Hipertensiunea arterială: cum accelerează declinul cognitiv

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Tensiune arterială fluctuantă
Tensiune arterială fluctuantă

Hipertensiunea arterială pare să grăbească declinul cognitiv, potrivit unui studiu. Tratarea hipertensiunii poate fi un mijloc de a opri degradarea cogniției.

Hipertensiunea arterială pare să accelereze declinul cognitiv în rândul adulților de vârstă mijlocie și vârstnici. Astfel,  tratarea hipertensiunii arteriale poate încetini acest lucru, potrivit unui studiu preliminar prezentat de cercetătorii de la Columbia University Mailman School of Public de la American Heart Association, Hypertension 2019 Scientific Sessions .

„Descoperirile sunt importante, deoarece hipertensiunea arterială și declinul cognitiv sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu îmbătrânirea, iar mai multe persoane trăiesc mai mult, în întreaga lume", a declarat L.H. Lumey, profesor de Epidemiologie la Columbia Mailman School și autor principal.

Conform orientărilor pentru hipertensiunea arterială din 2017 a American Heart Association, hipertensiunea arterială afectează aproximativ 80 de milioane de adulți din SUA și un miliard de oameni din întreaga lume. Mai mult decât atât, relația dintre sănătatea creierului și hipertensiunea arterială prezintă un interes din ce în ce mai mare, deoarece cercetătorii examinează modul în care presiunea arterială crescută afectează vasele de sânge ale creierului, care, la rândul lor, pot afecta memoria, limbajul și abilitățile de gândire.

Scorurile cognitive au scăut la hipertensivi

În acest studiu observațional, cercetătorii au analizat datele colectate la aproape 11.000 de adulți din China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS) în perioada 2011-2015, pentru a evalua modul în care tensiunea arterială ridicată și tratamentul acesteia pot influența declinul cognitiv. Hipertensiunea arterială a fost definită ca având o tensiune arterială sistolică egală sau mai mare de 140 mmHg sau mai mare și o tensiune arterială diastolică de mai mare sau egală cu 90 mmHg (140-90), cu sau fără tratament antihipertensiv.

Conform ghidurilor American Heart Association, hipertensiunea arterială este definită ca 130 mmHg sau mai mare și o citire diastolică de 80 mmH sau mai mare.

Pentru studiul din China, cercetătorii au intervievat participanții la studiu la domiciliu despre tratamentul hipertensiunii arteriale, nivelul de educație și au remarcat dacă locuiau într-un mediu rural sau urban. De asemenea, li s-a cerut să efectueze teste cognitive, cum ar fi reamintirea imediată a cuvintelor ca parte a unui test de memorie. Printre rezultatele studiului: 

Scorurile cognitive generale au scăzut pe parcursul studiului de patru ani.

Participanții în vârstă de 55 de ani și mai mari care au avut hipertensiune arterială au arătat o rată mai rapidă de declin cognitiv, în comparație cu participanții care au fost tratați pentru hipertensiune arterială și cei care nu au avut hipertensiune arterială.

Rata declinului cognitiv a fost similară între cei care au tratat hipertensiunea arterială și cei care nu au avut afecțiunea.

Studiul nu a evaluat de ce sau modul în care tratamentele hipertensiunii arteriale ar fi putut contribui la declinul cognitiv mai lent sau dacă unele tratamente au fost mai eficiente decât altele.

"Credem că ar trebui depuse eforturi pentru extinderea screening-urilor de tensiune arterială, în special pentru populațiile cu risc, pentru că atât de mulți oameni nu sunt conștienți de faptul că au tensiune arterială ridicată care ar trebui tratată", a declarat autorul studiului Shumin Rui, un biostatistician la Columbia Mailman School.

"Acest studiu s-a concentrat pe adulții de vârstă mijlocie și vârstnici din China, dar credem că rezultatele noastre s-ar putea aplica și populațiilor din alte părți. Trebuie să înțelegem mai bine cum tratamentele cu tensiune arterială ridicată pot proteja împotriva declinului cognitiv și să urmărim cum hipertensiunea arterială și declinul cognitiv se produc împreună ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel