Femeile cu hipertensiune arterială, mai expuse riscului de migrenă. Ce spun noile studii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
hipertensiune migrena Foto: Freepik @stockking
hipertensiune migrena Foto: Freepik @stockking

Un nou studiu sugerează o legătură între tensiunea arterială diastolică ridicată și un risc mai mare de migrene la femei, aducând noi informații despre sănătatea cardiovasculară.

Vezi și: 7 pași să îți calmezi mintea când nu poți să adormi. Ce să faci dacă te trezești în miezul nopții

Un studiu la care au participat peste 7 000 de bărbați și femei a descoperit un risc ușor mai mare de migrenă la femeile cu tensiune arterială ridicată. Studiul, finanțat de Consiliul de Cercetare Olandez și publicat în Neurology, a constatat că presiunea diastolică ridicată, atunci când inima se odihnește între bătăi, a fost legată de un risc ușor mai mare de migrenă la femei. În timp ce multe studii au examinat rolul migrenei în accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și bolile de inimă, puține au analizat efectul invers.

Experții sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina orice legături concrete între sănătatea cardiovasculară și migrenă. Autorul studiului, Antoinette Maassen van den Brink, de la Erasmus MC University Medical Center din Rotterdam, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre migrenă și sănătatea cardiovasculară.

Femeile cu hipertensiune arterială au șanse mai mari de a dezvolta migrene

Un studiu care a implicat 7 266 de participanți a constatat că femeile cu o tensiune arterială diastolică mai mare aveau cu 16% mai multe șanse să dezvolte migrene, după ajustarea în funcție de diverși factori de risc și niveluri de educație.

De asemenea, studiul nu a găsit nicio legătură între migrene și problemele cardiovasculare la participanții de sex masculin. Tensiunea arterială sistolică, care este presiunea maximă din artere în timpul bătăilor inimii, nu s-a dovedit a fi un factor semnificativ în migrene.

Acest lucru sugerează că o constricție a vaselor mici de sânge este mai mult asociată cu migrena decât funcția redusă a vaselor de sânge mai mari.

Neurologul consultant Steven Allder, susține această teorie, afirmând că studiul susține teoria conform căreia migrenele sunt asociate cu reducerea funcției vaselor mici de sânge.

Acest lucru contrastează cu lipsa de asociere constatată cu tensiunea arterială sistolică, care indică mai degrabă funcția vaselor mari. Această teorie se aliniază cu alte cercetări care sugerează că migrenele implică modificări ale microvasculaturii creierului.

Citește și: Ce trebuie să conțină cel mai sănătos mic dejun. Macronutrienții necesari pentru o stare de bine pe tot restul zilei

Foto: Freepik @Burdun

Legătura dintre tensiunea arterială și migrene

Un studiu realizat de Cheng-Han Chen,cardiolog intervenționist certificat și director medical al Programului Structural Heart de la MemorialCare Saddleback Medical Center, nu a găsit o asociere clară între factorii de risc cardiovascular și migrene. Studiul a examinat relația dintre mai mulți factori de risc și apariția migrenelor, dar nu a găsit o legătură solidă între tensiunea arterială și migrene.

Cardiologul a avertizat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina legătura dintre sănătatea cardiovasculară și migrene, deoarece factorii de risc cardiovasculari tradiționali nu contribuie la migrene, așa cum s-a speculat anterior. Concluziile studiului sugerează că legătura dintre factorii de risc cardiovascular și migrene rămâne neclară.

Riscul de hipertensiune arterială în funcție de gen

Un studiu publicat în Neurological SciencesTrusted Sourceîn 2022 a constatat că prevalența globală a migrenei este de 20,7% la femei și de 9,7% la bărbați, posibil din cauza diferențelor hormonale, structurii creierului, polimorfismelor genetice și căilor neuronale.

Maassen van den Brink a atribuit lipsa unei legături între riscurile cardiovasculare și apariția migrenei la bărbați numărului mai mic de participanți de sex masculin la studiu. Chen și Allder au sugerat că diferențele hormonale ar putea influența reglarea tensiunii arteriale și apariția migrenei și că diferențele de gen în stilul de viață, comportamentul și răspunsul la factorii de risc cardiovascular ar putea juca, de asemenea, un rol.

Cheng-HanChen a sugerat că disparitatea rezultatelor între sexe este legată de prevalența generală mai scăzută a migrenelor la bărbați, ceea ce face ca studiul să nu fie suficient de puternic pentru a detecta o potențială asociere.

Teoria conform căreia disfuncția vaselor mici de sânge/microvasculară este legată de apariția migrenelor ar fi susținută de constatarea unei legături între presiunea diastolică ridicată și migrenele la femei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a elucida mecanismul din spatele unei astfel de legături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel