrijorătoare care ar putea contribui la creșterea riscului de Alzheimer.

Hipertensiunea arterială, factor de risc pentru Alzheimer

Această pierdere a funcției cognitive nu afectează doar memoria, ci și modul în care vorbești, gândești și simți, de multe ori răsturnând complet viața de zi cu zi. De aceea, cercetătorii australieni au explorat cauzele care stau la baza acestei afecțiuni devastatoare și dacă efectele sale pot fi atenuate. Rezultatele au fost dezvăluite chiar în această săptămână, subliniind că tensiunea arterială ridicată netratată este "asociată" cu boala Alzheimer.

"Tensiunea arterială ridicată este o cauză principală a accidentului vascular cerebral și a bolilor cerebrovasculare, și totuși poate fi controlată cu medicamente, reducând riscul unei persoane de a dezvolta aceste boli.

În timp ce studiile anterioare au arătat că medicamentele pentru tensiunea arterială pot reduce riscul de demență în general, efectul specific al tensiunii arteriale asupra riscului de boală Alzheimer este încă mai puțin înțeles", a spus dr. Matthew J. Lennon, de la Universitatea New South Wales din Australia, potrivit studiului publicat în revista Neurology.

Vezi și: Avansuri și provocări în chirurgia vasculară. Dr. Sorin Băilă: După moartea fulgerătoare a președintelui Roosevelt, a început o luptă fără precedent

Diferența dintre demență și Alzheimer

Deși mulți confundă adesea demența cu boala Alzheimer, este crucial să înțelegem că nu sunt același lucru. Demența este un termen umbrelă care include diverse tulburări cerebrale, cum ar fi boala Huntington, demența vasculară și demența cu corpi Lewy, printre altele.

Boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență, este cunoscută pentru eroziunea sa treptată a capacității unei persoane de a învăța, de a-și aminti și de a raționa.

Vezi și: Fibrom uterin: simptome și testul care pune diagnosticul. Cele șapte semne că ai un fibrom uterin

Demență - FOTO: Freepik@naiklon1

Studiu extins

Ca parte a noului studiu publicat în revista Neurology, experții au examinat mai mult de 30.000 de persoane cu vârsta medie de 72 de ani, care trăiesc în 14 națiuni din întreaga lume.

Acești participanți au fost urmăriți timp de patru ani, dintre care 1.415 au dezvoltat boala Alzheimer în această perioadă. Analizând diferențele dintre fiecare participant, oamenii de știință au dezvăluit că persoanele aveau un risc cu 36% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer dacă aveau și tensiune arterială ridicată netratată.

Hipertensiunea necontrolată cu medicamente a fost, de asemenea, asociată cu un risc uluitor de 42% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer în comparație cu persoanele care luau medicamente pentru tensiunea arterială.

"Meta-analiza noastră, care a inclus persoane din întreaga lume, a arătat că administrarea medicamentelor pentru tensiunea arterială a fost asociată cu un risc redus de boală Alzheimer pe parcursul vieții. Aceste rezultate sugerează că tratarea tensiunii arteriale ridicate pe măsură ce o persoană îmbătrânește continuă să fie un factor crucial în reducerea riscului de boală Alzheimer", a mai spus Lennon.

Vezi și: Ce se întâmplă în mall pentru manipulare. Dorin Sarafoleanu: Din cauza ASTA, după anul 2035, miliarde de oameni vor fi hipoacuzici și vor avea nevoie de proteze auditive

Hipertensiunea arterială, factori de risc

Tensiunea arterială ridicată este influențată de un număr de factori, inclusiv vârsta, etnia și dieta, o dietă bogată în sare fiind mai nocivă în general. Deși este adesea lipsită de simptome, există câteva semne pe care le poți observa, conform NHS. Acestea includ dureri de cap, vedere încețoșată și dureri în piept, care ar putea apărea ca o presiune neplăcută în partea stângă sau în centrul pieptului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel